https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/gravid_mad.jpg
Gravid

5 typer mad din gravide krop kræver - og hvad det betyder!

10. december 2015
Af Anne Romanelli
foto: Panthermedia
Som gravid vil du måske opleve, at du pludselig får en overvældende trang til noget helt særligt (og nogle gange meget mærkeligt) mad. Her kan du se 5 typiske typer mad, som gravide har trang til – og hvad din krop måske prøver at fortælle dig.

Det er ligesom blevet en del af fortællingen om at at være gravid - og ifølge Hollywood-film oplever alle gravide mærkelige cravings efter eksempelvis syltede agurker. Det er dog langt fra alle, der pludselig ikke kan leve uden vandmelon, selvom klokken er 23 om aftenen, men nogle gravide kan sikkert godt nikke genkendende til følelsen af pludselig at have en ubønhørlig trang til et eller andet...

LÆS OGSÅ: Spis fisk med fornuft under din graviditet

Og her har Parents.com så lavet en liste over 5 typiske typer mad, som gravide har trang til - og giver i den forbindelse også en forklaring på, hvad din krop måske prøver at fortælle dig, hvis du har trang til disse typer mad under din graviditet:

Trang til søde sager (chokolade m.m.)
Søde sager indeholder typisk flere kalorier end så mange andre madvarer, og har du trang til sødt som gravid, kan det skyldes, at du af naturlige årsager har behov for flere kalorier end normalt. I er jo pludselig to, der skal næres.

Trang til saltholdigt mad (syltede agurker m.m.)
Kan skyldes, at saltet mad hjælper din krop med at holde på væske, og gravide har behov for mere væske, da det er med til at bære næringsstoffer gennem dit blod til din baby.

Trang til noget surt (citroner m.m.)
Man mener, at det er kroppens måde at sikre sig, at du får en tilstrækkeligt varieret kost. Vi har det med mest at spise sødt og salt, og derfor prøver din krop - ved at give dig trang til surt - at sørge for at dække dig ind mht. de fleste næringsstoffer.

Trang til 'comfort food' (junkfood m.m.)
Det kan være din krops måde at fortælle dig, at du er stresset eller bekymret (måske over den nært forestående familieforøgelse?). Mad, der ligger tungt i maven og dermed mætter hurtigt, giver også en hurtig fornemmelse af velbehag - selvom det ikke er den sundeste måde at få dét på.

Trang til 'mad' fra jorden (som sand, ler, mudder og kridt!)
Denne tilstand er en spiseforstyrrelse, der kaldes 'pica', og som skyldes, at din gravide krop mangler jern eller zink. Det er vigtigt, at du får nok jern og zink under din graviditet, og har du mistanke om, at du får for lidt (ved at du f.eks. får trang til at spise ovennævnte 'madvarer'), så bør du rådføre dig med din læge.

LÆS OGSÅ: Har du hovedpine under graviditet? Få de bedste råd her.

Læs også