https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/slank-og-sund/2013/02/1307-tre-ud-af-fire-kvinder-vil-tabe-sig/1307-kvinder-vil-tabe-sig-copy.jpg
Træning og kost

Tre ud af fire kvinder vil tabe sig

18. februar 2013
af Cecilie Lund Kristiansen og Christina Sander
Foto: Panterstock
Selvom kvinder er normalvægtige vil tre ud af fire alligevel gerne tabe sig 5-10 kilo. Mange kæmper for at matche et ideal, som ikke er og aldrig bliver naturligt. Men hvorfor er så få kilo vigtige for os. Vi har spurgt ernæringsekspert Christian Bitz og psykolog Ditte Munch-Andersen

Lårene må helst ikke røre ved hinanden, og maven kunne godt lige være lidt fladere. Drømmen om at smide "det dér ekstra" er fast inventar på ønskelisten hos rigtig mange kvinder. Men lige så fast synes de få ekstra kilo at sidde klistret til kroppen.

I sommer lavede FEMINA en undersøgelse, hvor vi spurgte 1.037 kvinder om deres forhold til deres krop. 75 procent af undersøgelsens hovedsagelig normalvægtige kvinder svarede, at de gerne ville tabe sig fem til 10 kilo. Ifølge ernæringsekspert Christian Bitz hører det ikke til sjældenhederne at støde på disse kvinder.

- Jeg møder dem dagligt. Det er både i fitnesscentre, til foredrag og på gaden. Det er kvinder, som ikke fysiologisk er overvægtige, og som ingen negative helbredsmæssige konsekvenser har af deres vægt, men som alligevel gerne vil af med nogle kilo.

Læs også: Christian Bitz: "Kvinder der IKKE spiser er usexede"

SLANK = RIGTIG
Og det er der en helt naturlig grund til, hvis du spørger Ditte Munch-Andersen, der er psykolog og i sit daglige arbejde har fokus på vægt og vægtregulering.

- Alle steder bliver vi bombarderet, og alle vores rollemodeller er slanke. Hvis man ser på retorikken omkring kropstyper, er det også den meget slanke type, der bliver italesat som den "rigtige". Det er en krops-type, der ligger under normalvægten for langt de fleste kvinder, siger hun.
Vi stræber hele tiden efter at optimere vores udseende, karriere og image, og det er der i virkeligheden ikke noget unormalt i. Vi forsøger bare at være den bedste version af os selv. Men hvorfor opfatter vi ofte denne version som fem kilo lettere end virkeligheden?

SLANKE HAR SUCCES
Det er i høj grad vores opfattelse af, hvad det siger om en person at være slank, der fordrer vores mange ønsker om at ændre på os selv. Vi fortolker hinanden ud fra, hvordan vi ser ud.

- Hvis du er slank, er du god til selvkontrol. Du er sikkert også rigtig sund, for du motionerer nok også, og du spiser helt sikkert det rigtige. Du er det optimale menneske, fordi du viser med din krop, at du er i stand til at styre dig selv og dit liv i den retning, du har lyst til, siger Ditte Munch-Andersen.

At udseendet generelt har stor betydning, er også bevist i undersøgelser. For eksempel gennemførte det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, i 2009 en undersøgelse, der viste, at klassens lækre pige har bedre chancer for at få et attraktivt job end en pige med et mere gennemsnitligt udseende. Og det er ikke kun på arbejdsmarkedet, fordelen kommer til udtryk. Smukke kvinder bliver også gift tidligere og oftest med mænd, der har en høj status på arbejdsmarkedet. Selv om undersøgelsen ikke direkte baserer sig på vægt, så kan den måske være med til at forklare, hvorfor rigtig mange mennesker gerne vil smide "det dér ekstra" - også selv om det måske slet ikke er ekstra eller overflødigt.

Læs også: 331 grunde til at spise

Læs også