https://imgix.femina.dk/media/59a13bf4db4c462da05635446c22795c.jpg
Træning og kost

Christian Bitz: "Kvinder, der IKKE spiser, er usexede"

11. september 2012
af Tine Bendixen
Foto: Ditte Capion-Damgaard
Sundhedsekspert Christian Bitz har selv været dér, hvor sundheden blev en besættelse. Derfor er han i dag selv meget bevidst om, at han hellere vil have en kvinde, der vejer lidt for meget, end en hysterisk, madforskrækket helsefanatiker

Christian Bitz er ernæringsekspert uden vægtkontrol. Ifølge hans kone, Christine Sonne-Schmidt, har han en dårlig vane: Nutella. (Christine er stylist på FEMINA, og lettere presset rykkede hun ud med afsløringen ...). Christian Bitz synes tilmed, at kvinder, der spiser for sundhedsfreaket, er - usexede. Og han fastholder sin menneskeret til at drikke rødvin om tirsdagen.

- Sundhed kan ikke aflæses på en badevægt. Smid den væk! Folk skulle hellere tage alt tøjet af og stille sig foran spejlet og hoppe. Det, der hopper, og som ikke skal hoppe, er nok det, de skal tabe. Hvis de altså er utilfredse med noget.

Læs også: 331 grunde til at spise

I sin taske har han tilmed to plader mørk chokolade.

- Jeg har spist mørk chokolade hver dag i 10 år, fordi det giver mig så meget nydelse. For jeg levede nogle år stort set uden at finde sanselighed eller nydelse i det, jeg spiste.

Det var dengang, Christian Bitz var model og fik "en meget voldsom kropsfiksering". Han placerer ærligt sig selv "på grænsen til ortoreksi".

- Jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at styre det. Det stod måske på i to år. I de perioder, hvor jeg lever sundere og træner mere end normalt, er der i tanke stadig ikke langt til den gamle besættelse. Men jeg er meget bevidst om, at jeg har den.

Så bli'r jeg sgu postbud igen

Andy Warhol forudsagde i 1968: "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes." Han havde ret: Folk popper op, får deres berømmelsesfix, bliver slidt ned og forsvinder. Hvad blev der f.eks. af kødskylleren Anne Larsen? Og hvem ved, hvornår Christian Bitz' 15 minutter er gået?

-Jeg har aldrig bekymret mig så meget om fremtiden. Hvis alt det her med sundhed glipper, bliver jeg sgu postbud igen. Det var jeg efter gymnasiet, og det kunne jeg enormt godt lide, for det var meget afslappende og frit. Jeg er bevidst om, at det her måske ikke bliver ved. Men jeg er, i modsætning til mange andre mennesker, ikke motiveret af at tjene penge.

- Hvad tror du dit udseende har betydet for din succes?

- Jamen det ved jeg ikke, for sådan ser jeg jo ud! Men jeg kan da heller ikke sige, at det overhovedet ikke har betydet noget. For det har det selvfølgelig nok. Fjernsynet kan godt lide det. Bladene kan godt lide det. Det er også en god historie, at jeg har været model og nu har den ernæringsfaglige ekspertise til at sige, at jeg måske har været FOR sund. Jeg prøver bare at forkynde min sundhedsrealisme. Jeg tror, at mange danskere rent faktisk lever sundt nok og kun behøver ganske små ændringer for at blive en smule sundere. Den bedste slankekur er at lukke munden og lette røven. Så enkelt er det, mener Christian Bitz.

Læs også: Er det usundt med en aftensnack?

Christian Bitz synes madhysteri er usexet

Berlingske tog for nylig tilfredshedstemperaturen på den danske mand: Han er i stærkt overvejende grad storfornøjet med sit liv og sit udseende. Hvad det sidste angår, så gælder det samme garanteret ikke for kvinderne.

- Kvinder er mere selvkritisk anlagte end mænd, siger Christian Bitz.

- Måske fordi de tror, mænd foretrækker tynde kvinder?

- Mænd kan lide mange forskellige kvinder. Jeg vil hellere have en kvinde, der vejer lidt for meget, og som jeg kan slappe af sammen med, end en hysterisk, madforskrækket helsefanatiker. Det ville jeg simpelt hen ikke kunne leve med.

- Er det usexet?

- Ja, det er usexet - og fravalg af livskvalitet. Hvis man fravælger ting, så GÅR man på kompromis med sin livskvalitet. For vi tror fejlagtigt, at livskvalitet handler om at blive rigere på penge og fattigere på kilo, siger Christian Bitz.

Men:
- Det er hverken badevægt eller bankbøger, der gør os lykkelige. Engang da jeg var en meget ambitiøs ung mand, der ville have mit eget TV-program og skrive bøger(!), var der en mand, som meget passende spurgte mig: "Hvornår er du tilfreds?" Det er et af de mest relevante spørgsmål, jeg nogensinde er blevet stillet. Fordi vi hele tiden har den søgen efter mere. Flere penge, flere tabte kilo. Hvornår er du tilfreds? Det spørgsmål fik mig til at stoppe op. Det betyder ikke, at man ikke man være ambitiøs og ønske sig mere. Men det er også enormt vigtigt, man kan nyde at være, hvor man er, slutter Christian Bitz.

Rasmus Seebach: Jeg synes selv, jeg er god smag

Casper Christensen: Jeg havde aldrig troet, jeg skulle skilles

Peter A.G.: Jeg er okay, som jeg er

Læs også