smoothie
Træning og kost

FEMINA tester 7-dages juicekur

9. juni 2015
af Maise Njor
foto: Panthermedia m.fl.
Juicekure er det nye 5:2, LCHF, og hvad de ellers hedder, alle kurene. FEMINA har bedt Maise Njor om at teste en af de nye juice-bøger i en uge. Altså: Intet må indtages, hvis ikke det har været gennem en juicemaskine, når man er på juicekur

Zennie og Martin Bonde Mogensen har skrevet ”Den fedeste juicekur”, og ifølge forfatterne vil bogen ”forandre dit liv”. Man bliver lidt skeptisk over den slags udsagn og også lidt nervøs over folk, som ligefrem afholder juice-retreats – på den anden side bliver det dejligt med en pause fra kød, kaffe og kanelsnegle. Det sidste er naturligvis løgn. Man bør aldrig gå uden kanelsnegle for længe, men det kunne være rart, hvis man kan undgå den oppustede mave, der får éns venner til at spørge, om ikke man er for gammel til at være gravid. ”Den fedeste juicekur” har forløb, der varer 3, 7, 14 eller 30 dage, men selv om man er svært glad for sin juicemaskine og bruger den ivrigt, kan det virke lidt nervepirrende at give sig i kast med en hel uge uden fast føde. Det hjælper dog, at både billeder og opskrifter er meget indbydende.

Se, hvordan du selv kommer på juicekur

Dag 1 på juicekur

Alle har vel laster. Noget, de er bange for at skulle undvære. Det kan f.eks. være sodavand eller gifler. Eller ost. Vi er nogle, der bliver lettere nervøse, hvis ikke vi får ost hver morgen, men når man er på juicekur, skal man i stedet starte hver morgen med et glas vand med friskpresset citron. Det føles som en form for Ajax, der kører gennem tarmene og renser og giver ekstra energi til at fortsætte. Jeg drikker det, mens jeg stiller mig på en lånt vægt: 59,9 kilo. Vi har normalt ingen vægt i huset, fordi jeg ikke synes om idéen med, at tal skal styre éns humør ... Første juice er ”Sund og slank”, og den består bl.a. af spinat, rødbede og jordbær og smager faktisk enormt godt.

Manden i huset – lad os kalde ham ”min ledsager” som i madanmeldelserne – har en tendens til at italesætte/kommentere nye projekter i en grad, så man får lyst til at droppe dem på forhånd, og han taler allerede så meget om, hvor hård den kommende uge bliver, at jeg er helt træt. Nogle mennesker har, uagtet at de ikke er religiøse, alligevel den protestantiske skyld liggende lige oven over hovedet på dem, og jeg magter ikke at høre om deres skyld og skam over at have svigtet deres gode intentioner. Den katolske tilgang med hurtig syndsforladelse er mere mig, og jeg har altid levet efter: If you can’t do the time, don’t do the crime: Hvis du får bondeanger over at have drukket, når du har tømmermænd, så skulle du have ladet være med at drikke aftenen før. Det er også irriterende, når kvinder taler om, hvor fede de bliver, lige efter at de har spist et stykke dejlig kage.

Juicekur - prøv: Skipper Skræk-juice

Jeg havde været bange for at være sulten, mens jeg var på juice-kur, men faktisk er jeg godt mæt hele dagen. Min ledsager klager dog over, at han må gå sulten i seng.

Dag 2

Dagen starter med morgensol. Det er navnet på juicen. Senere på dagen står den på et glas proteinpulver med kakaosmag, og jeg må sige, at det er det absolut værste, jeg nogensinde har smagt. Halvdelen ryger ned, og så må jeg hælde resten ud. Men egentlig er det også fint mættende at nøjes med juicerne, og jeg vurderer, at så længe det kun er en uge, man er på kur, kan man godt undvære det klamme proteinpulver.

Første udfordring kommer om aftenen, da jeg skal spise med mine tre døtre. Når man kender flere, der har børn, som lider af spiseforstyrrelser, og når man har døtre, som mødes af tynde kvindeidealer alle steder, skal man tænke sig om. Jeg har lovet mig selv for mange år siden, at der aldrig i mine døtres påhør skal nævnes noget med kure, eller at man føler, man er for fed, og vi har som sagt heller ingen vægt. Men vi skal jo have aftensmad. Så jeg dropper den ”grønt er godt”-juice, jeg egentlig skulle have drukket, og serverer ærtesuppe. Det er jo bare en opvarmet form for blendede grøntsager og nærmest en juice, tænker jeg ... Min ledsager har været ude med nogle venner og er allerede faldet i, da han spiste middag med dem, men han påpeger, at jeg jo hverken har læst op for ham, hvad han burde have drukket, eller har tilberedt en juice til ham. Jeg stikker en hurtig syndsforladelse. Min ledsager påstår, at han har drukket en juice, som består af blendet hvede. Det lugter nu også som øl.

Dag 3

Det er ikke helt billigt at være på juicekur. Måske har det noget med årstiden at gøre, men grøntsagerne giver ret lidt juice, når de kommer gennem maskinen. Og ud over grøntsager og frugt skal man købe diverse piller og pulvere og en af de dyre helse-olier. Desuden bliver man hurtigt træt af at rense juice-maskinen, så jeg er gået over til kun at vaske den om aftenen.

Selv om jeg stadig overraskes over, hvor godt de forskellige juicer smager, er det svært at bevare begejstringen i dag. Det er gået op for mig, at jeg er oste-narkoman, og desuden kan jeg i perioder, hvor jeg ikke har spist hvidt brød, blive nærmest sur. Nej. Ikke nærmest. Jeg bliver sur. Fordi man ikke bliver tryg. Det giver tryghed at fylde maven med farlig, farlig hvede og te med farlig, farlig mælk. Denne kur er helt uden mælkeprodukter, og efter tre dage går det op for mig, hvor meget af min daglige spisning der handler om at opnå tryghed, og hvor meget det også handler om kedsomhed; man spiser, når man trænger til en overspringshandling. At ændre kostvaner får dig ud af din komfortzone. Du gør ikke det, du plejer. Det er faktisk en smule ubehageligt, og jeg mærker nogle af bivirkningerne ved udrensningen: Hovedpine, irritabilitet og ondt i kroppen. Min ledsager, som har blodsukker-udsvingninger som en fireårig i for varm flyverdragt i Fakta-køen, er heller ikke for rar at være sammen med i dag.

Dag 4

Måske er det ikke noget, man skal tale om. Eller noget, andre har oplevet. Ved ikke, om det er normalt, når man er på en kur, at éns numsehul bliver lidt småforskrækket og går i en form for krampe. Nå, men det gør det, og jeg vil ikke indrømme det over for min ledsager, men trasker rundt med en gakket gangart og forsøger på en sær måde at strække ud. Dette er en fornemmelse, jeg aldrig har prøvet før og ikke ønsker at opleve igen.

Jeg drikker afsindige mængder urtete og vand, og juicerne i dag smager skønt. Måske havde man ikke selv tænkt på at blande selleri, pære, blomkål og ananas – eller pastinak, squash, pære og avocado. Juicerne har navne som Creamy Green, Knoglestyrkeren og Frisk Som En Havørn, og det er, som om navnene i sig selv har en virkning. Det kører, og jeg kan mærke glorien over mit hoved – eller under – da jeg hænger nedad på en mave-træner-maskine nede til fitness. Den vejer en del, den glorie ... Men det gode ved kuren er, at man får lyst til at gøre noget ekstra godt for sig selv og sin krop, nu man alligevel er i gang.

Dag 5

Nå, så blev det opdaget. Jeg blev set, mens jeg stod og slikkede på et stykke toast. Jeg spiste det ikke – slikkede bare lidt på det for ligesom at få smagen. Det fik min ledsager til at tro, at kuren var aflyst, og meget hurtigt havde han smurt en kæmpestor humpel rugbrød med ost og mange grøntsager ovenpå og erklærede, at hvis bare man tygger længe nok, så bliver det til en form for juice. Jeg var forarget, jeg var vred, alt imens jeg prøvede at skjule, at jeg suttede på en Ga-Jol. Også en form for juice ... Jeg skulle jo bare have en lille smule smag af noget slik.

Måske er det indbildning, men det føles faktisk, som om kosttilskuddene virker. På køkkenhylden står nu mærkelige bøtter med f.eks. Pukkas Clean Greens, som bl.a. består af pulveriserede brændenælder, grønkålsspirer og hvedegræs, og Spirulina, som er blå-grønne mikroalger, der angiveligt indeholder mere jern end spinat, mere kalk end mælk, og mere protein end bøfkød. Jeg føler mig i hvert fald friskere, og der er ligefrem to veninder, der nævner, at de synes, mit ansigt stråler. Det er den slags, der giver gåpåmod til at fortsætte et par dage endnu.

Dag 6

Nå, o.k., seje juicekur-typer! Hvad er jeres svar på, hvad man gør, når éns mor har fødselsdag?! Hvordan kanter man sig lige uden om den? Alle ved, at mødre bare ikke godtager et nej, tager det som en afvisning af hendes kærlighed, hvis man ikke spiser hendes mad, og vil gøre alt for at nøde én til det ... Og jeg har ikke guts nok til at sige nej tak til stegen og sidde og søbe en medbragt juice. Nogle gange falder man i. Punktum. Hele dagen var det gået fint, men så var der flødebagte kartofler, der var steg. Og is. Og på en eller anden måde fik jeg overbevist mig selv om, at jeg godt måtte få en præmie, når jeg havde været så dygtig i næsten en uge. Jeg ender med at adlyde min mor og spise alt hendes dejlige mad, men som en form for aflad går jeg hjem og laver en aften-juice. Forfatterne til bogen er ikke så barske, så der står et sted, at hvis man ikke har det, der skal bruges i juicen, kan man bare lave en af de grøntsager, der nu engang er.

Dag 7

Det kunne mærkes. Dagen før satte sig som en dyne om mit hoved, og også lidt i min mave. Altså som om jeg havde spist en dyne ... Det føles som en form for tømmermænd. Kroppen, som var i gang med en udrensning, blev lidt mere dvask. Og det føles ekstra pinligt, fordi det er den sidste dag – jeg var næsten i mål. Men til mit forsvar vil jeg sige, at jeg faktisk har klaret kuren bedre, end jeg havde forventet. I en uge har jeg næsten kun levet af blendede økologiske grøntsager med Udo’s Choice-olie. Vægten er nede på 58. Men det er en sidegevinst og ikke det egentlige formål. Min krop har fået et afbræk fra kemikalier, farvestoffer og tilsætningsstoffer, kød, kaffe og ost. Den har været på ferie, og nu skal jeg tilbage til en hverdag, hvor jeg nok tænker lidt mere over, hvad jeg egentlig fylder i den. Problemet er, at man ikke bare må fråde igennem i flæskestegssandwich, når man er færdig med kuren. Tarmene ville få et chok, så i dagene efter skal man langsomt trappe op med masser af dampede grøntsager og frugt, før man igen kan gå tilbage til sit gamle liv. Hvis man har lyst ... 

https://imgix.femina.dk/1523_maise_tester_juicekur_por.jpg

Journalist Maise Njor har fulgt en 7-dages kur fra bogen ”Den fedeste juicekur” af Zennie og Martin Bonde Mogensen. Bogen er udkommet på forlaget Gad.

https://imgix.femina.dk/juice_ebog_artikel_banner.jpg

ER JUICEKUREN IKKE DEN RIGTIGE KUR FOR DIG? SÅ PRØV…

LCHF

… står for Low Carb, High Fat

5-2-kuren

… spis hvad du vil i 5 dage

Stenalderkost

…den med Thomas Rode

Dukankuren

…spis masser af proteiner

Læs også