Mor og baby
Sundhed

Små justeringer kan mindske risikoen for vuggedød

25. april 2016
Af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Vuggedød er naturligvis alle forældres skræk. Men hvis man er opmærksom på tre ting, kan risikoen for vuggedød minimeres.

Vuggedød

Heldigvis sker det meget sjældent, men alligevel er der i løbet af et år flere spædbørn, der bliver lagt til at sove for ikke at vågne op igen.

Når et barn på den måde dør uden i forvejen at have været alvorligt syg og uden en påviselig årsag, kaldes det vuggedød, og ifølge Sundhedsstyrelsen er der tre faktorer, der er med til at øge risikoen for vuggedød:

Rygning, varme og anden sovestilling end ryggen.

Disse 3 råd minimerer risikoen for vuggedød

Derfor skal man ifølge Sundhedsstyrelsen følge tre simple anbefalinger, som tager udgangspunkt i disse tre faktorer, hvis man vil forebygge vuggedøden.

Spædbarnet skal altid sove på ryggen
Hvis barnet sover på maven eller på siden, er der stærkt øget risiko for vuggedød. Når dit barn selv kan vende sig om i søvne, må barnet gerne sove videre på maven. Kun hvis du selv er vågen, må dit barn sove på maven på dit bryst. Der er dog nogle børn med medfødte sygdomme, der skal sove på maven, men det vil barnets læge give besked om.

Undgå rygning
Hvis moderen har røget i løbet af graviditeten, og hvis barnet bliver udsat for røg efter fødslen, så er det en væsentlig større risiko for vuggedød. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man for at nedsætte risikoen for vuggedød helt undgår rygning i løbet af graviditeten, og at der ikke bliver røget inden døre efter barnets fødsel.

Børn skal ikke sove for varmt
Et barn, som har det for varmt, når det sover, har en større risiko for vuggedød. Forældre skal derfor sørge for, at deres barn ikke er svedigt, når det sover. Man kan bedst mærke, om barnet er for varmt omme i nakken eller foran på barnets bryst. Det er en god ide at sørge for, at det er køligt - 18 til 20 grader - der hvor barnet sover. Hvis det er nødvendigt at have et vindue åbent for at holde temperaturen under de 20 grader, skal man sørge for at barnet ikke ligger i træk. Derudover er det en god ide at lade være med at pakke sit barn ind i dyner og tæpper, når barnet skal sove. Sover barnet med dyne, skal det være en let babydyne, som barnet kan sparke af sig. Barnet skal heller ikke have hovedpude, da det skal kunne bevæge hovedet under søvn. Undgå også løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind i under søvnen. Bærer du barnet ind i sin seng, når det er faldet i søvn udenfor, så klæd altid barnet af, når I kommer indendøre - også selv om barnet sover. Det er alt for varmt for barnet at sove med overtøj indenfor. Det sikreste sted at sove for et spædbarn er i sin egen seng i samme rum som forældrene. Hvis I alligevel vælger at lade jeres spædbarn sove i jeres seng, så vær opmærksom på, at den er varmere end barnets egen, fordi I er flere i sengen, og pas på, at I ikke ruller hen over barnet. Lad evt. barnet her sove mellem den ene af jer og barnets egen seng, som rykkes helt hen til jeres. Der skal være lige så meget fri plads til barnet, som hvis det lå i sin egen seng.

https://imgix.femina.dk/pap.jpg

Læs også