Finske babyer sover i papkasser.
Gravid

Finske babyer sover i papkasser

7. april 2016
af Anne Romanelli
Det går godt på småbørnsfronten i Finland: Finske mødre er tilsyneladende de lykkeligste i verden, og landet har et af verdens laveste dødelighedstal for spædbørn – måske pga. en papkasse.

I over 75 år har de finske myndigheder forsynet alle vordende mødre – uanset deres sociale status – med en startkasse af pap, der er fyldt med bl.a. tøj til alle årstider, sengetøj, nyttige plejeprodukter, bøger og legetøj, der kan anvendes i babys første måneder.

Guide: Her får du gratis babypakker

Og myndighederne såvel som forskere i landet mener, at papkassen er en af de afgørende grunde til, at Finland har en af verdens laveste forekomster af spædbarnsdødelighed.

Ekspert: Papkasse mindsker risiko for vuggedød

Med papkassen følger nemlig også en lille madras, som kan lægges ned i bunden af kassen og dermed udgøre babys første seng.

ét medvirker angiveligt til, at forældre i højere grad lader deres babyer sove et trygt sted for sig selv i stedet for at samsove, og dermed minimeres risikoen for vuggedød:

- Før i tiden sov babyer i samme seng som deres forældre. Men papkassen og madrassen har medført, at folk er begyndt at lade babyerne sove for sig selv, siger Panu Pulma, der er professor i finsk og nordisk historie ved Helsinki Universitet, til BBC.

95 procent vælger papkasse frem for penge

De finske mødre kan selv vælge, om de vil have papkassen, eller om de foretrækker at få udbetalt cirka 1.000 kroner i stedet, men omkring 95 procent vælger kassen, viser de seneste opgørelser.

10 tricks der får baby til at sove

En af disse mødre er Titta Vayrynen, som over for BBC lovpriser papkassen:

- Det er nemt at vide, hvilket år børn er født i, for tøjet i kassen ændrer sig lidt hvert år, og det er sjovt at kunne sammenligne børnene på den måde. Der kom også for nylig en rapport, der viser, at finske mødre er de lykkeligste i verden, og jeg tænkte med det samme, at kassen havde en del med det at gøre!

3 råd til at forebygge vuggedød

Her i Danmark er myndighederne dog (endnu) ikke hoppet med papkasse-bølgen.

Derfor vågner dit barn stadig om natten

Når det kommer til forebyggelse af vuggedød anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man følger disse råd:

1. Spædbørn altid skal sove på ryggen

Hvis barnet sover på maven eller på siden er der stærkt øget risiko for vuggedød. Når dit barn selv kan vende sig og også gør det i søvne, må barnet gerne sove videre på maven.

2. Udsæt ikke barnet for rygning under graviditet og efter fødslen

Børn, der er udsat for tobaksrøg både i livmoderen og efter fødslen, har en væsentlig større risiko for vuggedød. Undgå derfor rygning i graviditeten og indendøre efter barnets fødsel.

3. Undgå at barnet får det for varmt

Det sikreste sted at sove for et spædbarn er i sin egen seng i samme rum som forældrene. Hvis I alligevel vælger at lade jeres spædbarn sove i jeres seng, så vær opmærksom på, at den er varmere end barnets egen, fordi I er flere i sengen, og pas på, at I ikke ruller hen over barnet. Lad barnet her sove mellem den ene af jer og barnets egen seng. Der skal være lige så meget fri plads til barnet, som hvis det lå i sin egen seng. Sørg under alle omstændigheder for, at barnet ikke er svedigt, når det sover. Barnet skal sove køligt, dvs. 18-20 grader, og ikke være for varmt klædt på. Sover barnet med dyne, skal det være en let babydyne, som barnet kan sparke af sig. Barnet skal heller ikke have hovedpude, da det skal kunne bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind i under søvnen.

Læs også