Motionsformer
Træning og kost

Motionsformer: 5 nye og sjove slags, du sikkert ikke kender

7. august 2017
af Christina Bølling. Redigeret til web af redaktionen
Foto: Jacqueline Fluri, Claus Boesen, m.fl.
Det kan føles næsten umuligt at rejse sig fra den behagelige sofa og komme af sted til fitnesscentret her efter ferien. Men måske er løsningen at kaste sig over en helt ny motionsform. Vi har fundet 5 sjove, effektive og inspirerende motionsformer til dig.

Bliv inspireret af disse fem nye motionsformer

Er du gået helt død i træningen - eller vil du bare gerne begynde - så handler det om at finde en træningform, som du synes er både sjov og effektiv. Vi har fundet fem nye motionsformer til dig, som måske kan få træningen til at glide lidt nemmere.

Den feminine: Pulsing Barre

Pulsing barre er inspireret af balletdansernes barretræning, hvor især ben, balder og mave er i fokus. Som navnet antyder, er der tale om en kombination af små pulserende bevægelser, pulses, der får musklerne til at syre til og blive udholdende, og statiske øvelser, der giver masser af styrke. Underviser Frida Hallqvist har selv udviklet metoden, som blev kendt, da sanger Maria Lucia tabte 10 kilo på 12 uger.

– Hun ændrede selvfølgelig sin kost samtidig, men træningen understøtter den slags ændringer big time. Det er i princippet pilates med core- og åndedrætstræning blandet med ballet, siger Frida Hallqvist, som kalder konceptet for mind over body.

– Fordelen ved, at vi står op ved barren, er, at musklerne bliver trænet hele vejen rundt, 360 grader. Du bruger automatisk flere kalorier på at stå, end du gør på at ligge, og det har i det hele taget opstrammende og styrkende effekt, uanset om du aldrig har trænet før, eller om du er i form fra f.eks. løb, siger Frida Hallqvist, som fra næste måned har en online træningsportal, så du kan træne derhjemme, hvor barren erstattes af en stoleryg.

Praktisk info: Du kan træne online på Fridahallqvist.com med priser fra 99 kr. Du skal op på tre-fire ganges træning om ugen, hvis du skal forandre din krop.

Effekt: Du får lange, stærke muskler.

Den naturlige: Tree Huggaz

Du må gerne kramme træerne, når du nu er i skoven, men huggaz handler mere om at lege og svinge sig i naturen og finde tilbage til instinkter og sanser, end det handler om hugging. Tree Huggaz hedder den nye udendørstræningsform. Man hopper, kravler, balancerer, kæmper og danser, og det føles som alt andet end træning, som man kender det. Det er Benjamin Buus fra firmaet Naturlig Træning, som står bag. Der trænes i den lokale skov, hvor man bliver bedt om at tage skoene af som det allerførste.

Tree Huggaz er for alle, og hvis du virkelig vil svede, skal du nok komme til det. Du kan også bruge det mere som sansetræning, f.eks. ved at gå og klatre i træerne med bare tæer og mærke det skiftende underlag. Selv om du kan få sixpack, tonede arme og stramme lår af at bruge naturens træningslokale, så er det især sansning, der bliver lagt vægt på.

– Sanserne skærpes, fordi der bliver sendt så mange signaler fra fodsålerne til hjernen. Mange mennesker klager over, at de har svært ved at mærke sig selv ... måske fordi de træner efter princippet no pain, no gain og dermed aldrig når ned i den sansende bevægelse, hvor vi spørger os selv: Hvordan føles det her? Er det min måde at gøre det på? Kan jeg gøre det på en anden måde, der føles rarere for min krop? Og er det overhovedet en bevægelse, jeg har lyst til, forklarer underviser Benjamin Buus.

Du kan gå til Tree Huggaz-hold i både København og Aarhus, og Benjamin Buus arrangerer også 5-dages-retreats på Djursland.

Praktisk info: En enetime koster 750 kr., alternativet, Bæst, er gruppetræning til 250 kr. pr. person i en lille gruppe på tre. Se mere på Benjaminbuus.com

Effekt: Du leger og nyder naturen og får brugt kroppen på en effektiv måde.

LÆS OGSÅ: Gåtur: Derfor er det en genial motionsform

Den terapeutiske: Shaking

Er det motion at ryste kroppen? Hvis man skal dømme efter følelsen i kroppen bagefter, så ja. Mon ikke. Baggrunden for shaking som motionsform er, at dyr helt instinktivt ryster ubehagelige oplevelser af sig – hvis en kat f.eks. har været lige ved at blive kørt over, lægger den sig typisk ind i buskadset bagefter og ryster. Det beroliger nervesystemet, og ifølge yogalærer Lila Lutz, der underviser i den nye motionsform, kan vi mennesker efter al sandsynlighed lære af dem.

– Vi har jo faktisk udtrykket at ”ryste begivenhederne af os”, og stress og traumatiske oplevelser kan lindres ved at ryste og danse. De vedvarende rystebevægelser støtter kroppen i at slippe spændinger, tankemylder og blokerede følelser. Desuden aktiverer det nervesystemet og giver en bedre blodtilstrømning i rygsøjlen, forklarer hun.

Har du ondt i musklerne, ophobning af affaldsstoffer, løftede skuldre og spændte kæber eller det hele på en gang, så er shaking måske efterårets motion for dig.

Praktisk info: Der bliver shaket, trampet, vredet, snoet og twistet i 60-90 minutter, så spændinger, trætte kæber, spændte øjne og stive fingre siver ud af kadaveret. En prøvetime koster ca. 150 kr. hos Wellcome Fitness & Spa i Hellerup.

Effekt: 100 procent glad!

Den nemme: 7 minute workout

Hvis du var typen, der tog den ene hårde træningstime efter den anden, sad du nok ikke og læste her, vel? 7 Min Workout er en trænings-app, som gør det meget nemt og hurtigt at forbedre formen. Du bliver guidet igennem programmet. Hver af de 12 øvelser laves i 30 sekunder, og mellem hver øvelse holder man 10 sekunders pause. Det er vigtigt, man presser sig selv meget, hvis den kortvarige
motion skal virke. Forestiller man sig en personlig ubehags-skala fra 1 til 10, skal man gerne ligge på 8 hele vejen igennem.

Øvelserne: Sprællemand, sid op ad mur, armstræk, mavebøjninger, træd op på stol, squat, tricepsøvelser på stol, planken, løb på stedet med knæløft, lunge, armstræk med rotation og planken på siden.

Praktisk info: 7 Min Workout, Træningsprogrammet på 7 minutter.

Effekt: Lykkerus og god samvittighed (og trætte muskler), når du efter syv minutter kan sige, du har trænet.

LÆS OGSÅ: Hold trænings-motivationen

Den behagelige: Aerialyoga

Hovedet ned, benene op. Hvis du vil være newyorker-cool og gøre din krop kisteglad, skal du prøve aerialyoga, så snart du kan. Aerial-yoga er yoga i en stor hængekøje, der hænger fast i en krog i loftet – hængekøjen gør det nemmere at nå ud i de dybe stræk, samtidig med at musklerne styrkes. Aerialyoga er ideelt for begyndere, fordi du føler dig god allerede fra første time.

– Du kan gå i bro og stå på hovedet uden at have prøvet det før, fordi du har det store stykke stof som støtte og sikkerhedsnet, siger Kristina Babette Larsen fra Yogafactory i Hellerup. Aerialyoga er særlig effektivt for mavemuskler og ryggens små støttemuskler, det, man populært kalder for core. Og det er godt at få trænet din core, hvis du sidder ned hele dagen.

– I hverdagen foregår alle bevægelser foran kroppen – tænk på, hvordan du sidder med armene fremme foran dig hele tiden og spænder i nakke og hals, når du skriver på computer f.eks. Det gør musklerne bag på kroppen slappe og lange, mens musklerne på forsiden omvendt er korte og spændte. I aerialyoga er der masser af bagoverbøjninger, så kroppen bliver tvunget ud af det mønster, forklarer Kristina Babette Larsen.

Betegnelsen aerial henviser til den flyvende og vægtløse fornemmelse i hængekøjen. Det bedste ved timen på 75 minutter er den afsluttende afspænding, hvor man pakker hele kroppen ind i stoffet, så man ligner en kulørt mumie, og så ligger man og vugger frem og tilbage. 100 procent afslappet!

Praktisk info: Areal, Yogafactory.eu, prøvetime 100 kr.

Effekt: Åbning af forsiden af kroppen og dyb, dyb ro.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også