gåtur
Træning og kost

Gåtur: Derfor er din gåtur genial motion

8. september 2021
af Redaktionen
Udgivet første gang 8. august 2012. Foto: Unsplash & Shutterstock
Hvor mange skridt skal man gå om dagen? hvor mange kalorier forbrænder man ved en gåtur? Det er blevet populært at gå en masse. Gang er nemlig en effektiv motionsform, der kan sætte skub i forbrændingen. Men hvor meget giver en gåtur egentlig? Det kan du få svaret på her.

Gang er en god måde at få rørt sig på og det er lettere at få gået end mange andre motionsformer, som kræver udstyr, tid og meget motivation. Se her, hvordan du kommer i gang med gåturen her.

Hvor mange skridt skal man gå om dagen?

At komme i gang med at gå en gåtur kræver ikke særlig meget andet end tiden til det. Men der kan dog herske tvivl om, hvor mange skridt man skal gå om dagen.

I lang tid har det fra flere lydt, at man skulle gå mindst 10.000 skridt om dagen for at holde sig sund, men et nyere studie fra Jama Internal Medicine viser, at det faktisk slet ikke er nødvendigt, skrivet netdoktor.dk.

Faktisk viser studiet, at alt over 4.400 skridt dagligt forlænger levetiden markant. Udover at forlænge ens levetid hjælper motion, og de daglige skridt, også på ens fysiske og psykiske helbred her og nu.

Man kan med regelmæssig motion forebygge knogleskørhed, nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og opnå større overskud og velvære i dagligdagen, skriver netdoktor.dk.

Hvor mange kalorier forbrænder man ved en gåtur?

Kan du være i tvivl om, hvordan du når at gå dine skridt i løbet af dagen, kan du prøve med nogle små ændringer, så du udover at nå dine skridt og kan opnår forbrænding ved gang.

Du kan parkere lidt længere væk, tage trapperne, hente print i printeren hver gang du har printet eller give personlige beskeder til dine kollegaer i stedet for e-mails.

På den måde får du hurtigt gået så meget, at du kommer over 4.400 skridt, som er så mange skridt, det anbefales at om dagen mindst. Samtidigt kan det være starten på en aktiv livsstil.

Det kan være en god ide at have nogle gode gåsko med i tasken. Du kan gå til møder ude i byen eller gå en tur i frokostpausen.

Forbrænding ved gang

Lettere at komme ud på en gåtur

"Skal vi gå en tur?" Ja, det lyder umiddelbart ikke så slemt. Det er lettere at overtale sig selv til en gå tur end det er at komme af sted på en løbetur eller i motionscenter.

Derfor er det lettere for de fleste af os i en travl og stresset hverdag at få plads til en gåtur og dermed opnå forbrænding ved gang.

Gåture kræver som regel ikke så meget andet end et par gode sko og kan derfor gøre i pauser, imens børnene er til sport eller efter aftensmaden.

4 fordele ved gåturen:

  • Du kan gå sammen med andre; veninder, manden, børnene, barnevogn eller hunden. Så motionen bliver kombineret med andre ting, for eksempel transport eller indkøb.
  • Du kan få stresset af og "clearet" hjernen.
  • Du opnår forbrænding ved gang, og du kan forbrænde 300 kcal i timen, når du går.
  • Du bruger de store muskelgrupper i benene og du kan sætte yderligere skub i forbrændingen ved at gå med stave (stavgang) eller ved at gå i kuperet terræn, et bakket terræn giver styrke til musklerne i lægge, lår og baller.

Kilde: Bevægdigforlivet.dk

Gør gåturen til din gode vane

Gør gåturene til en del af din hverdag, så du, hver gang du har spist, går en tur med en veninde, din mand eller børn.

Det er skønt at komme ud og få rørt sig lidt sidst på dagen - og det kan samtidig tage tankerne væk fra kaffe og chokolade om aftenen, hvor mange af os har trang til den slags.

Og så er det kun en bonus, at man sover skønt efter sådan en frisk tur!

Brug en skridttæller på din gåtur

Det kan være en motiverende faktor at have en skridttæller på i hverdagen som holder styr på hvor mange skridt du får gået i løbet af dagen.

For sundhedens skyld ved vi efterhånden alle sammen, at det er godt at få rørt sig hver dag og helst gerne gå mere end 4.400 skridt om dagen.

MEN skal vi bruge gåturene til at holde et vægttab eller til at opnå et vægttab, skal der flere skridt til, skriver aktivtræning.dk.

Det kan virke overvældende at skulle gå flere tusinde skridt om dagen, men husk at det er alle skridt i løbet af dagen der tæller.

Husk også at lidt har også ret - derfor må du ikke give op på forhånd. Sæt små mål for dig selv i starten, 5.000 skridt i de første uger og så fortsæt med at øge antal skridt hver uge, så føles forskellen ikke så stor!

Hvis du laver en konkurrence med dig selv om at nå lidt flere skridt hver dag, så er det en god motivationsfaktor.

Læs også