Gå dig slank
Træning og kost

Gå dig sund og slank

25. oktober 2021
af Hanne Vinther Mikkelsen & redaktionen
Udgivet første gang 25. juli 2012. Foto: Shutterstock
En gåtur kan gøre mere, end du tror. Med et par gode sko kan du nemlig gå dig slank. Her får du en guide til, hvordan du kommer i gang, og gode råd til hvor langt du skal gå, hvor tit, og hvor meget, du egentligt kan forbrænde. God tur.

Gang er en sund måde at være aktiv på, og med en god gåtur styrker du både din krop og dit sind. Du styrker musklerne i din krop ved at gå, og du kan samtidigt forbedre din kondition ved en gåtur.

En gåtur kræver ikke noget særligt udstyr. Og med et par gode sko kommer man langt. Derfor er det bare med at komme i gang med at gå!

Du bliver nemlig også gladere af at gå ture regelmæssigt, og så er gang også godt mod stress. Gang er også en god måde at få motion på i en travl hverdag, da en gåtur ikke kræver et bestemt tidspunkt på dagen eller ugen, skriver bevægdigforlivet.dk

Du kan snøre skoene, når du vil, og du kan gå både alene eller sammen med andre.

Gå dig slank: Sådan kommer du i gang

Når du skal i gang med at gå, kan du starte stille og roligt ud med en god rask gåtur hver dag. Det vil efterhånden give dig en grundform.

Jo længere du kan gå, desto hurtigere får du has på form og figur. Men er du ikke vant til at gå så langt, er det bedre at starte langsomt op med små ture end at lægge for hårdt ud og herefter give op.

Hvis du synes, det er for hårdt at starte med at gå flere kilometer ad gangen, kan du i begyndelsen nøjes med at gå en tur i den lokale park eller bare en gåtur rundt i dit kvarter.

Når du får mod på det, kan du begynde at bygge på med en længere tur rundt i byen eller på vandrestier og skovområder.

Gåtur, derfor er det godt at gå.

Overvej også at anskaffe dig en skridttæller eller en armbånds-GPS for at se den distance, du har gået eller det antal skridt, du har taget.

Når du forbedrer og forlænger gåturene er det en fantastisk god motivation til at fortsætte endnu længere lidt efter lidt.

At gå en tur er for de fleste en helt naturlig ting, men de færreste forbinder det med rigtig træning. Og det er synd.

For vi danskere er fantastisk privilegerede med masser af muligheder for at gå ture. Overalt er der stier, fortove og vandreruter, som lige er til at gå til.

Hvis du bare sætter tempoet og længden lidt op efterhånden som du kommer i form, så tæller gåturen lige så godt som mere målrettet motion.

Gang kan nemlig give en overraskende god fedtforbrænding med den rigtige teknik, skriver letliv.dk.

Jo, du har tid

Travlhed er tit en undskyldning for ikke at træne. Men dårlige undskyldninger dur ikke her. For gang er en nem form for motion at få til at passe ind i selv et stramt program.

Du kan nemlig gå når som helst og hvor som helst.

En gåtur kan nemlig sagtens også være en del af dagligdagens øvrige gøremål eller en aktivitet, du kan lave sammen med familien eller veninderne.

Prøv at tænke din hverdag igennem, og se om ikke du kan undvære noget af tiden foran fjernsynet eller computeren, og i stedet kan gå ud og få noget frisk luft.

Kalorier rasler af

Hvis du vil forbrænde en masse kalorier og gå dig slank, kræver det, at du går nogle længere raske gåture. Tempoet har dog ikke nogen betydning for, hvor mange kalorier du forbrænder på turen. Men det har distancen derimod.

For uanset om du går, lunter eller spurter én kilometer, forbrænder du, ifølge forskningsleder Bente Klarlund Pedersen fra Center for Inflammation og Metabolisme, det antal kalorier, som du vejer i kilo.

– En kvinde, der vejer 70 kilo, forbrænder altså 70 kalorier ved at bevæge sig én kilometer. På fem kilometer forbrænder hun fem gange 70, altså 350 kalorier.

– Det sker uanset, om hun går eller løber, men hun bruger selvfølgelig meget forskellig tid på det, forklarer Bente Klarlund Pedersen.

Så jo længere du går, desto mere forbrænder du, og jo højere din puls kommer, desto længere fortsætter forbrændingen bagefter.

Nu er det bare med at komme i gang!

Læs også