Appelsinglaseret and
Hovedretter

Appelsinglaseret and med appelsinsauce

And behøver ikke at være stegt med æbler og svesker - her får du en appelsinglaseret version, perfekt til juleaften. Eller måske en julefrokost? Der er en laber appelsinsauce til, der vil vække lykke ved bordet. Velbekomme!

Sprød and med appelsinglaseret skind og en vidunderlige appelsinsauce til - så er julelykken gjort! Server gerne anden på klassisk julefacon med rådkål og brunede kartofler. Opskriften her er til seks personer og tager to timer.

Du skal bruge:

1 and, 3.200 g

Salt

APPELSINGLASERING

Skal og saft fra 1 usprøjtet appelsin

1 spsk. flydende honning

And tilovers? Prøv disse lækre rispapirruller!

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200°.

Fjern indvolde fra anden og skær lidt af fedet fra indersiden. Læg det i en gryde til brug til sauce.

Rids skindet i store harlekintern og lav et snit ved hvert lår – så trænger varmen bedre ind. Skær det yderste vingeben af, og gnid hele fuglen ind i salt. Steg anden på en rist over en bradepande i 30 minutter. Skru ned til 175° og lad fuglen stege i 45 minutter. Hæld vand over hvert 15. minut.

Rør ingredienserne til appelsinglasering sammen og hæld den over fuglen, som så steger videre i 30 minutter, eller til den er færdig. Kommer der klar kødsaft ud, når du stikker med en skarp kniv, er den færdig.

 

Appelsinsauce

TID: 20 min.

Du skal bruge:

3 spsk. sukker

1½ dl friskpresset appelsinsaft

2 dl portvin

2 dl rødvin

Salt og friskkværnet peber

4 dl andefond

Evt. stegesky fra flæskestegen

JÆVNING

1 spsk. andefedt

2 spsk. hvedemel eller maizena opløst i vand

Sådan gør du:

Kom sukkeret i en gryde –når det er helt smeltet og flot gyldent, hælder du appelsinsaft, portvin og rødvin på, og koger ind, til der er halvdelen tilbage. Tilsæt fond og lad saucen koge op.

Smelt andefedet på en tallerken over saucen og rør en melbolle med melet. Pisk den i saucen, så den jævner. Smag til med sukker, salt og peber. Kom evt. 2½ dl piskefløde i saucen, så bliver den mere rund og børnevenlig.

Årets store julemiddag

Læs mere om: