Er du ensom? Her får du 10 veje ud af din ensomhed
Mental sundhed

10 veje ud af ensomhed

10. juli 2017
(udgivet første gang august 2014) af Pia Melander Guilbert, redigeret til web af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Føler du dig lidt for alene? Du kan lære at forstå din ensomhed, gøre noget ved den og finde hjælpen til at komme ud af ensomheden igen. Læs med her.

1. Du kan gøre noget ved din ensomhed

Også selv om det ikke nødvendigvis føles rart at handle til at begynde med. Se ensomheden i øjnene. Det er svært at tage hånd om noget, som man bruger al sin energi på at holde væk.

2. Forstå din ensomhed og dit udgangspunkt

Det er lettere at gøre noget ved sin ensomhed, hvis man kender baggrunden for den. Er ensomheden for eksempel forbundet med tabet af nogen, kan det være en hjælp at finde nogen at dele sorgen med. For andre kan det være en hjælp at skrive eller tale til den, man har mistet. Er man lige flyttet og kender ingen det nye sted, er det måske for meget at forlange af sig selv, at man har lært nye mennesker at kende inden for de første par måneder. At udvikle nye venskaber tager tid, nogle gange måneder og år.

Læs også: Blogger Cana Buttenschøn: Ensomhed er en taberfølelse!

3. Lær at smalltalke

Smalltalk virker lidt overfladisk på nogen, men det er en god måde at sætte en samtale i gang. Smalltalk er kontakt, så øv dig i at blive bedre til det. Lån bøger på biblioteket, der hjælper dig i gang, eller find information online.

4. Øv dig i at tage initiativ

Hvis du sjældent eller aldrig ringer eller skriver til nogen, kan du måske udfordre dig selv på dette punkt. Jo oftere du gør noget, jo lettere bliver det. Brug også gerne nettet, hvor der findes forskellige chat-forummer og grupper på sociale medier.

5. Find en hobby og hold fast

Nogle gange er det lettere at skabe kontakt til andre, hvis kontakten eller venskabet ikke er det primære mål. Hvis målet er at lære at danse, lave mad eller tale et nyt sprog, flyttes fokus fra relationen. Det gør det mindre sårbart at tage initiativ til en samtale, ligesom det er naturligt at tale om den fælles interesse.

Læs også: Sådan lærer du at regulere dit selvværd - og elske dig selv

6. Gør de ting, du drømmer om

Tag på cykeltur, singleferie eller højskole, gå i teatret eller på vandretur i lokalområdet. Der er rigtig mange singler i Danmark, og det er ikke længere ualmindeligt at tage af sted på egen hånd. Det kræver mod, men prøv at spørge dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Og hvis det sker, hvad kan jeg så gøre?

7. Lav frivilligt arbejde

At give fra sit hjerte skaber følelsen af mening og forbundethed med andre. Pas dog på, at du ikke bliver udnyttet, hvis du af natur er meget flink og omsorgsfuld.

8. Få dig et kæledyr

Giv dit kæledyr omsorg, nøjagtig som du ville pleje et venskab. At nære omsorg for andre væsener er også at nære omsorg for sig selv.

Læs også: Har du svært ved at være alene?

9. Find andre ensomme i litteraturen

Når du læser om andre, føler du dig ofte mødt, fordi det bliver synligt, at andre forstår, hvordan du har det. Måske kan du også opleve at være forbundet med den eller de fiktive personer, som bogen skildrer.

Læs også: Selvværd kommer med alderen

10. Få hjælp fra andre

Hvis du slet ikke magter at bryde cirklen, er der hjælp at hente i telefonrådgivninger, hos den praktiserende læge og hos psykologer.

[Kilde: Psykiatrifonden.dk]

Godt at vide - Om ensomhed

Ensomhed er en følelse af at være ufrivilligt alene. Man kan sagtens kan være alene i lang tid uden at føle sig ensom. Men det betyder også, at man godt kan føle sig ensom, selv om man rent faktisk har mennesker omkring sig. Mennesket er et socialt væsen, og vi har et stort behov for at føle en forbundenhed til andre mennesker. Hvis vi ikke oplever, at vi er forbundne eller får tilfredsstillet behovet for social kontakt og samhørighed, kan følelsen af ensomhed opstå. Ensomhed kan være ganske smertefuld. Kortvarig ensomhed er ganske normal og harmløs, mens langvarig ensomhed derimod svarer til en stresstilstand for kroppen, som kan have negative konsekvenser for helbredet på længere sigt.

Vidste du...

  • 360.000 voksne danskere føler sig moderat ensomme
  • 6 procent af alle gymnasieelever føler sig ofte eller altid ensomme
  • Langvarig ensomhed kan være skadelig - og i værste tilfælde - ødelæggende for vores sociale kompetencer
  • Der er en sammenhæng mellem depression og ensomhed - faktisk kan følelsen af ensomhed udløse en depression
  • Følelsen af ensomhed bliver ofte forbundet med skam hos den ensomme, fordi det føles flovt, og man tænker, at det er ens egen skyld.

Kilde: Mary Fonden

Læs også:

https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også