Kvinde i 40'erne med højt selvværd
Selvudvikling

Selvværd kommer med alderen

18. juni 2018
af Lonnie Kjer
foto: Panthermedia
Det kan da godt være, du ikke kigger så begejstret på hverken kalenderen eller dåbsattesten, når du tænker på din alder. Men ro på. Der er – selvfølgelig – gevinster at hente med alderen, siger psykolog. Selvværd, eksempelvis.

Husker du at sige fra? Kender du dine egne værdier, og står du ved dine holdninger om alt fra din politiske overbevisning til dine seksuelle præferencer? Tillykke med dét - og med fødselsdagen. For enten er du fremmelig eller heldig, eller også er du bare tættere på de fyrre, end du er på de tredive.

Ja, og lidt til, måske. For det efterlyste selvværd har det med at komme med alderen, siger psykolog Mette Holm.

LÆS OGSÅ: Hella Joofs vigtigste leveregler om selvværd

Plads til begejstring

- Det er min erfaring, at der sker noget med folk omkring de fyrre. Der bliver mere plads til at være den, man gerne vil være, og der er roligere livsområder, der giver tid til at finde ud af, hvad du egentlig vil bruge dén tid, du måske har lidt mere af nu, på, siger Mette Holm.

For har du fået børn, kræver de måske knapt så meget af dig som tidligere. På jobbet er der ro på, og du har bevist dit værd. Ja, selv bankkontoen er der efterhånden styr på. Og manden, måske … hvis han altså er der endnu.

Selvværd og frihed - på fuld tid!

- Det er jo ikke kun en tid, hvor kvinderne vælger til - der bliver skam også valgt fra, og på dén konto ryger der nogle mænd, siger psykologen.

I ni ud af ti skilsmisser er det nemlig hende, der træffer beslutningen … og en del får faktisk et lille energi-boost ud af det, når først sorgen har lagt sig og sårene slikket. Løbetøjet bliver fundet frem, veninderne besøgt lidt oftere, og fritidsinteresserene tages op igen.

- Ja, og den tid og den ro, de allerede havde fundet, kunne de jo også have brugt på manden, men i takt med, at selvværdet stiger, får de øje på alle de andre ting, de gerne vil.

Mig, mig, mig …

Det lyder jo alt sammen meget fint. Og en anelse egoistisk, måske?

- Ja, men selvværd er egoistisk, for du bliver nødt til at være helt skarp på dine egne behov og værdier … du er på en måde dig selv nærmest, fortæller Mette Holm.

- Selvværd er at havde fat i dit eget værd, og dem, der bedst til at være dét, får en højere livskvalitet. Men man skal jo turde gøre det … kræve mere ind og bestemme mere.

Dét bliver man åbenbart dygtigere til med alderen …

LÆS OGSÅ: 3 gode øvelser: Skru ned for selvkritik og op for kærlighed

Hva' vil I ha'?

Og det er vigtigt at udvikle det kære selvværd.

- Selvværd er et underligt skraldespandsbegreb … det er så nemt at sige, at man har lavt selvværd, og det er noget, især mine unge kvindelige klienter siger, når de ikke ved, hvad deres konkrete problem i virkeligheden er, siger Mette Holm.

- Når jeg spørger dem, hvad de mener med det lave selvværd, kan de ikke svare. Sådan er det ikke så tit hos de mere voksne kvinder, der er knapt så fokuseret på, hvad omgivelserne kræver og forventer af én … for nu handler det om, hvad du vil og - især - ikke vil, fortæller psykologen.

Når nok er nok

Dét er sværere, når du er yngre. At være rolig, at lykkes, at være en succes.

- Det vil vi jo alle sammen gerne være, men det er virkelig svært at være en sikker succes i en travl hverdag med små børn og jobs, for hvis du slipper grebet, så ramler lortet altså, forklarer Mette Holm.

- Og når du så er igennem alt dét, har du været så presset på alt, og nu er du klar til selv at tage styringen og stå ved dig selv. Det kommer med alderen, at tingene giver mening ... på en ny måde.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også