https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/marts/ensomp.jpg
Selvudvikling

Har du svært ved at være alene?

10. marts 2015
af Annette Aggerbeck
Foto: All Over Press
Mange mennesker frygter at tilbringe tid i eget selskab, men man kan sagtens lære at sætte pris på at være alene. Læs med og bliv klogere på, hvad der skal til.

Skynder du dig at tænde for tv'et, så snart du kommer hjem, fordi du ikke bryder dig om stilheden? Ringer du straks til veninderne eller holder dig beskæftiget så meget som muligt, når du har fri? Så kan det tyde på, at du har svært ved at være alene.

Sådan er der mange mennesker, der har det. Og det gælder uanset om man er single, er i parforhold, er en del af en familie eller bor i bofællesskab. Det kan være meget ubehageligt at være alene. Og det kan der ifølge psykoterapeut Christina Copty være flere grunde til. En af forklaringerne er kulturel.

"Vi lever i et samfund, hvor vi kun er noget i egne og andres øjne i kraft af det, vi gør, i stedet for det, vi er. Vi opdrages til, at vi hele tiden skal præstere for at være en succes i samfundets øjne. Derfor sysselsætter vi os selv for at være tilfredse med os selv. Når vi så er alene og ikke fylder vores rum med støj og gøremål, konfronteres vi med stilheden og følelser som forvirring, rastløshed og tomhed, fordi vi bliver 'formålsløse'," siger psykoterapeuten.

Du har svært ved at være alene, hvis du kan svare ja til følgende:

 • 1: Du har aftaler en måned frem i tiden.

  2: Du er i et forhold, hvor dine behov ikke tilgodeses, men du vil hellere være i forholdet end at være alene.

  3: Du vender alle dine tanker, eller de ting, der sker i dit liv, med dine veninder for at høre deres meninger.

  4: Selv om du er afhængig af dine venner, fortæller du dem ikke, hvordan du egentlig går og har det. Du skammer dig over at føle ensomhed, fordi du gerne vil virke mere ovenpå, end du egentlig er.

  5: Du tænder fjernsynet/radioen, selv om du ikke ser på det, bare for at have følelsen af, at der er nogen sammen med dig.

  6: Du drikker/selvmedicinerer/overspiser, når du er alene.

  7: Du sammenligner dit liv med andres og synes, deres liv virker mere spændende/ succesfuldt/ rigere.

  8: Du er bange for, at du går glip af noget, der kan gøre dig lykkelig eller glad.

  9: Når nogen aflyser planer med dig, kan du ikke lade være med at føle dig afvist.

  10: Du har svært ved at skabe en dyb og vedvarende forbindelse til et andet menneske.

>> Læs en gribende fortælling om det at miste og være ladt alene, men også om at finde lyset igen

Frygten for ensomhed er en anden meget udbredt årsag til, at vi undgå at være for os selv. Måske går vi rundt med en følelse af at være ensomme, men forsøger at overdøve dette ubehag ved at være sammen med andre hele tiden. Og måske hjælper det ikke engang at søge andre menneskers selskab, fordi man føler sig ensom uanset.

"Hvis du føler dig ensom eller er bange for ensomhed, har du sikkert oplevet noget på et tidspunkt i dit liv, som gør, at du forbinder det at være alene med noget ubehageligt. Det kan være, at du var meget overladt til dig selv i din barndom - måske var du i alt for tidlig alder tit alene hjemme, fordi dine forældre arbejdede meget, og det fik dig til at føle dig forladt og hjælpeløs. Og det er så den samme følelse, der dukker op i nutiden, når du er alene - også selv om du jo ikke som voksen er hjælpeløs, når du er for dig selv," siger Christina Copty.

Læs også: Psykolog: Sådan bliver du fortrolig med din sårbarhed

Men der er heldigvis hjælp at hente.

Her er fem tips til, hvordan du kommer over angsten for at være alene:

• Vær bevidst om, at du skal ud af din komfortzone, som lige nu er at fylde en masse støj på for ikke at mærke dine følelser.

• Sæt lidt tid af hver dag til at skrive, hvordan du har det - ikke hvad du laver eller skal lave, men hvordan du har det. Hvordan er det for dig, at du lige nu bare fokuserer på at finde ud af, hvordan du egentlig har det?

• Gå på opdagelse i dine følelser. Ofte bedøver vi os selv med larm i alle mulige afskygninger, fordi vi er bange for at mærke ensomhed. Men hvad ligger der i ensomheden? Minder det dig om din barndom? Er det følelsen af at forsvinde? Ikke blive hørt? Frygten for, at du er ubetydelig? Se det som en detektivopgave at optrevle, hvad ensomheden dækker over.

• Find mening med dit liv, og her skal du ikke gå efter meningen med weekendens fest eller næste uges opgaver. Nej, grav dybere. Hvad er meningen med dit liv? Hvad bidrager du med, som er helt unikt, og som kun du kan?

• Lær noget, der kræver fordybelse og stilhed. I dag bruger mange af os utrolig meget tid på de sociale medier, og vi mister mere og mere evnen til at fordybe os, og dermed mister vi også vores koncentration. Sæt dig for at lære noget, der kræver, at du fordyber dig og kommer ind i "the zone" - det kan være at hækle, læse alle bøger skrevet af en bestemt forfatter, lave en scrapbog, meditere osv. - eneste betingelse er, at det ikke må foregå på nettet, og at det skal være noget, du skal alene om.

Læs også