Fertilitet

Kan man blive gravid, når man har menstruation?

Kan man undgå graviditet ved kun at have sex på de såkaldt sikre dage i kvindens cyklus? Og er der overhovedet noget som kan kaldes for ’sikre’ dage? Få svaret her!

Hos langt de fleste kvinder vil chancen for at blive gravid undr menstruation være meget mindre end på andre tidspunkter af måneden. Men graviditet under menstruation er ikke umuligt.
 
 
Det forklarer læge Kim Bartholdy i sin nye bog ’100 myter om sundhed og sygdom:
 
- Har du fx korte eller uregelmæssige menstruationscyklusser, så er der en større risiko for, at en ægløsning også kan komme tidligere eller senere, end du havde regnet med. Nogle kvinder har ægløsning meget tættere på den tid, de har menstruation, og derved er der en risiko for, at der er et æg til stede, allerede når menstruationen starter. Ægget kan overleve flere dage på den fugtige slimhinde i livmoderen, og da sædcellerne også kan overleve 4-5 dage i livmoderslimhinden, er der altså en mulighed for, at ægget befrugtes, skriver han.
 
 
Sikre dage ved regelmæssig cyklus?
 
Hvis du har en regelmæssig menstruationscyklus, kan du dog heller ikke regne med, at der er ’sikre’ dage, hvor du kan have sex uden sandsynlighed for graviditet:
 
- Selvom man har en meget regelmæssig menstruationscyklus og holder styr på dage, kropstemperatur etc., er det fortsat en usikker præventionsmetode, og der er masser af undersøgelser, der har vist, at forsøg på at time sex fører til graviditet langt oftere end ved brug af p-piller, kondomer eller andre præventionsformer, fortæller Kim Bartholdy.