pcos
Samfund

Har du uregelmæssig menstruation og overskydende kropsbehåring? Så læs med her

19. oktober 2023
Af Siri Franceschi
Arkivfoto: Annette Riedl/AP/Ritzau Scanpix
Selv om PCOS rammer mellem 5 til 17 procent af alle fertile kvinder, findes der ingen behandling. Det vil en gruppe forskere nu lave om på.

Uregelmæssig eller manglende menstruation?

Unormal hårvækst på krop og ansigt?

Uren hud?

Overvægt?

Barnløshed?

Kan du krydse ja til flere af disse symptomer, er det muligt, at du lider af sygdommen polycystisk ovariesyndrom, bedre kendt som PCOS.

PCOS rammer mellem 5 til 17 procent af alle unge piger og kvinder, hvilket gør den til den hyppigste endokrinologiske sygdom blandt kvinder i den fertile alder.

Alligevel findes der endnu ingen målrettet behandling af sygdommen.

Men i et nyt forskningsprojekt ønsker en gruppe forskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med europæiske forskere at sætte fokus på behandlingen af PCOS, da de mener, det er vigtigt at sætte tidligt ind over for piger og unge kvinder, der lider af PCOS.

En tidlig indgriben kan nemlig være afgørende for at undgå nedsat frugtbarhed, risikoen for livmoderhalskræft inden overgangsalderen og andre relaterede lidelser.

Behandlingen kombinerer tre lægemidler, som allerede har vist sig effektive, i én tablet. Tanken er, at det er nemmere at tage én tablet i stedet for at skulle have fat i tre tabletter. Udover tabletten skal man muligvis også forandre ens livsstil, og på den måde kan man forhåbentligt normalisere ens ægløsning og hormonelle balance.

Lige nu søger forskningsprojektet derfor deltagere mellem 17 og 23 år, så hvis du føler, at du kan nikke genkendende til de ovenstående symptomer og vil hjælpe med at sætte fokus på et underbelyst problem, kan du se mere her.

PCOS er en tilstand, hvor æggestokkene ikke fungerer optimalt, hvilket betyder, at man ikke har regelmæssige ægløsninger og ofte producerer for meget mandligt kønshormon.

Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssige, manglende eller meget kraftige menstruationer, ligesom de kan have svært ved at opnå graviditet. Den øgede produktion af testosteron kan desuden medføre øget hårvækst og uren hud, fremgår det af sundhed.dk.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også