johanne
Samfund

Da min veninde blødte igennem sine hvide jeans, lærte jeg at skamme mig. Nu har jeg taget en beslutning

3. oktober 2023
af Johanne Bille
Foto: Mathilde Schmidt
KOMMENTAR: Menstruationens konsekvenser for kvinders liv forsvinder ikke af, at vi lader som om, den ikke findes, på de danske arbejdspladser, skriver Johanne Bille.

Johanne Bille er forfatter og kulturredaktør på femina update. Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

Jeg har gemt en tampon i ærmet eller i bh’en. Smuglet et bind smuglet ned i bukselommen eller tasken. Og så var der dengang, hvor tamponen røg ned i støvlen, fordi jeg havde taget en kjole uden lommer på.

Mine tricks har skiftet alt efter både påklædning og situation, men de har alle haft det samme formål: At skjule, jeg har menstruation.

Det er 17 år siden, jeg fik menstruation første gang.

Det betyder, at min menstruation og jeg nu kan fejre 800 dages jubilæum. Problemet er bare, at der ikke er noget at fejre. For jubilæet betyder også, at jeg har skammet mig mindst 800 dage af mit liv over noget så naturligt som min menstruation.

Jeg lærte, at jeg skulle skamme mig, allerede året inden jeg selv fik menstruation. Jeg husker fysiktimen, hvor min veninde blødte igennem i sine hvide Levi’s-jeans. Den lille røde plet på bukserne og stolen var næsten ikke til at se, men alle hvinede og pegede.

Stort postyr og en lærer, der ikke gjorde noget ved det. Min veninde, der med røde kinder selv måtte gå ud og finde toiletpapir til at tørre af med.

Øgenavnene gik derefter som en steppebrand, min veninde ville for altid være hende ”med det røde”, sådan føltes det i hvert fald dengang, og jeg begyndte at frygte den dag, menstruationen ville ramme mig.

Det gjorde den så året efter, og med den mærkede jeg nu selv den skam, jeg havde set i min venindes ansigt året forinden.

Min skam er blevet mindre med årene, heldigvis, men den er der stadig.

Bare for et par måneder siden fik jeg menstruation under sex, og mig, der ellers ser mig selv som en rimelig stærk og selvstændig kvinde med i hvert fald nogenlunde styr på sagerne, havde nu svært ved at holde øjenkontakt og tænkte kun på at komme væk fra den seng, som befandt jeg mig på et gerningssted.

Det er dog ikke i sengen, jeg skammer mig mest over min menstruation.

Det er faktisk på min arbejdsplads – deraf alle mine tricks med at skjule mine menstruationsprodukter.

Det kan være svært at forklare hvorfor. Jeg tror, det handler om fysiktimen og min veninde, men det handler også om, at jeg er bange for at fremstå som en mindre kompetent medarbejder, hvis jeg har menstruation.

Jeg har, ligesom mange andre, også lidt for ofte hørt udtrykket, ”er du ikke lidt PMS?” blive brugt nedsættende om kvinder, selvom PMS er en reel lidelse, og jeg kan heller ikke lade være med at se fraværet af bind og tamponer på toiletter på mine arbejdspladser, nuværende som tidligere, som udtryk for, at menstruationen og dens konsekvenser (kvalme, underlivssmerter og ubehag) er noget, jeg skal pakke væk, når jeg er på arbejde.

Den følelse er jeg ikke ene om. En ny undersøgelse foretaget af YouGov har netop vist, at mere end hver femte kvinde ikke tør tale om menstruation på arbejdspladsen. Samtidig har hver fjerde kvinde været sygemeldt på grund af menstruationsrelaterede problemer.

Sagt på en anden måde: Menstruationens konsekvenser for kvinders liv forsvinder ikke af, at vi lader som om, den ikke findes, på de danske arbejdspladser.

Det er selvfølgelig ikke, fordi jeg vil have et kæmpe banner, en T-shirt eller en menstruationsklokke implementeret.

Men jeg tror på, at det er vigtigt at kunne tale med sine kollegaer om, at man har menstruation, når det er relevant – ligesom det kan være vigtigt at tale om alt muligt andet, der netop den dag påvirker ens overskud, arbejdsevne og helbred.

Jeg vil gerne diskret kunne sige, hvis jeg har fået smerter eller har brug for at gå på toilettet midt i et møde, fordi jeg kan mærke, jeg er ved at bløde igennem.

Og vigtigst af alt vil jeg gerne ikke skamme mig.

Jeg har taget en beslutning: I snart 800 dage har jeg skammet mig over at have menstruation, og i dag skal blive den sidste.

Derfor skriver jeg nu uden skam dette (kollegaer, læser I med?):

Jeg er på arbejde. Og jeg har menstruation.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også