julemiddag
Mad

Klassisk julemiddag - få alle opskrifterne

23. december 2019
Udgivet første gang 19, december 2016 - af Inge Skovdal/skovdal.dk
Julemiddagen er kulminationen på decembers lækre julemad, hvor alle de klassiske opskrifter findes frem. Vi har gjort det nemt for dig og samlet en komplet guide med opskrifter til en traditionel, dansk julemiddag!

For manges vedkommen er årets julemiddag fyldt med traditioner, hvor vi spiser det samme år efter år. Juleaften skal den have hele armen med alle de lækre og traditionelle retter. Flæskesteg med knasende svær, andestegen med det sprødeste skind, de søde brunede kartofler, rødkål og risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce.

Lige præcis denne aften er der mange af os der bare ikke kan spise andet, men det lægger også et vis pres på kokken, der står for julemiddagen. Der er nemlig mange forventninger til den klassiske julemiddag, og den skal gerne sidde lige i skabet juleaften.

Læs også: 4 hyggelige juletraditioner: Hvor stammer de fra?

Men frygt ej! Vi har gjort det nemt for dig og samlet alle vores bedste opskrifter til den klassiske, danske julemiddag lige her. Følg vores guide til julemiddagen, og så skal julefreden nok til at sænke sig, når alle er mætte og glade.

Hvis det er første gang, du skal stå for julemiddagen, kan du finde alt om, hvad du skal vide om de danske juleretter og den traditionelle danske julemiddag her.

Hvad skal man have til julemiddagen?

Den klassiske julemiddag er et festmåltid uden lige. Julemiddagens hovedelementer er som regel and og flæskesteg med tilbehør af hvide og brunede kartofler. Klassisk tilbehør til julemiddagen indebærer også varm rødkålssalat og selvfølgelig en brun sovs lavet på safterne fra and eller flæskesteg. Julemiddagen sluttes af med en lækker risalamande med kirsebærsovs og kampen om mandelgaven.

Læs også: Opskrifter til julefrokosten

En gammeldags julemiddag kunne indebære julemedister eller glaseret skinke med tilbehør af grønlangkål. Traditionelt blev der også serveret syltede grøntsager eller æbler med gelé.

En mere moderne julemiddag byder som regel også på en frisk salat som rå rødkålssalat, frisk grønkålssalat eller en syrlig appelsinsalat.

Sidst men ikke mindst har den jyske tradition med franske kartofler og sovs efterhånden også gjort sig indtog i den danske julemiddag.

Vil du have mere inspiration til julemiddagen, kan du finde masser af lækre opskrifter på julemad her.

And eller flæskesteg: Hvad spiser danskerne mest til jul?

De mest populære julemad er den klassiske med and eller flæskesteg, to slags kartofler, brun sovs og risalamande. Det er faktisk menuen for 8 ud af 10 danskere juleaften.

Når det kommer til, hvad danskerne spiser mest af, vinder and over flæskesteg, mens kun få spiser medister, gås, kalkun eller skinke.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Selvom der er mange måder at komponere en julemiddag, hersker der ingen tvivl om, hvilke retter størstedelen af de danske julestuer foretrækker. Derfor har vi samlet de bedste opskrifter til din klassiske, danske julemiddag herunder.

Opskrifter til en klassisk julemiddag:

Lav den lækreste andesteg til juleaften.

Andesteg

Julemiddagens populære and kan laves på flere forskellige måder. Enten som en hel andesteg eller blot som stege andebryster. Her får du opskrift og råd til den perfekte andesteg.

flæskesteg - nem opskrift

Flæskesteg

En saftig flæskesteg med sprøde svær er det, som alle håber på juleaften. Hvis du stå for flæskestegen i år, kan du komme godt i mål med vores opskrift på flæskesteg med sprøde svær her.

brunede kartofler

Brunede kartofler

De brunede kartofler både elskes at spises men frygtes at laves. Det er nemlig ikke helt nemt at få den rette karamellisering på de brune kartofler. Vi guider dig sikker til julemiddagens lækreste brunede kartofler med opskriften her.

Hjemmelavet rødkål - perfekt til julebordet

Hjemmelavet rødkål

Lun rødkål er klassisk juletilbehør, som er både nemt og lækkert at lave selv. Her får du en supernem og smagfuld opskrift på hjemmelavet rødkål.

risalamande med kirsebærsauce

Risalamande med kirsebærsauce

Den klassiske julemiddag er ikke fuldendt uden en cremet, luftig risalamande fyldt med vaniljesmag og toppet med kirsebærsauce! Få opskriften på juleaftens dessert, risalamande med kirsebærsauce, lige her.

Hvad skal man drikke til julemiddagen?

En god rødvin går bedst til den fede julemad. Til dem, der ønsker en alkoholfri juleaften, kan du servere solbærsaft eller ribssaft. Bland det eventuelt op med danskvand for en festlig juledrink.

Til desserten, risalamande, går en sød dessertvin eller portvin rigtig godt. Du kan også komplimenterer kirsebærsaucen med en kirsebærvin.

Læs også: Opskrift på hjemmelavet julesnaps

Læs også