Hovedretter

Andesteg: 3 tips til den perfekte andesteg

Hvad gør du, hvis skindet på din andesteg ikke vil blive ordentligt sprødt? Hvad gør du, hvis du ikke kan have to ænder i ovnen på en gang? Hvordan skaffer du dig af med fedtet fra din andesteg? Få svarene her

3 tips til den perfekte andesteg

Andesteg hører julen til. Og når hele familien sætter sig forventningsfulde ved bordet, er det fantastisk at kunne servere en helt perfekt andesteg. Med disse 3 simple råd kan du imponere familie og venner med sprød andesteg juleaften - eller en hvilken som helst anden dag på året.

LÆS OGSÅ: Nem opskrift på andesteg

Hvis ikke skindet på din andesteg er sprødt, når stegetiden er ved at være gået, så gør sådan:
Tag din andesteg ud af ovnen. Læg alufolie i bunden af ovnen (for at mindske svineriet), og skru op til maks. varme, fx. 250 grader.
Sæt anden på en rist, og sæt den i ovnen igen, når makstemperaturen er nået. Hold øje med andestegen - i løbet af nogle minutter begynder det at syde og boble under skindet, og nu bliver det sprødt. Lad anden hvile utildækket i ca. 20 minutter inden udskæring - dækker du den til, mister skindet sprødheden.

LÆS OGSÅ: Flæskesteg - julens klassiker

Hvis du ikke kan have to ænder i ovnen på en gang, så gør sådan:
Man kan enten intervalstege ænderne eller stege den ene andesteg den 23. december. Intervalstegning betyder, at ænderne er i ovnen på skift. Dvs. du gør ænderne klar og steger dem lidt ad gangen - lad dem skiftes til at være 1 time inde og 1 time ude af ovnen. Stegetiden er kortere ved intervalstegning, beregn ca. 30 minutter pr. kilo.
Den anden løsning er at stege den ene andesteg dagen i forvejen. Det er i øvrigt meget nemmere at skære en kold and ud end en, der er helt varm. Hvis du steger anden dagen før, så giv den 20 minutter mindre end ellers. Skær den kolde and ud, og fordel stykkerne i en bradepande sammen med æble/sveskefyldet med skindsiden opad. Pensl med smeltet smør, og varm dem ved 200 grader i ca. 20 minutter.

LÆS OGSÅ: Andesteg med appelsin og svesker

Hvis du vil af med andefedtet fra din andesteg, så hæld det ikke bare ud i vasken.
Det kan sætte sig fast og tilstoppe afløbet. Hæld i stedet andefedtet i en brugt mælkekarton, luk til med en kontorclips, og smid det i skraldespanden. Hvis du vil bruge andefedtet, så prøv at putte et par skefulde af det i rødkålen. Resten af andefedtet kan gemmes i køleskabet.
Det er godt at stege kartofler eller rodfrugter i og meget lækkert at smøre bagekartofler ind i, inden de kommes i ovnen.
 

Læs mere om: