Blinis med laks og dip
Forretter

Blinis med laks og dip

af Julie Hey 7. februar 2022
foto: Bjørn Jakobsen
Blinis fås i mange udgaver, og her får du en rigtig kartoffelblinis med laks og rygeostdip - en helt forrygende forret med laks
22 stk

Blinis

  • 350 g kartofler
  • 3 æg
  • 25 g boghvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk revet muskatnød
  • 1 dl sødmælk
  • Salt, peber
  • 25 g smør

Tilbehør

  • 1 agurk
  • 1 bdt. radiser
  • 3 spsk rygeost, 10%
  • 1 spsk cremefraiche 18%
  • Purløg
  • 250 g røget laks

Sådan laver du lækker blinis

  1. Skræl og skær kartoflernev i grove stykker og kog dem i 12 min. Afkøl og mos dem fint.
  2. Del æggene i blommer og hvider, gem hviderne og rør blommerne i kartoflerne.
  3. Tilsæt mel, bagepulver, muskatnød, mælk, salt og peber og rør det til en samlet dej.
  4. Pisk æggehviderne stive og fold dem i dejen.
  5. Smelt smørret på panden og vend det i dejen.
  6. Steg små blinis, diam. ca. 7 cm, på panden i 2-3 min. på hver side.
  7. Skær agurken i kvarter på langs, fjern kernerne og skær resten i terninger.
  8. Rens radiserne og skær dem i skiver.
  9. Rør rygeosten med cremefraiche, 3 spsk hakket purløg, salt og peber.
  10. Anret kartoffelblinierne med rygeostedip, snoede lakseroser, radiser og agurk samt peber og et drys hakket purløg.

 

Blinis er perfekt til forret

Laks er meget traditionelt at servere som forret, og stort set alle elsker laks. Men hvorfor ikke forny den traditionelle forret med laks og servere delikate runde blinis med rosetter af røget laks? Blinis med rygeostedip og røget laks er en utroligt elegant forret.

Vidste du dét om blinis?

  • Blinis er lavet på boghvedemel og minder om små pandekager. Helt klassisk serveres de med stenbiderrogn, cremefraiche og hakket rødløg, men al topping går til, som fx i denne opskrift med laks.
  • Blinis stammer oprindeligt fra Rusland, hvor man ved vinterens slutning fejrede solens komme - deraf den lille runde form.
  • En pande til blinis fås fra ca. 250 kr. i de fleste supermarkeder. Hvis du køber en i støbejern, skal du bruge rigeligt med smør i begyndelsen, så dejen til blinis ikke hænger fast.
  • En blinis er også god at fryse ned - så har du nemt en lille forret eller snack.

Flere opskrifter med blinis: