Cocktails
Drikke

Festlige cocktails, der hitter nytårsaften

27. december 2013
Foto: Stine Christiansen og Unsplash Redigeret d. 6. juli 2021 (udgivet første gang d. 27. december 2013) - af Redaktionen
Årets sidste store festaften nærmer sig, og den skal fejres flot og elegant. Prøv de lækre bud på en velkomstcocktail, cocktails til kransekagen og en til at varme sig på efter fyrværkeriet fra en af Danmarks bedste bartendere Hardeep Rehal fra cocktailbar 1105 og andre lækre samt klassiske cocktails.

Festlige cocktails, der hitter nytårsaften

Hot Buttered Scotch

Hot Buttered Scoth cocktail

Efter det kolde fyrværkerigys i vinterkulden, skal vi ha’ varmen igen, og den nemmeste måde er med god alkohol. Her et twist på en varm cocktail, der har givet varmen til mennesket i næsten 100 år. Med den cocktail kan du erstatte din Irish Coffee med ynde, stil og velsmag.

8–10 cl kogende vand

2–3 tsk. rørsukker eller brun farin stødte julekrydderier (allehånde, kanel, nelliker, kardemomme, stjerneanis)

5 cl. Johnnie Walker Gold

1 tsk. smør

Revet muskatnød evt. hele krydderier

Kom lidt af det varme vand i bunden af et vinglas, og opløs sukkeret i vandet. Kom krydderier og whisky i, og rør godt rundt. Hæld resten af det varme vand og smørret i, rør en smule rundt, og top med revet muskatnød. Garnér med et par hele stykker af de krydderier, der er i drinken, f.eks. en kanelstang eller stjerneanis, eller hvad du har tilbage fra gløggen eller julesmåkagerne.

SE OGSÅ: Drinks eller cocktails? Få 3 gode alternativer til den klassiske G&T

Amaretto 23

Der er delte meninger om, hvorvidt champagne overhovedet passer til kransekagen, og eksperter siger niksen biksen. Giv hellere kransekagen selskab af en cocktail, som du kan skræddersy, så den matcher sødmen i kagen. Så kan du gemme den gode champagne til middagen eller efter nytårsbraget.

3 cl Zacapa 23

2 cl Amaretto

3 cl friskpresset citronsaft

2 cl Sukkerlage

2 cl æggehvider (evt. pasteuriserede)

1 citronskive

evt. lidt revet chokolade

Shake alle ingredienserne sammen godt og længe, indtil drikken er skummende. Si den over i et oldfashioned glas (lowball) med isterninger. Garner med en skive citron, og evt. lidt revet chokolade over.

Få Mette Blomsterbergs opskrift på lækker hjemmelavet kransekage

Bubbly Cherry

Nytår og champagne hører sammen, så forkæl dine gæster med en velkomstchampagnecocktail med lidt af kirsebærsovsen fra juleaften. Og champagne bli’r man jo altid glad i låget af. 

3 cl Tanqueray Ten

2 cl  friskpresset citronsaft + lidt revet skal

1 cl lage eller sirup fra kirsebærsovsen + kirsebær til pynt

10 cl champagne

Shake gin, citronsaft og kirsebærsirup sammen, og si det over i et champagneglas. Top op med champagne, og garnér med de syltede kirsebær og revet citronskal.

HINDBÆR-VANILJE-SURPRISE + INGEFÆR-COCKTAIL MED ROSMARIN

Hindbær vanilje cocktail

Hindbær-vanilje surprise

Hindbær smager godt, vanilje smager godt, og toppet med champagne er det meget svært ikke at bryde sig om den smukke cocktail. 

2½ dl frosne hindbær 

1 dl sukkersirup

¼ tsk. rent vaniljepulver 

Ca. 3 dl champagne eller anden mousserende vin

Blend hindbær, sirup, vaniljepulver og 1 dl champagne. Fordel blandingen i 4 glas, top med resten af champagnen, og servér.

Ingefær-cocktail med rosemarin

Brug færdigsyltet ingefær fra supermarkedet til at lave en anderledes og forfriskende drink.

4 kviste frisk rosmarin + lidt til pynt

6 cl sukkersirup

8 cl gin 

4 spsk. ingefærlage (fra de syltede ingefær)

8 stykker syltet ingefær 

Isterninger

4 dl tør champagne eller anden mousserende vin

Læg rosmarinkvistene på et spækbræt, og bank let på dem med skaftet af en kniv. Bland sirup, gin, ingefærlage og rosmarin i en shaker med isterninger, og ryst, til det er godt blandet. Fordel ingefærstykkerne i 4 martiniglas, og hæld blandingen fra shakeren over. Top med champagne, og servér med det samme med en lille kvist frisk rosmarin i hvert glas.

Pretty in pink

Granatæble cocktail

Gør drinken lidt festligere med rubinrøde granatæblekerner. 

2 dl Lillet Blanc-likør

½ dl grenadine 

½ dl sukkersirup

12 isterninger

2 spsk. friske granatæblekerner 

4 dl tør champagne eller anden mousserende vin

Bland Lillet Blanc, grenadine, sirup og isterninger i en shaker, og ryst grundigt. Fordel blandingen i 4 champagneskåle, og drys granatæblekerner over. Top med kold champagne, og servér straks.

PRØV OGSÅ: 3 festlige nytårscocktails

Mango-passion sour

Passion og mango cocktail

En såkaldt "sour" indeholder typisk citronsaft, sukkersirup og likør. Denne version er piftet op med mango, passion og rom.

1 moden mango

6 cl citronsaft

1 dl passionsfrugtjuice

8 cl hvid rom

6 cl sukkersirup

12 isterninger

2 dl tør champagne eller anden tør mousserende vin

Skræl mangoen, og skær frugtkødet fri fra stenen. Blend mango med citronsaft og passionsfrugtjuice i en blender. Hæld blandingen i en shaker sammen med rom, sirup og isterninger i en shaker. Ryst grundigt i 20-30 sekunder, og hæld herefter blandingen i 4 glas. Top med champagne, og servér straks.

TIP: Lav din egen sukkersirup

En sukkersirup er nem at lave og kan opbevares længe på køl. Brug den til drinks, der har godt af lidt sødme. 

1 vaniljestang  4 dl vand  2 dl sukker  1 stykke usprøjtet citronskal på ca. 3 cm

Flæk vaniljestangen. Læg alle ingredienser i en gryde, og lad lagen koge op og herefter simre i ca. 5 minutter, til den er tyknet lidt og har konsistens som en tynd sirup. Lad herefter siruppen køle af. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De lækre klassiske cocktails

Mojito

Mojito cocktail
Piña colada
Cosmopolitan cocktail
Hindbærdaiqiuri