Desserter

Fransk citrontærte med marengs

På én gang sød og syrlig – sådan skal en rigtig citrontærte være. Og så skal marengsen være sprød og gylden på toppen! Her er opskriften på en helt vidunderlig fransk citrontærte med marengs – også kaldet tarte au citron.

Tilberedelsestid: 2 t og 15 min
Antal personer: 10 stykker

TÆRTEBUND

50 g grahamsmel
125 g hvedemel
1 knsp. salt
1 spsk. sukker
75 g koldt smør
ca. 3 spsk. mælk
1 tærteform med løs bund og på 26 cm i diameter

CITRONCREME

fintrevet skal af 2 usprøjtede citroner
saft af 2 citroner (1 dl)
1½ spsk. hvedemel
125 g flormelis
1 dl mælk
3 hele æg
3 æggeblommer
50 g smør

MARENGS

3 æggehvider
150 g sukker
1 tsk. citronsaft

Tarte au citron – den franske citrontærte

Spring ned til opskriften på fransk citrontærte med marengs ved at klikke her 

Kun få ting stikker kombinationen af den syrlige citron og den søde marengs. Den franske citrontærte - også kaldet tarte au citron - er en sand vinder på kagebordet, og vi har opskriften til dig. 

Servér den skønne franske citrontærte til desserten eller til eftermiddagskaffen. Citrontærten kan med fordel laves dagen i forvejen, hvis du vil undgå at stresse, når gæsterne er kommet. 

Er du mere til små, nuttede portionsanretninger, så prøv at bage citrontærten med marengs som små citrontærter i stedet. Herunder finder du Timm Vladimirs opskrift på små citrontærter med marengs.

PRØV OGSÅ: Citrontærter med marengs 

Opskrift: Citrontærte med marengs 

1. Tærtebund: Bland de 2 slags mel, salt og sukker i en skål. Skær det kolde smør i tynde skiver, og smuldr det i melet. Tilsæt mælk, og ælt dejen hurtigt sammen. Klap dejen til en flad cirkel; pak den ind i husholdningsfilm, og læg på køl i ca. 30 minutter.

2. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en cirkel på ca. 30 cm i diameter, og læg den i tærteformen. Tryk dejen forsigtigt ud i formen, skær overskydende dej væk. Prik dejen med en gaffel, og stil den på køl i 30 minutter. Bag den derefter i en 200° varm ovn i ca. 20 minutter (180° varmluft), til den er bagt helt færdig. Tag tærteformen ud af ovnen, og lad den køle af.

3. Citroncreme: Pisk citronskal, citronsaft, mel, flormelis, mælk, æg og æggeblommer sammen i en gryde, og kog cremen godt igennem under piskning. Skær smør i små tern, og pisk det i cremen. Fordel cremen i den bagte tærtebund, og sæt på køl.

4. Marengs: Pisk æggehviderne skummende med en elpisker. Tilsæt 4 spsk. sukker og citronsaft, og pisk videre, til æggehviderne er helt stive. Vend resten af sukkeret i med en ske. Kom marengsen i en sprøjtepose med en stor, stjerneformet tylle, og sprøjt marengsen op på hele tærten. Bag tærten i ovnen ved 250° i ca. 10 minutter, til marengsen er gyldenbrun.

4 tips til citrontærterne med marengs

Tærtedejen til citrontærten er lavet som en klassisk mørdej med den lille forskel, at der er tilsat en smule grahamsmel. Det grove mel gør, at den bagte bund bliver mere sprød. Samtidig forhindrer indholdet af grahamsmel, at dejen glider ned af kanten under bagningen.

Du kan godt lave bunden et par dage før servering, men cremen skal tidligst fyldes i et par timer før, så bunden ikke bliver blød. Når du har bagt tærten med marengs, så kan du opbevare den på køl i højst et par timer.

Du kan sagtens ”brænde” marengsen med en gasbrænder, som du måske plejer at bruge til creme brulee, i stedet for at bage den i ovnen – hvis du har sådan en. I så fald brænder du bare, til du synes, marengsen er flot og gylden. Men vær lidt forsigtigt, når du skal brænde, og pas på, marengsen ikke bliver for brændt, for det smager ikke særlig godt.

Orker du ikke lige sprøjtearbejdet, eller er dine kunstneriske færdigheder bare begrænsede, så kan du vælge at smøre marengsen ud på citroncremen i stedet for at sprøjte den på med en tylle. Det giver et lidt mere rustikt look på kagen.

Har du lavet alt for mange citrontærter og trænger til at prøve noget nyt? Så er det måske noget for dig at kaste dig ud i en appelsintærte, naturligvis også med marengs på toppen – sukkeret skal der ikke spares!

PRØV OGSÅ: Appelsintærte med marengs 

Kan du ikke få nok af den lækre smag af citron? Så prøv en lækker hjemmebagt citronmåne med marcipan – vi garanterer, at du aldrig mere får lyst til den færdiglavede nede fra brugsen. Få opskriften herunder.

PRØV OGSÅ: Citronmåne med marcipan