citrontærter med marengs
Desserter

Citrontærter med marengs

10. februar 2022Opdateret I går
af Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
En nem og lækker opskrift på en klassisk dessert, der kombinerer en sprød tærtebund med en syrlig citroncreme toppet med sødmefyldt marengs

Det skal du bruge

  • 100 g hvedemel
  • 25 g flormelis
  • 75 g smør
  • 1 æggeblomme
  • 10 små runde forme
  • tørrede bønner til blindbagning

Citroncreme

  • 1 æggeblomme
  • 15 g majsstivelse (f.eks. Maizena)
  • 1 spsk. sukker
  • korn af ½ vaniljestang
  • 1½ dl piskefløde
  • skal og saft af 1 usprøjtet citron

Italiensk marengs

  • ½ dl vand
  • 100 g sukker
  • 2 æggehvider
  • 1 sprøjtepose med tylle

Citrontærter med marengs

  1. Bland mel og flormelis. Smuldr smørret i melblandingen, til dejen har konsistens som rasp.
  2. Saml den hurtigt med æggeblommen uden at ælte mere end højst nødvendigt. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
  3. Tænd ovnen på 180°.
  4. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord, og beklæd de små runde forme med dej.
  5. Læg et lille stykke bagepapir over dejen i hver form, og tyng det ned med f.eks. tørrede bønner.
  6. Forbag tærtebundene i ovnen i ca. 10 minutter.
  7. Citroncreme: Rør æggeblommen sammen med majsstivelse, sukker, vaniljekorn, fløde, fintrevet skal af ½ citron og friskpresset saft af hele citronen.
  8. Fordel cremen i de forbagte tærtebunde, og bag dem i ovnen i yderligere ca. 8 minutter, til cremen har sat sig. Lad dem køle af.
  9. Italiensk marengs: Kog vand og sukker sammen i en gryde, til det når en temperatur på 115°-117°.
  10. Pisk æggehviderne stive, og hæld sukkermassen i æggehvidemassen i en tynd stråle, mens du pisker videre. Fortsæt med at piske, til marengsen er blevet kold, det tager ca. 5 minutter.
  11. Fyld marengsen i en sprøjtepose, og pynt kagerne med fine marengstoppe.
  12. Giv evt. toppene farve med en lille gasbrænder, eller giv dem en hurtig tur under grillen i ovnen.

Inspiration til opskriften

Citrontærtens oprindelse

Det er svært at spore præcist, hvor citrontærten har sin oprindelse, men generelt betragtes den som en klassisk fransk dessert med navnet "Tarte au Citron". Det er en elegant og raffineret dessert, der kombinerer en sprød tærtebund med en syrlig citroncreme toppet med sødmefyldt marengs.

Se flere opskrifter på tærte her.

3 tips til dine citrontærter med marengs

  • Det er en god idé at have et sukkertermometer, når du skal lave italiensk marengs. Du kan få det i isenkrambutikker til ca. 80 kroner.
  • Giv evt. toppene farve med en lille gasbrænder, eller giv dem en hurtig tur under grillen i ovnen.
  • Du kan med fordel lave tærtebunden 1-2 dage før og opbevares i en lufttæt beholder. Tærten kan fyldes med citroncreme og opbevares på køl i nogle timer inden den pyntes med marengs.

Andre desserter med citron

Læs også