Æbletærte med crumble-topping
Desserter

Æbletærte med crumble-topping

af Emma Martiny 6. september 2019
Foto: Winnie Methmann
Æbletærte med mørdej eller crumble − hvorfor vælge overhovedet? Kombinér to velkendte deje i denne æbletærte med crumble-topping. Dobbelt så god!
45 min 4 personer

ÆBLEFYLD

  • 1 kg æbler, gerne madæbler
  • 50 g lyst muscovadosukker
  • 50 g sukker
  • 50 g sultanarosiner
  • 1 spsk. stødt kanel

MØRDEJSBUND

  • 150 g hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 125 g koldt smør
  • 5 spsk. iskoldt vand
  • 1 tærteform, diameter 27 cm

CRUMBLE-TOPPING

  • 100 g mandler
  • 100 g grovvalsede havregryn
  • 50 g hvedemel
  • 75 g rørsukker
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 100 g smør

Opskrift - sådan laver du æbletærte med crumble-topping

  1. Æblefyld: Skræl æblerne, og fjern kernehuset. Skær æblerne i tynde både, og læg dem i en skål. Vend med muscovadosukker, sukker, sultanarosiner og kanel.
  2. Mørdejsbund: Bland mel, sukker og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det ud i melet, så ”smørkuglerne” ikke er større end ærter − gør det hurtigt, så smørret forbliver koldt. Tilsæt 5 spsk. isvand, og rør rundt med en gaffel − tjek, om du kan samle dejen, og tilsæt ellers lidt ekstra vand. Tryk dejen sammen til en ensartet cirkel på et melstrøet bord, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i mindst 30 minutter.
  3. Crumble-topping: Hak mandlerne, og bland dem med havregryn, mel, sukker og vaniljepulver i en skål. Tilsæt smør i mindre tern, og bland det sammen med fingrene til en smuldredej. Tænd ovnen på 175°. Rul mørdejen fladt ud på et meldrysset bord, og flyt den forsigtigt over i tærteformen. Tryk kanterne på plads, og fordel æblefyldet i bunden. Drys crumble-toppingen over tærten, og bag den i 45 minutter, til den er flot gylden.