Sammensæt en nem nytårsmenu
Aftensmad

Nem nytårsmenu med wow-effekt

af Julie Hey 1. januar 2021
Foto: Betina Hastoft
Selv om der er lagt op til en nytårsaften af de helt store, må det gerne være en simpel og nem nytårsmenu. Denne nytårsmenu til 6 personer er nem at gå til, men har alligevel masser af wow-effekt.

NEM OG LÆKKER NYTÅRSMENU

En nytårsmenu må gerne være nem, og hvis den skal være nem, må den nødvendigvis også være simpel at lave. Med lidt snilde kan den tilmed laves så den stadig imponerer — tricket er at ingredienserne bruges i flere retter! Se bare, hvordan vi griber den nemme nytårsmenu an.

Nem nytårsappetizer: Hummersnacks med avocadocreme

nytårsmenu
Til velkomstsnacken til nytår skal du bruge jomfruhummerhalerne fra forretten, så start evt. med at lave den. Tid: 15 minutter.    DET SKAL DU BRUGE 4 stykker godt brød smør til stegning 12 jomfruhummerhaler (fra forret) skal af 1 usprøjtet citron rød skovsyre  
  AVOCADOCREME 1 moden avocado 1½ spsk. cremefraiche 18 % saft af 1 usprøjtet citron salt og friskkværnet peber   SÅDAN GØR DU 1. AVOCADOCREME: Halvér avocadoen, og fjern stenen. Mos avocadokødet i en skål, og smag til med cremefraiche, citronsaft, salt og peber. 2. Udstik brødet i 12 små cirkler, og smør dem med lidt smør på begge sider. Rist brødene gyldne på en pande, og læg dem på en rist. Rist hummerhalerne på panden i 3-4 minutter. 3. SERVERING: Smør brødene med avocadocreme, og top med hummerhaler, fintrevet citronskal og skovsyre.  

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  SE OGSÅ: 25 forretter til din nytårsmenu  

Nem nytårsforret: Jomfruhummerbisque

Kog gerne hummerfonden dagen før, og gem kødet på køl til velkomstsnacken. Tid: 25 minutter. Kogetid: I alt ca. 1½ time   DET SKAL DU BRUGE 700 g hele jomfruhummere (ca. 18 stk., fra frost) 1 løg 1 gulerod 2 spsk. smør til stegning 1 dl vermouth eller hvidvin 1,2 l vand ½ l piskefløde 2 spsk. tomatpuré salt og friskkværnet peber   TIL SERVERING 6 tsk. cremefraiche 18 % rød skovsyre 6-8 skiver brød   SÅDAN GØR DU 1. Optø jomfruhummerne. Bræk halerne af, og pil dem. Gem 12 haler til velkomstsnacken i køleskabet. Hak de sidste ca. 6 hummerhaler groft, og sæt dem i køleskabet. Læg hummerskaller, hoveder og kløer i en stor gryde. Pil løget, skræl guleroden, og skær begge dele i mindre stykker. Stil til side. Rist hummerskallerne af i gryden i smør. Hæld vermouth eller vin ved, og lad det koge ind. Tilsæt løg, gulerod og vand, og lad det koge op. Skru ned for varmen, og lad suppen simre i ca. 1 time. Si suppen igennem et rent viskestykke, og kog ind til den halve mængde, så du har ca. 6 dl kraftig fond. Tilsæt fløde og tomatpuré, og lad suppen koge ind og tykne. Smag til med salt og peber.   2. SERVERING: Anret suppen i forvarmede skåle med hakkede hummerhaler, cremefraiche og skovsyre, og servér med ristet brød.

SE OGSÅ: 25 hovedretter til din nytårsmenu

Nem hovedret til nytår: Krondyrfilet med saltbagt knoldselleri og nøddesmør

En simpel og hurtig hovedret, der passer sig selv i ovnen det meste af tiden. Tid: 30 minutter. Ovntid: 2 timer   DET SKAL DU BRUGE 800 g krondyrfilet olivenolie salt og friskkværnet peber   SALTBAGT KNOLDSELLERI 2 knoldselleri 1½ kg salt 1 dl olivenolie   NØDDESMØR 150 g smør til stegning 50 g hasselnøddeflager   TIL SERVERING rød skovsyre   SÅDAN GØR DU 1. SALTBAGT KNOLDSELLERI: Tænd ovnen på 180°. Skrub og rens knoldsellerierne grundigt, evt. med en svamp. Dup dem tørre, og læg dem i en bradepande eller en høj bageform. Rør salt sammen med olivenolie, og dæk knoldsellerierne med blandingen. Bag dem i ovnen i 2 timer. 2. Tag dem ud af ovnen, og lad dem trække i ½ time. Børst saltet grundigt af inden servering. 3. Gnid krondyrfilet med olie, salt og peber, og brun det på en pande. Læg kødet i en bradepande, og steg det i ovnen ved 180° i 15-20 minutter. Lad kødet hvile i 10 minutter. 4. NØDDESMØR: Smelt smørret på en stor pande, til det bruner. Tilsæt nøddeflager, og hæld nøddesmørret i en varm skål. 5. SERVERING: Skær kødet i tykke skiver, og anret med skiver af saltbagt knoldselleri, nøddesmør og skovsyre. Tip: Hvis du saltbager knoldsellerierne i forvejen, så skær dem i skiver, og steg dem på panden i olivenolie lige inden servering.  
 

Nytårsdessert: Kold bærsuppe med knuste marengs

Hvis desserten skal være ekstra lækker, kan du servere den med en god kugle vaniljeis. Tid: 10 minutter   DET SKAL DU BRUGE 600 g skovbær (fra frost) 4 dl vand 1 vaniljestang 2½ dl ahornsirup   TIL SERVERING 1 pose marengskys rød skovsyre   SÅDAN GØR DU 1. Hæld frosne bær i en gryde, og tilsæt vandet. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og læg vaniljekorn og den tomme bælg i gryden. Lad bærblandingen koge op i 2 minutter under omrøring. Hæld den herefter i en skål, og lad den køle af. Tilsæt ahornsirup, og sæt skålen i køleskabet. Fjern bælgen inden servering. 2. SERVERING: Anret den kolde bærsuppe i skåle, og pynt med knuste marengs og skovsyre. Servér resten af marengskyssene i en skål. Tip: Bag dine egne marengs ved at piske 3 æggehvider og tilsætte 225 g sukker. Sprøjt massen ud i toppe, og bag dem i ovnen ved 100° i ca. 45 minutter.   SE OGSÅ: Kransekagen til nytårsaften: Alle de bedste opskrifter  

Nytårsslik: Funklende nytårskugler

Gør de søde marcipankugler ekstra festlige med spiseligt glimmerstøv. Tid: 15 minutter. Antal: 24 stk.   DET SKAL DU BRUGE 200 g marcipan 1 spsk. portvin 1 spsk. kakao spiseligt sølv- og bronzestøv   SÅDAN GØR DU Del marcipanen i 2 halvdele. Ælt den ene halvdel sammen med portvin og den anden med kakao (tilsæt evt. mere smag efter ønske). Rul hvert marcipanstykke til 12 kugler. Drys lidt metalstøv i en skål, og læg 3-4 kugler i skålen. Sving skålen forsigtigt rundt i hånden, så støvet bliver fordelt på kuglerne. Fortsæt med resten af marcipankuglerne – giv dem gerne forskellige farver alt efter smagen.   SE OGSÅ: Sådan laver du de lækreste nytårscocktails