https://imgix.femina.dk/media/article/liv_utzon_0.jpg
Liv

Liv Utzon: "Jeg er vokset op med, at folk sagde: 'Er du klar over, hvor flot du kunne blive, hvis du tabte 10 kilo?'"

14. januar 2021
af Missu Schneidermann
Foto: Stine Heilmann
"Overdrevenhed er ikke sundhed. Min filosofi er, at man skal leve sundt og være velplejet og velklædt," siger Liv Utzon, der er designer og indehaver af plus size-brandet My Little Curvy Love.

Hvordan har dit forhold til din vægt og din krop udviklet sig med tiden?

– Jeg er vokset op med, at folk sagde: ”Er du godt klar over, hvor flot du kunne blive, hvis du tabte 10 kilo?” Jeg har altid været kurvet og kommer ud af en familie, der er slanke alle sammen.

- I stedet for at dyrke, at det er smukt at have kurver, fik jeg at vide, jeg burde tabe mig. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at alt er godt i dag, men jeg har lært ikke at fordømme andre og heller ikke mig selv.

- Jeg synes, mine gamle dæmoner vælter ind over en i tide og utide, men selv om jeg er tykkere, end da jeg var yngre, har jeg det 100 gange bedre, og jeg gider ikke slå mig selv oven i hovedet mere.

Hvor mange kure har du været på?

– Alle de kure, der findes i hele verden. Vi ved jo godt, hvad der skal til, men tidligere har jeg haft brug for en form for ydre kontrol.

Aldrig mere slankekur

Den traditionelle slankemåned er over os, men hånden på hjertet: Hvor mange kender du der har været på en striks kur og siden er blevet glade for deres krop (og holdt vægten)? I stedet for at bringe et slanketillæg bringer vi her interviews med disse inspirerende kvinder: Liv Utzon, Ida Rod, Anna Thygesen, Mette Helena Rasmussen, Jamin Babay og Ditte Okman, der hver har fundet deres egen vej.

Hvornår fik du nok – og hvorfor?

– I forbindelse med at jeg lavede My Little Curvy Love skete der en revolution i mit eget hoved på alle fronter.

LÆS OGSÅ: Oh Land: For mig er tiden det vildeste plaster

- Mærket handlede om selvværd og selvfølelse og om, at vi er gode nok, som vi er. Det var vanvittigt grænseoverskridende at bruge mig selv som model. Jeg var vant til at blive fotograferet, men her var det min krop, der skulle fotograferes, og det var en sund proces.

- Før ville jeg blive rasende, hvis nogen tog et billede af mig bagfra, for ingen skulle se min store røv, men nu kunne jeg se, at ja, den er stor og rund, men den er trænet og flot. Jeg er ikke født til at være en pind, og tiden er med os, der har kurver.

https://imgix.femina.dk/femina_aldrig_mere_slankekure_nov201525.jpg

Hvordan er dit forhold til mad, vægt og træning i dag?

– Sundhed og velvære er ekstremt vigtigt for mig. Jeg har altid spist sundt, jeg styrketræner og cykler.

- Mad betyder meget for mig. Jeg chopper ikke bare noget kål, men spiser varieret med mange grønstager og går op i, at det er smukt og smager godt.

LÆS OGSÅ: Carina gik 17 år med smerter i underlivet: "Jeg fik at vide, at det var normalt"

- Overdrevenhed er ikke sundhed. Min filosofi er, at man skal leve sundt og være velplejet og velklædt.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om vægt og krop, da du var yngre?

– Vi ser alle sammen forskellige ud, og kun de færreste matcher det traditionelle skønhedsideal.

- 51 procent af Europas befolkning er størrelse 44 plus, og at sige, at halvdelen af os er forkerte, gør ingen lykkelige. Jeg er det største, man kan være inden for normalen, og så stor er jeg heller ikke. Det er da alarmerende.

Læs også