Jasmin_Gabay
Liv

Jasmin Gabay: "Der er dage, hvor jeg synes, min krop er nederen, og det er o.k"

22. december 2022
Af Missu Schneidermann
Første gang udgivet i december 2020. Foto: Jacob Ljørring
Sangerinden Jasmin Gabay, der deltog i "Den Store Bagedyst" i 2018, er vokset op med en mor, der hele tiden var på kur. Og det er gået i arv til hende, der altid har haft et kompliceret forhold til mad.

Hvordan har dit forhold til din vægt og din krop udviklet sig med tiden?

– Det har altid været et kompliceret forhold. Jeg har haft en spiseforstyrrelse, og tankerne er i min hjerne, men alderen og terapitimer, hvor jeg har arbejdet meget med det, har ført mig hen, hvor jeg ikke er færdig-afslappet, men mere afslappet, end det har været.

– Det bevæger sig, men jeg ved ikke, om jeg nogen sinde ender et sted i zen. Jeg prøver og øver mig i at finde fred i det, der er, og så er der dage, hvor jeg synes, min krop er nederen, og det må også være o.k. Jo mere man kan slippe til det, jo hurtigere går det over.

Aldrig mere slankekur

Den traditionelle slankemåned er over os, men hånden på hjertet: Hvor mange kender du, der har været på en striks kur og siden er blevet glade for deres krop (og holdt vægten)?

I stedet for at bringe et slanketillæg bringer vi her interviews med disse inspirerende kvinder: Jasmin Babay, Mette Helena Rasmussen og Ditte Okman, Ida Rud, Liv Utzon og Anna Thygesen, der hver har fundet deres egen vej.

Hvor mange kure har du været på?

– Jeg er vokset op med en mor og mostre, som hele tiden var på kur, så jeg kender dem alle – kun bøf eller kun kålsupper, hold nu kæft, hvor latterligt! Jeg har været del af en usund kultur. I min mors generation kender jeg ingen, der ikke har været på kur, og det er gået i arv til døtrene. Den kunne jeg godt have været foruden.

– Der var så meget, der var forbudt, og jo mere forbudt, jo mere ville jeg have det. Derfor må min søn få nutellamadder hver dag, og vi har en kæmpe slikskuffe. Jeg tror, det bliver mindre farligt og mere naturligt på den måde. Hvis man aldrig må få chokolade, spiser man jo en hel plade, når man endelig må.

Jasmin_Gabay

Hvornår fik du nok – og hvorfor?

– I start-/midt-20’erne blev jeg træt af restriktionerne. Jeg har lige siddet hos en madcoach, for jeg vil af med det sidste eller i det mindste leve med det på en god måde. Hvis jeg havde lagt al den energi, jeg har brugt på vægt og krop, på noget andet, kunne jeg have fundet en kur mod kræft eller være blevet USA’s næste præsident.

– Der er ikke nogen grund til at ikke at frigive den energi til det gode.

Hvordan er dit forhold til mad, vægt og træning i dag?

– Jeg træner meget, fordi jeg godt kan lide det. Det er dejligt at være stærk, det er fantastisk at kunne bygge sin krop, så den kan bære en. I perioder spiser jeg det, jeg har lyst til, men i perioder, hvor jeg skal klare to måneder med shows, skal jeg være stærk til det.

– Hvis jeg skal lave musical, kræver det helt praktisk god kondi for at kunne synge og danse på samme tid. Jeg øver mig i at lytte til min krop: Har jeg lyst til chokolade eller et kram? Det er svært, fordi kurene har ødelagt naturligheden. Nogle gange lykkes det, andre gange overhovedet ikke.

Hvad ville du ønske, du havde vidst om vægt og krop, da du var yngre?

– Jeg ville fortælle 12-årige Jasmin, at ens værd ikke ligger i størrelsen på ens tøj eller eller i ens viljestyrke til, hvor lidt man kan spise. Det ligger i hovedet og i hjertet.

Hvis jeg havde lagt al den energi, jeg har brugt på vægt og krop, på noget andet, kunne jeg have fundet en kur mod kræft eller være blevet USA’s næste præsident.

Læs også