Nyfødt og mor
Gravid

Sådan ser verden ud med en nyfødt babys øjne

26. november 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
En nyfødt baby har i starten et ret begrænset og sløret syn, som gradvist bliver skarpere og mere nuanceret, efterhånden som barnets pupiller udvikler sig. Men hvordan ser verden egentlig ud med den nyfødtes øjne? Få svaret her!

Norske og svenske forskere fra hhv. Oslo Universitet og Uppsala Universitet har sat sig for at undersøge og illustrere, præcist hvor meget (eller hvor lidt) en nyfødt baby kan se.

Formålet har været at simulere, hvordan vores forskellige ansigtsudtryk registreres og opfattes af en nyfødt - og konklusionen kan meget vel lægge låg på en længerevarende debat, mener en af forskerne, Dr. Svein Magnussen.

Læs også: Dét hedder Sveriges nyfødte prins

- Vi har i mange år vidst, at nyfødte babyer har et svagt syn, og at de f.eks. ikke skelne farver fra hinanden. Nu ved vi dog også, at spædbørn øjensynligt er i stand til at se og muligvis også reagere på menneskers ansigtsudtryk. Det har længe været debatteret i udviklingspsykologien, men vores undersøgelse peger altså nu på, at nyfødte faktisk kan identificere ansigtsudtryk. Det kan også forklare, hvorfor nyfødte kan efterligne vores udtryk allerede i de første uger af deres liv, selvom deres syn stadig skal udvikle sig meget, siger han til nyhedsmediet The Telegraph.

Voksne så ansigter med nyfødtes øjne

I undersøgelsen brugte man videooptagelser af voksne ansigter, som udtrykker forskellige følelser (hhv. glad, overrasket, vred og neutral). Forskerne valgte videooptagelser i stedet for stillbilleder, da bevægelser er nemmere at registrere for nyfødte.

Man bortfiltrerede forinden også de faktorer, som man allerede ved ikke registreres af nyfødte (som f.eks. farver, struktur og rumfylde), og beholdt kun de faktorer, man tidligere har påvist, at nyfødte kan se.

Herefter viste man optagelserne til 48 voksne for at se, om de kunne registrere ansigtsudtrykkene, efter at billederne var blevet tilpasset nyfødtes syn.

- Vi mener, at hvis et voksent menneske kan registrere billederne, der kun har de elementer, som vi ved, at nyfødte kan se, så kan et spædbarn i princippet også registrere det samme. Men kan den voksne ikke se de filtrerede billeder, så vil en nyfødte helt sikkert heller ikke kunne, forklarer en anden af undersøgelsens forskere, professor Claes von Hofsten.

Nyfødte ser bedst i en distance af 30 centimeter

Ikke underligt havde distancen selvfølgelig noget at sige for, hvor meget de voksne forsøgspersoner kunne se af ansigterne på de filtrerede billeder.

Skarpest så de ansigterne i en distance af 30 centimer, der er omtrent den samme distance, som der er mellem mors og babys ansigter, når mor ammer sit barn. Men jo længere væk ansigterne kom, jo sværere var det for testpersonerne at identificere hvilken følelse, ansigterne udtrykte.

Forskerne påpeger, at de med denne viden kun kan konkludere, hvad en nyfødt kan se - og ikke hvorvidt den nyfødte ved, hvad det ansigtsudtryk, som han/hun ser, rent faktisk betyder.

Kendte tvillingemødre:

Læs også