Gravid

Sådan ser verden ud med en nyfødt babys øjne

Af Anne Romanelli 26. november 2015
Foto: Pantherstock
En nyfødt baby har i starten et ret begrænset og sløret syn, som gradvist bliver skarpere og mere nuanceret, efterhånden som barnets pupiller udvikler sig. Men hvordan ser verden egentlig ud med den nyfødtes øjne? Få svaret her!

Norske og svenske forskere fra hhv. Oslo Universitet og Uppsala Universitet har sat sig for at undersøge og illustrere, præcist hvor meget (eller hvor lidt) en nyfødt baby kan se.

Formålet har været at simulere, hvordan vores forskellige ansigtsudtryk registreres og opfattes af en nyfødt - og konklusionen kan meget vel lægge låg på en længerevarende debat, mener en af forskerne, Dr. Svein Magnussen.

Læs også: Dét hedder Sveriges nyfødte prins

- Vi har i mange år vidst, at nyfødte babyer har et svagt syn, og at de f.eks. ikke skelne farver fra hinanden. Nu ved vi dog også, at spædbørn øjensynligt er i stand til at se og muligvis også reagere på menneskers ansigtsudtryk. Det har længe været debatteret i udviklingspsykologien, men vores undersøgelse peger altså nu på, at nyfødte faktisk kan identificere ansigtsudtryk. Det kan også forklare, hvorfor nyfødte kan efterligne vores udtryk allerede i de første uger af deres liv, selvom deres syn stadig skal udvikle sig meget, siger han til nyhedsmediet The Telegraph.

Voksne så ansigter med nyfødtes øjne

I undersøgelsen brugte man videooptagelser af voksne ansigter, som udtrykker forskellige følelser (hhv. glad, overrasket, vred og neutral). Forskerne valgte videooptagelser i stedet for stillbilleder, da bevægelser er nemmere at registrere for nyfødte.

Man bortfiltrerede forinden også de faktorer, som man allerede ved ikke registreres af nyfødte (som f.eks. farver, struktur og rumfylde), og beholdt kun de faktorer, man tidligere har påvist, at nyfødte kan se.

Herefter viste man optagelserne til 48 voksne for at se, om de kunne registrere ansigtsudtrykkene, efter at billederne var blevet tilpasset nyfødtes syn.

- Vi mener, at hvis et voksent menneske kan registrere billederne, der kun har de elementer, som vi ved, at nyfødte kan se, så kan et spædbarn i princippet også registrere det samme. Men kan den voksne ikke se de filtrerede billeder, så vil en nyfødte helt sikkert heller ikke kunne, forklarer en anden af undersøgelsens forskere, professor Claes von Hofsten.

Nyfødte ser bedst i en distance af 30 centimeter

Ikke underligt havde distancen selvfølgelig noget at sige for, hvor meget de voksne forsøgspersoner kunne se af ansigterne på de filtrerede billeder.

Skarpest så de ansigterne i en distance af 30 centimer, der er omtrent den samme distance, som der er mellem mors og babys ansigter, når mor ammer sit barn. Men jo længere væk ansigterne kom, jo sværere var det for testpersonerne at identificere hvilken følelse, ansigterne udtrykte.

Forskerne påpeger, at de med denne viden kun kan konkludere, hvad en nyfødt kan se - og ikke hvorvidt den nyfødte ved, hvad det ansigtsudtryk, som han/hun ser, rent faktisk betyder.

Kendte tvillingemødre:

Kronprinsesse Mary

Kronprinsparrets børneflok voksede til dobbelt størrelse, da Mary i 2011 fødte tvillingerne Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Fyrstinde Charlene af Monaco

Også i Monaco var der royal tvillingeglæde, da fyrstinde Charlene i 2014 fødte prinsesse Gabriella Therèse Marie og prins Jacques Honoré Rainier - de første kongelige tvillinger i Monacos historie. 

Mariah Carey

Popdivaen har tvillingerne Moroccan og Monroe (født 2011) fra sit tidligere ægteskab med skuespilleren Nick Cannon. Mon det er tilfældigt, at den musiske mor har valgt disse navnesammensætninger til børnene, som i daglig tale kaldes 'Roc and Roe'?

Celine Dion

Sangerinden har tvillingerne Eddy og Nelson fra 2010 samt endnu en søn, René-Charles fra 2001. Alle tre børn har hun fået med sin manager René Angelil, som desværre døde af kræft den 14. januar 2016. 

Lise Nørgaard

'Matador'-forfatteren er mor til tvillingerne Anne og Bente, som i 1960'erne og 70'erne selv var kendte navne, idet de var et af verdens bedste doublepar i badminton.

Julia Roberts

'Pretty Woman'-stjernen fødte de supernuttede rødhårede tvillinger Hazel og Phinneaus i 2004, og dermed blev sønnen Henry fra 2007 storebror. Faderen til alle tre børn er kameramanden Daniel Moder.

Bettina Aller

Aller-direktøren blev i en alder af 48 år mor til tvillingerne Marco og Louis i 2010. Den eventyrlystne mor har opkaldt den ene tvilling efter den opdagelsesrejsende Marco Polo, mens den anden er opkaldt efter jazz-musikeren Louis Armstrong. Bettina Aller har desuden de ældre børn Emily og Christopher.

Angelina Jolie

Hollywood-parret Angelina Jolie og Brad Pitt havde allerede fire børn i fovejen, da skuespillerinden i 2008 fødte tvillingerne Knox og Vivienne. 

Marcia Cross

'Desperate Housewives'-stjernen havde næsten opgivet håbet om at blive mor, da hun i 2007 fik tvillingedøtrene Eden og Savannah kort før sin 45 års fødselsdag.

Sarah Jessica Parker

'Sex and the City'-stjernen havde i forvejen sønnen James sammen med sin skuespillermand Matthew Broderick, da parret i 2009 blev forældre til tvillingerne Tabitha og Marion via en surrogatmor. 

Mai-Britt Vingsøe

Radioværten fødte tvillingerne Noah og Filuca i 2002, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning. Tvillingerne har hun fra sit forhold til eksmanden Jason Watt, mens datteren Tillie Fia (født i 2008) er fra ægteskabet med Brian Andersen. Ham er Mai-Britt siden også blevet skilt fra.

Jennifer Lopez

Latin-silden, der både er skuespiller, sanger, danser og modedesigner, fik hænderne endnu mere fulde, da tvillingerne Max og Emme kom til verden i 2008. Lopez har børnene fra sit tidligere ægteskab med sangeren Marc Antony. 

Maibritt Saerens

'Krøniken'-skuespilleren blev mor til tvillingerne Annabelle og Roberto i 2010 og priser sig lykkelig for at have fået dem med manden Bent Jacobsen, da hun har udtalt, at hun ikke ville kunne overskue at stå med hele slæbet selv. Hun sender derfor ofte venlige tanker til kollegaen Mia Lyhne - se næste billede.

Mia Lyhne

'Klovn-'stjernen blev alenemor til tvillingerne Asta og Andrea i 2010, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning med en anonym sæddonor. Mia Lyhne var 39 år, da hun blev mor, og har udtalt, at hun syntes, at det var flovt at få børn alene. Læs mere her >>