https://imgix.femina.dk/2021-03-01/gravid.jpg
Gravid

Moderkagen

13. oktober 2006
af Ulla Nielsen
Moderkagen vokser i størrelse tilsvarende barnet. Den er nu inddelt i 15-20 mindre områder, som du vil se, jordemoderen undersøger efter fødslen. Det

Moderkagen vokser i størrelse tilsvarende barnet. Den er nu inddelt i 15-20 mindre områder, som du vil se, jordemoderen undersøger efter fødslen. Det gør hun, fordi det er vigtigt at sikre sig, at alt moderkagevæv er kommet med ud, da du ellers kan risikere at bløde for meget i tiden derefter. Der er ikke nogen kontakt mellem barnets og moderens blod, men henover en tynd hinde - kaldet placenta-barrieren - udveksles der nærings- og affaldsstoffer. Moderkagen hedder placenta på latin.

Det er således moderen, der under hele graviditeten både sørger for, at barnet får ilt og næring, men også at barnet kommer af med affaldsstofferne igen. Jo større barnet bliver, jo mere kommer kvindens krop, især hjerte, lever og nyrer på arbejde. Måske overarbejde. Dette er en af grundene til, at kvinden, hver gang hun er til læge eller jordemoder, får målt blodtryk og undersøgt urin.

Det er absolut ikke nogen sygdom at være gravid, men det er en tilstand, der har krav på opmærksomhed. Det kan derfor være en god ide at sætte tempoet et gear eller to ned og lade kroppen få fx den hvile den har brug for.

Læs også