Nyfødt navlestreng
Gravid

Navlestreng om halsen: Hvor farligt er det?

4. maj 2016
af Elisabeth Lofthus / Mammanett.no
At babyer bliver født med navlestreng om halsen er meget normalt - og ikke farligt. Det er meget sjældent, at det udgør en risiko for barnet, forklarer ekspert.

Navlestreng om halsen

Navlestreng om halsen ikke i sig selv farligt. Ved navlestreng-omslyng har fosteret fået navlestrengen viklet en eller flere gange rundt om halsen.

Læs også: Kan navlestreng om halsen være livsfarligt?

Tilstanden medfører en mulighed for forstyrret blodgennemstrømning i navlesstrengen, men som regel giver det ikke nogen livstruende komplikation for fosteret.

Hver femte fødes med navlestreng om halsen

20 % af normalt fødte børn fødes med navlestreng-omslyng ifølge Store Medisinske Leksikon.

- Jeg vil understrege, at rigtig mange børn er født med navlesstrengen om halsen, uden at dette har nogen som helst indvirkning på barnet eller fødslen. I de aller-aller-fleste tilfælde går det helt fint, og snoren er lang nok til at følge med helt ud under fødslen, skriver gynækolog Peer Høvik på Lommelegen.no

Sjældent komplikationer

- Navlestrengen med sine tre blodårer er beskyttet af en geléagtig, ydre væg, som virker som en buffer eller stødpude. Denne vil hindre, at fosteret bliver truet, hvis navlestrengen skulle komme til at vikle sig rundt om fosterets hals. Når dette er sagt, hænder det en sjælden gang, at fosterets halsårer bliver klemt af navlesstrengen. Det kan ske, hvis navlestrengen er unormalt kort eller tynd uden tilstrækkelig stødpute, siger Høvik.

Læs også: Så længe bør du vente med at klippe navlestrengen

Jordemor Anette Lunøe Jæger supplerer over for MAMA.dk:

- Alle børn bevæger sig i livmoderen, og når de gør det, kan de også blive viklet ind i navlestrengen. Så længe barnet ligger i livmoderen, betyder det ikke noget. Under fødslen kan den i sjældne tilfælde dog ligge så stramt om barnet, eller blive så kort, at barnet må fødes ved kejsersnit. Jordemoderen og lægen kan høre på hjertelyden, om sådan en situation er ved at opstå, og så kan de sørge for, at der bliver grebet ind.

Læs også