Efter kejsersnit: Alt hvad du skal vide om ar, maven og emotionelle senfølger
Gravid

5 gode råd til hvordan du bedst behandler dit kejsersnit ar

29. januar 2024
Olivia Zypikoff
Grafik: Olivia Zypikoff
Her får du viden og råd til behandling af din krop efter kejsersnit – uanset om dit kejsersnit var planlagt eller akut.

Et kejsersnit er en almindelig fødselsmetode. Uanset om dit kejsersnit var planlagt eller akut, er det vigtigt at vide, hvad du kan forvente i tiden efter, når det gælder dit ar, din mave og eventuelle senfølger.

Sådan behandler du bedst dit ar efter kejsersnit

Efter et kejsersnit vil du have et ar, der kræver omhyggelig pleje for at sikre en god helingsproces og for at minimere synligheden:

5 gode råd til kejsersnit-ar

  1. Hvordan du renser og behandler arret: Det er vigtigt at holde arret rent og tørt, med anbefalinger fra lægen om brusebad og rengøring af arret. Nogle dage efter operationen kan du forsigtigt anvende en parfumefri, flydende sæbe på arret. Påfør en lille mængde og skyl grundigt med vand for en skånsom rengøring.

    Vi anbefaler, at undgå tøj og trusser, der sidder for stramt. Ikke alene kan det være ubehageligt og smertefuldt for din ømme mave, men det kan også irritere det nye, helende væv.

  2. Sådan undgår du belastning: Undgå at belaste området, og undgå at løfte tunge genstande, da det kan påvirke helingen. Sørg i starten for at sidde med barnet og lad din partner eller en pårørende påtage sig løfte-opgaverne.
  3. Anvendelse af arcreme og olie: Fugt og næring er vigtig for helingsprocessen af dit ar, overvej at bruge en creme eller olie efter anvisning fra din læge. Det anbefales at påføre omkring fire uger efter kejsersnittet, særligt olie med vitamin E er godt, da det hjælper heling af arret på vej. Olien skal masseres på arret, tryk let med din pegefinger og lav små cirkelbevægelser.

    Hvis dit ar senere føles stramt, anbefaler vi at fortsætte med at massere arret med creme eller olie, så vævet fortsat får næring og bevægelse.

  4. Brug englehud: Sundhedsstyrelsen anbefaler, at bruge “englehud”, som er et plaster, der kan købes på apoteket. Du kan bruge englehud over arret de første tre måneder og bør skiftes én gang ugen.
  5. Du skal beskytte dig mod solen: Beskyt arret mod solen, da UV-stråler kan gøre arret misfarvet.Tommelfingerreglen hedder, at der skal gå seks måneder før arret må udsættes for sollys.

Maven efter kejsersnit

Hvis du har haft et helt ukompliceret helingsforløb, er alle mavelag nogenlunde helet efter ca. 8 uger. Efter at have født dit barn, bliver det en ny oplevelse at blive fortrolig med din mave igen hvordan ser den nu ud, og hvad er dens nye grænser og muligheder?

Mavemusklerne efter kejsersnit

Når din læge giver grønt lys, kan du begynde blid motion for at styrke mavemusklerne igen, det gælder både for kejsersnit-mødre og dem, som har født vaginalt. Det anbefales, at træne mavemusklerne for at undgå smerter på længere sigt. Træning af mavemusklerne skal gøres gradvist og med forsigtighed.

Kejsersnitsdellen

Det er ikke ualmindeligt for mødre, der har gennemgået et kejsersnit, at opleve dannelsen af en lille bule over arret, kendt som 'dellen'. Det skyldes, at lymfekarrene i huden, som normalt hjælper med at dræne væske fra vævet tilbage til blodbanerne, er blevet afskåret under operationen. Det skaber en ophobning af væske, som skaber bulen over arret.

Med tiden finder den her væske nye veje, hvilket gradvist reducerer størrelsen af 'dellen'. Processen kan dog tage op til et år. For nogle kan vævet tilpasse sig, så 'dellen' bliver mindre synlig, mens andre fortsat vil kunne mærke en lille bule på grund af den måde, fedt og bindevæv vokser sammen efter helingen.

Emotionelle senfølger

Det er ikke ualmindeligt at opleve en blanding af lettelse og glæde over, at barnet er født sikkert, men også sorg eller skuffelse over, at fødslen ikke gik, som du havde håbet. Det kan være udfordrende at tilpasse sig moderrollen, mens man samtidig håndterer smerten og helingen fra et kirurgisk indgreb.

Nogle føler sig måske isolerede eller mindre kompetente, fordi de har brug for ekstra tid til at komme sig. Det er vigtigt at huske, at alle reaktioner er normale, og at søge støtte, både følelsesmæssigt og fysisk, er afgørende for helingsprocessen.

Læs også