https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/babysoevnprim.jpg
Gravid

Guide til babys første 7 dage

20. november 2014
Torsdag, 20. november 2014 - 14:00 Udgivet første gang torsdag d. 20. november 2014 - af Magasinet Mor. Redigeret af Anne Romanelli.
Efter en hård fødsel venter (sandsynligvis) også en hård første uge med din nyfødte. Men slå koldt vand i blodet - vi giver dig her en guide til de første 7 dage med dit lille nye barn...

Du har ni måneder til at forberede dig på, at du skal være mor. Men uanset hvor meget du spekulerer, snakker med ligesindede og læser bøger om mor-rollen, bliver du med garanti overrasket, når din søn eller datter endelig er kommet til verden.

Kunsten er at tage en dag ad gangen og stole på, at du gør det godt. Her får du en guide til babys første 7 dage, som måske kan være til hjælp.

Vær opmærksom på, at guiden tager udgangspunkt i et normalt forløb. Der er altid undtagelser fra reglen. Spørg på sygehuset eller din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl om noget.

Dag 1 - Alle er mærkede af fødslen

Under din graviditet har barnet været indhyllet i fostervand, men efter fødslen skal det for første gang bruge sine lunger. De fleste babyer tager deres første mundfuld luft i forbindelse med et skrig. Og netop gråd er barnets første form for sprog. Med tiden vil du lære at tolke, hvad gråden betyder.

Det nyfødte barn er smurt ind i blod og hvidt fosterfedt. Det lille hoved er måske klemt, fordi det har været igennem en smal fødselsvej. Øjnene kan også være hævede, og derfor holder nogle babyer øjnene lukkede en stor del af tiden efter fødslen.

Straks efter ankomsten undersøger lægerne babyen for livstegn, hvorefter du får barnet op på maven. Herefter bliver barnet vasket eller tørret lidt og får sin første ble på. I begyndelsen har dit barn sort og tjæreagtig afføring, der hedder mekonium. De fleste nyfødtes øjne er blå eller grå, men det kan ligesom med hårfarven ændre sig med tiden.

Når navlestrengen er holdt op med at pulsere, skal den klippes af. Det gør hverken ondt på dig eller din baby. Når barnet ligger hos dig, vil det automatisk søge efter mad, og de fleste børn kan sutte af sig selv.

I løbet af det første kvarter efter barnets fødsel trækker din livmoder sig sammen, hvilket frigør og til sidst skubber moderkagen ud. Så snart barnet er ude, stopper ogå den hormonproduktion, der har holdt den såkaldte råmælk tilbage. Dit barn kan derfor sutte lidt mælk ud med det samme, og det kan være med til at frigøre moderkagen hurtigere.

Når alt det praktiske er overstået, plejer personalet at lade jer være lidt alene på stuen. Slap af og glæd jer sammen som familie. Vær ikke bekymret, hvis moderfølelsen ikke vælder ind over dig med det samme. Du har været meget igennem!

Dag 2 & 3 - Sanserne kommer i spil

Dit barn har lyttet til din (forvrængede) stemme fra maven og kan derfor genkende din stemme efter et par dage. Lugtesansen fungerer også godt lige efter fødslen. Efter cirka to dage kan barnet genkende din ansigtsform og hårgrænse. Resten af ansigtet med øjne, næse og mund kan det genkende, når det er omkring otte uger.

Dit nyfødte barn sover i gennemsnit 16 timer i døgnet de første par uger. Du kan opleve dit barn smile i løbet af den første uge, men spørgsmålet er, om det er bevidst eller en refleks. Under alle omstændigheder nyder baby al den opmærksomhed og kontakt, du giver den.

På andendagen har barnet fortsat mekonium, men afførngen er nu lidt mere brunlig. På tredjedagen bliver den mere gul.

Nogle førstegangsfødende synes, at det er trygt at blive på hospitalet de første en-to dage efter fødslen, hvis det kan lade sig gøre. Tag imod al den støtte, du har bug for mht. amning og pleje af barnet, men sortér i de sikkert velmenende råd, du får fra omgangskredsen.

Du vil opleve menstruationslignende blødninger efter fødslen, og er du blevet syet, skal du holde øje med evt. betændelse. Maven er stadig fuld af ophobet væske, men det forsvinder af sig selv, når du tisser og sveder.

Læs også: Sådan plejer du din nyfødte baby

Dag 4 - Mælken (og tårerne) flyder

I løbet af den første uge kan dit barn genkende lugten af din brystmælk. Din mælk løber for alvor til i løbet af tre-fire dage - og ofte sker det på én dag, hvor brystet bliver meget spændt og gør amningen besværlig. Men jo oftere du ammer, desto mere flyder mælken.

Selv under kyndig vejledning og med et velvilligt barn kan det være svært at få amningen til at fungere. Modermælkserstatning er et godt alternativt, hvis du må give op - og det er helt OK. Flasken skaber ikke afstand mellem dig og dit barn, og dit barn får den næring, det har brug for.

Dit humør går op og ned i den første uge, og på fjerdedagen oplever mange nybagte mødre, at alt bare er for meget, og tårerne flyder. Det er helt normalt.

Baby sover fortsat det meste af tiden, men har i sine vågne timer brug for kontakt, mad og en ren ble. På fjerdedagen vil afføringen normalt være helt solgul. Et barn, der har mekonium som i begyndelsen eller fortsat skiftende afføring, når det er fire-fem dage gammelt, får sandsynligvis for lidt mælk og vil tabe sig.

Dag 5 - Navlen løsner sig

Navlestumpen falder af mellem den femte og tiende dag. Det er normalt, at det bløder lidt, eller at der kommer noget grønligt snask, når navlen efterhånden løsner sig fra huden. Barnet må gerne komme i bad, inden navlen falder af. Ellers skal navlen holdes tør og ren.

Når mælken er faldet til, og senest seks-syv dage efter fødslen, skal barnet have mindst seks våde bleer i døgnet. Ellers kan det være tegn på, at det ikke får mælk nok.

Det nyfødte barn må gerne komme udenfor at sove, medmindre det er meget koldt og fugtigt. Sørg for, at det ikke blæser koldt ned i barnevognen, og klæd barnet fornuftigt på.

Dine blødninger i forbindelse med fødslen aftager, og din mave bliver langsomt mindre. Du har måske lyst til at tabe dig, men slankekur er en rigtig dårlig idé, mens du ammer.

Læs også: Alt om amning

Dag 6 & 7 - Alle skal gerne trives

Forhåbentlig er baby begyndt at trives her i verden og spiser og sover regelmæssigt. Sundhedsplejersken, der kommer på hjemmebesøg inden for de to første uger efter fødslen, kan være med til at vurdere, om barnet tager på, som det skal.

Husk selv at få hvilet, mens baby sover, og sig evt. til familie og venner, at I sætter pris på deres interesse, men trænger til ro i et par dage, hvis det hele bliver for meget. Det har de fleste forståelse for.

De færreste mødre føler sig sexede efter en fødsel. Det er helt naturligt, og sexlysten skal nok vende tilbage, i takt med at du får mere overskud og (de meste af) din figur tilbage. Du vil måske opleve, at din omverden ikke interesserer dig så meget, da al din fokus er på baby. Fænomenet kaldes ammehjerne og er en naturlig kemisk reaktion.

Tal med din partner om den måske manglende lyst og start langsomt med at nærme jer hinanden via kærtegn. Husk prævention: Amning er ikke en sikker form for prævention, p-piller kan påvirke mælkeproduktionen negativt, mens kondom til gengæld beskytter mod infektion i livmoderen.

Læs også