https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/baby-der-skraaler-pga-kollik/2012-34-overlev-kolik-prim.jpg
Gravid

Sådan lindrer du dit barns smerter ved tandfrembrud

21. december 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Nogle børn mærker næsten intet til, at de får tænder, mens andre græder af smerte. Her er 6 gode råd, hvis dit barn lider under tandfrembruddet...

Typiske tegn på tandfrembrud

Savler din baby en del, og har den måske tilmed en rød plet på kinden, så kunne det tyde på, at dit barn er ved at få sine første tænder.

Lige inden tænderne bryder frem, bliver gummerne samtidig lidt hårde og let hvide.

I forbindelse med tandfrembrud kan baby desuden blive utilpas, får tynd mave og problemer med at sove. Pas dog på med for hurtig at tilskrive utilpashed, at der er tænder på vej. Observér din baby nøje, og kontakt lægen ved tvivl.

Hvornår og hvor får barnet sine første tænder?

Gennemsnitligt sker det første tandfrembrud i syvmånedersalderen, men det er lige så normalt, at det sker et par måneder før, eller helt op til barnet er 1 år gammelt.

De første tænder, der kommer frem, er de to miderste fortænder i undermunden, og de sidste er de bagerste kindtænder. I alt er der 20 tænder i mælketandsættet hos baby.

Smertelindring under tandfrembrud

Her er 6 gode råd, hvis dit barn lider af smerter under tandfrembrud:

* Massér barnets gummer
Ved forsigtigt at gnubbe på barnets gummer med en ren finger eller et vådt stykke vat kan du lindre smarten betydeligt. Det hjælper samtidig med at nedbryde tandkødsvævet.

* Lad barnet bide i noget koldt
Kulde mindsker smerter og betændelsestilstand ved at virke lokalbedøvende, så du kan få meget ud af f.eks. at give barnet en kold bidering eller lignende, der også gerne må have knopper eller riller - der findes endda nogle med vand indeni, som kan lægges i køleskabet inden brug, så de er ekstra kolde og behagelige. Tjek at bideringen er intakt, inden barnet får den, og husk at baby aldrig må få noget, der har ligget i fryseren. Giv evt. også baby et stykke kold agurk, hvor du har fjernet kernerne i midten. Pas dog på, at baby ikke bider et stykke af, som det kan få galt i halsen. Her kan du købe bideringe over nettet >>

* Giv barnet te af kamilleblomst eller fennikelfrø
Giv baby afkølet te af kamilleblomst og fennikelfrø, som virker beroligende. Du skal bruge en teskefuld urter til en kop vand. Giv barnet fire teskefulde fordelt på dagen. Her kan du købe økologisk te og andre drikke over nettet >>

* Distraher dit barn
For mange lader smerterne til at være værre om natten, men I vise tilfælde kan det have noget at gøre med, at der om natten ikke er noget, som distraherer barnet fra smerterne. Prøv at se, om du kan få dit barns tanker hen på andet end tandfrembruddet ved f.eks. at lave sjove ansigter eller give barnet sit yndlingslegetøj.

* Kys og kram dit barn
Børn har typisk brug for lidt ekstra ømhed, når de får tænder, så kys og kram dit barn, så du viser, at du er der og forstår barnets kvaler. Mors omsorg er ofte den bedste medicin!

* Og den knap så naturlige...
Hvis det ikke hjælper, kan du gå på apoteket, der forhandler en mild lokalbedøvende salve, som du kan duppe på gummerne.

Her kan du købe et sæt med en blød baby-tandbørste samt en bidering udformet som en kombineret massagetandbørste og rangle >>

https://imgix.femina.dk/tandfrembrud.jpg

SJOVE mor-citater

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også