Gravid

Pas på, baby bider

10. august 2012
af Magasinet Mor
Knap har baby fået tænder, før de sidder i mors kind eller i pædagogerne fra vuggestuen. Er det ikke tænderne, der taler, så kan slag eller skub

Det er utroligt frustrerende, at have et barn, der bider,skubber eller slår. Og mindst lige så ubehageligt at have et barn, der bliver udsat for det. For en ting er, at det går ud over jerderhjemme, når den lille beslutter sig for at sætte tænderne i et stykke med mor, en anden er, når det går ud over lille Rosa nede på Blå Stue.

Hvad stiller du op?Uanset hvad grunden er, gælder det om at sætte ind med det samme. "Sæt hælene i - ikke tænderne,"siger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen. "Hvis barnet bider, så sig AV, så højt at der ikke er noget at tage fejl af, og sæt barnet fra jer. Han eller hun skal kunne fornemme, at det her synes I ikke om, og der må på ingen måde være tvivl om, at det var forkert. Her behøves ingen lange forklaringer eller pædagogiske rundbordsdiskussioner, blot en klar markering af, hvor grænsen går," forklarer Helen.

Hurtig reaktionEr det andre børn, der får 'kærligheden' at føle, så må I som forældre så vidt muligt forhindre, at det kommer så vidt. Det gælder derfor om at løse eventuelle konflikter, inden de udvikler sig. Men er uheldet ude og tandsættet sat eller knytnæven afleveret, så skal der reageres prompte. "I sådan en situation må I fortælle barnet, der bider eller slår, at det her vil I ikke tolerere - samtidig med at det andet barn skaltrøstes," siger Helen. En situation, de fleste forældre med mere end ét barn nok kender alt for godt.

Bid på blå stueOplever I, at jeres barn kommer hjem med bidemærker, blå mærker eller lignende, så spørg personalet, hvad der er sket. De fleste er meget opmærksomme på den slags konflikter og er gode til at fortælle, at: "I dag er Thomas blevet bidt i fingeren af et af de andre børn." Men oplever I, at der gentagne gange er problemer med bid eller slag i vuggestuen, så snak med pædagogerne, og hør, hvordan de griber ind, og hvad der kan gøres for at stoppe det," lyder Helens råd.

Det går over!Der er dog ingen grund til at miste modet helt, hvis det er svært at få juniors tænderud af nakken. "Det går som regel over igen ved to et halvt års-alderen," beroliger Helen."Her begynder barnet at kunne forklare, hvad det føler - ligesom det er lettere at forklarebarnet, hvad man må og ikke må," afslutter hun.

HVORFOR BIDER BERTIL?Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen er ofte er i kontakt med ulykkelige forældre tilbørn, der enten selv bider og slår eller bliver tildelt bid og slag. Hvorfor de bider, slår eller skubber,kan der være mange grunde til:

VREDEDet kan være et resultat af vrede lige her og nu - eller vrede som følge af gentagne frustrationer,som barnet til sidst ikke kan rumme eller få hjælp til at få afløb for.

FORSVARMåske føler barnet sig trængt op i en krog og reagerer derfor med angreb.

OPMÆRKSOMHEDBarnet føler ikke, at det får den nødvendige opmærksomhed.

ERFARINGBørn lærer ved at efterligne os voksne. Måske har barnet erfaring med, at voksne for eksempelhar revet det væk ved at tage det i armen, har givet det et lille rap over fingrene, når der ernoget, det ikke må, eller sågar bidt barnet for at statuere et eksempel!

IMITATIONBørn lærer også af hinanden og er rigtig gode 'kopimaskiner'. Slag og bid kan være imitationaf, hvad de andre på stuen går og fordriver tiden med.

IMPULSIVITETDet kan komme ud af den blå luft - uden nogen logisk forklaring.

EFFEKTIVITETBarnet oplever, at det er det eneste, der virker!

EN MUNDFULD KÆRLIGHEDDet kan være svært at sige, at det lige netop er en bestemt ting, der udløser bid. Oftest er deten kombination af flere årsager. Men der er også situationer, hvor børn bider af kærlighed. Deter typisk børn mellem 10 og 20 måneder, som lige snupper en 'bid' som et udtryk for, at "Jegelsker dig så højt, at jeg kunne spise dig". Det sker ofte i de situationer, hvor man sidderog nusser, krammer og har det hyggeligt sammen.

MOR_33_02-24.indd 19 25/07/11 14.19

5 gode råd, hvis din baby bider

• Forsøg at finde årsagen - er det kærtegn, derkammer over, eller bider barnet, fordi det følersig trængt op i en krog?

• Find ud af, om det sker i specielle situationer - erder et mønster, så prøv at afbryde dette, før barnetnår at komme dertil, hvor det tyer til at bide.

• Sæt ord på situationen. Når børn reagererfysisk, uanset om det er bid, slag, hive i hår,skubber eller andet, så skyldes det ofte, atbarnet mangler ord.

• Vis barnet, at du kan bevare roen og overblikket,når barnet ikke kan. Hvis barnetbider eller skubber i frustration, er detvigtigt, at barnet kan spejle sig i din ro.

• Hjælp barnet med at se, hvad barnets reaktiongør ved andre. Børn skal lære at begåsig socialt, og vi skal hjælpe dem med at se,når andre er kede af det og vrede, ligesom viogså skal hjælpe dem med at se, hvad der gørandre glade.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.