Det er en god idé at hjælpe børn med tandbørstningen til de bliver 10 år.
Sundhed

Så gamle er børn, før de kan børste tænder selv

17. august 2015
af Anne Romanelli
Det er helt naturligt, at man som forælder efterstræber, at ens børn bliver selvhjulpne i en tidlig alder. Men lige mht. tandbørstning bør man give barnet en hjælpende hånd, helt indtil de når en vis alder, siger ekspert.

Mange danske forældre overlader det ret hurtigt til børnene at stå for tandbørstningen helt selv, viser undersøgelser fra Colgate-Palmolive.

Og selvom intentionen om, at barnet skal være selvhjulpent, er god nok, så er det ikke optimalt at lade barnet klare tandbørstningen helt selv så tidligt, mener overtandlæge ved Frederiksberg Kommunes Tandpleje, Lene Esmark:

- Børnenes fysik er nemlig slet ikke god nok til, at de kan styre sådan en omgang selv, før de har rundet 10 år, forklarer hun.

Vær til stede, vejled – og ’børst efter’

Lene Esmark understreger, at det er vigtigt, at forældrene derfor er til stede med hjælp og vejledning, når barnet under 10 år evt. selv børster tænder – og at forældrene meget gerne må ’børste efter’ bagefter.

- Børn, der får gode tandbørstningsvaner med hjemmefra, har mindre risiko for at få huller i tænderne som voksne. Det er ikke kun vigtigt at passe på de blivende tænder, mælketænderne er også vigtige, fordi de påvirker kæbens vækst og pladsforholdene for de blivende tænder. Huller i mælketænderne kan skade de blivende tænder, siger hun.

Og vil du gerne gøre mere endnu, så råder Lene Esmark til, at du også tænker over børnenes sukkerforbrug. Det er nemlig sukkeret, der er den helt store synder, når det kommer til hul i tænderne.

Se her, hvor mange der glemmer at børste tænder!

Her kan du købe phtalat-fri tandbørster til dit barn (set til 36,28 kr) >>
https://imgix.femina.dk/tanderny_0.jpg

Tandbørsten passer perfekt i hånden på et lille barn. De bløde børster masserer det sarte tandkød, mens den rengør det skånsomt. Ved køb af tandbørsterne støtter du desuden National Wildlife Federation. De forskellige farver tandbørster har deres helt eget dyr, som de støtter.

Læs også