https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/2015/juli/oerevoks612.jpg
Sundhed

Derfor må du ikke rense dit barns ører med en vatpind

4. marts 2016
Af Redaktionen
Foto: Pantherstock
De fleste renser ører på børnene (og sig selv) med en vatpind. Men det er en rigtig dårlig idé, advarer ørespecialist.

Mange bruger vatpinde til at rense ører med efter badet, når ørerne er lidt fugtige, og mange er nærmest afhængige af at rense øregangene for ørevoks dagligt. Men det er ikke sundt for ørerne at blive renset på den måde.

Det øger nemlig risikoen for infektioner i øret og kan skade trommehinden, advarer reservelæge Henrik Lind fra Øre-, Næse- og Halsafdelingen på Odense Universitetshospital.

Læs også: Hjælp dit barn med øreproblemer

Han råder til, at man som udgangspunkt ikke stikker noget ind i øret, der er mindre end en albue.

- Øret har en selvrensende mekanisme. Ørevoks dannes kontinuerligt fra små kirtler i øregangen. Voksen er vandskyende og bakteriedræbende samtidig med, at den opfanger små partikler (støv etc.), som flyver ind i øregangen. Ørevoksen transporteres herefter af de små fimrehår i øregangen mod udgangen, hvor ørevoksen skylles væk med badevandet eller kan fjernes med en finger, forklarer han.

Svært at komme af med ørevoks igen

Får man skubbet ørevoksen ind i den inderste del af øregangen, har voksen svært ved at komme ud igen. Der findes nemlig ikke normalt ørevoks her, og der er ingen fimrehår til at transportere den videre.

Ørevoksen kan derfor blive svær at komme af med igen, og det kan være nødvendigt at få hjælp fra øreskylninger eller fjernelse af voksen hos ørelægen.

- En tilstoppet øregang kombineret med den mekaniske påvirkning af øregangshuden med vatpinde øger muligvis risikoen for infektioner i øregangen, siger Henrik Lind.

Ørerensning med vatpinde kan blive en ond spiral

Et andet problem ved vatpinde er, at brugen af dem forstyrrer den selvrensende mekanisme i øret, og man kan derfor komme ind i en ond spiral. For mange er det nemlig rart at få renset ud i ørerne, og de kan nærmest ikke undvære den daglige renserutine med vatpinden.

Læs også: Mellemørebetændelse - hvad gør jeg?

Det er dog kun en meget lille del af ørevoksen, der rent faktisk bliver fjernet med en vatpind. Til gengæld risikerer man, at størstedelen af ørevoksen bliver skubbet længere ind i øret.

- Voksen skal nu starte sin vandring ud af øregangen forfra sammen med den nye voks, der hele tiden bliver dannet. Dette giver mere og mere ørevoks i øregangen og dermed en større og større trang til at rense ører, siger Henrik Lind om den onde spiral.

Ørerensning med vatpinde kan ødelægge trommehinden

Lægen understreger, at det sjældent sker, men at det faktisk er muligt at skubbe vatpinden så langt ind, at den skader trommehinden eller mellemøret.

- Generelt skal man undlade at "rense ører" med vatpinde, tændstikker, hårnåle osv. Kroppen klarer normalt dette helt selv. Man skal normalvis kun fjerne det ørevoks, man kan nå med en lillefinger ved indgangen til øregangen, lyder rådet fra Henrik Lind.

Har man problemer med for meget ørevoks, kan man få foretaget øreskylninger med 37 grader varmt vand. For varmt eller koldt vand kan nemlig give kortvarig svimmelhed. Øreskylninger kan både klares derhjemme eller hos lægen.

Her kan du købe øreskylning til dit barn, så du kan undgå brug af vatpinde - set til 75,00 kr. >>

10 ting vi siger til børn - som vi bør undgå! :

Læs også