Gravid

Lav fødselsvægt øger din sult resten af livet

3. november 2015
af Anne Romanelli
Børn, der vejer for lidt ved fødslen, er i større risiko for at overspise resten af livet uden at blive mætte, viser dansk forskning.

Danske forskere har påvist, at børn, der ikke fik næring nok i fosterstadiet, og derfor vejede for lidt ved fødslen, har en defekt i en central mekanisme, som regulerer deres sult. 

 

Gennem hele livet producerer de således mindre af mæthedshormonet Leptin end dem, der er født med normal vægt. 

 

Lav fødselsvægt – stor sult

 

Det betyder, at børn med lav fødselsvægt kan spise mere end andre resten af deres liv – og altså risikerer at overspise og blive overvægtige, forklarer Allan Vaag.

 

Han er overlæge på Rigshospitalets Institut for Klinisk Medicin og en af forskerne bag undersøgelsen:

 

- De bliver programmeret til at søge føde, fordi de ikke har fået nok næring som fostre. I starten overlever de lavvægtige babyer, fordi deres sult er større end normalvægtige babyers, men når de bliver ældre, og hvis fødeudbuddet er stort, som det er i Danmark, er det en ulempe, at de er mere sultne, for så kommer de til at spise for meget og kan blive overvægtige, siger Allan Vaag til videnskab.dk.

 

Her kan du købe en smart babyvægt, så du kan have kontrol over dit barns udvikling. Vægten er formet, så baby ikke kan falde ned. Den har desuden hukommelsesfuntion og spiller beroligende musik >>

 

Læs også:

Fødselsvægten forudsiger vores personlighed

 

Fødselsvægt: Der er forskel på køn allerede fra fødslen

 

Her kan du se gennemsnitsvægt- og højde for en nyfødt

 

Sådan spiser du sundt, når du er gravid

 

Din store bagdel er en fordel for din baby

 

17 fantastiske fotos - mødre holder deres nyfødte første gang: