https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/generigraviditet2prim.jpg
Gravid

Disse gener kan du opleve i din graviditet

12. januar 2016
Af jordemor Ulla Nielsen. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Den søde ventetid er ikke nødvendigvis KUN sød, men kan også være forbundet med en række gener. Her kan du se de mest almindelige gravditetsgener - og hvad du kan gøre for at lette dem...

Brystspænding
En følelse af tyngde og en prikkende fornemmelse i brystvorten og kan være et af de første tegn på graviditet. Ellers er brystspænding mest udtalt hen mod terminen. Det skyldes en hormonel forberedelse til, at du snart skal give bryst.
Det hjælper:
Gå med en god støttende bh. Sørg for at den er stor nok. Smør ikke vorterne med creme eller andet. Det hjælper ikke.

Læs også: Gravid? Sådan skal din vægt være

Bækkenløsning
Det er er normalt, når du er gravid. Bruskpladerne mellem bækkenknoglerne bliver blødere for at kunne give plads til, at barnet kan passere ned gennem bækkenet, den dag du skal føde. Nogle producerer dog for meget af det hormon, der blødgør, og kan være meget ømme i deres bækkenled. I sjældne tilfælde kan man udvikle det som kaldes en bækkenløsning. Tilstanden kan sammenlignes med en kraftig forstuvning og kan gøre meget ondt.
Det hjælper:
Din krop har godt af at blive brugt - også mens du er gravid. Men find en motionsform, der passer til dig. Cykling er en god motionsform, ligesom bevægelse i vand er godt for gravide med ømhed i bækkenet. Hvis du har ondt i bækkenet kan det også være en hjælp at binde et tørklæde stramt om maven for at give en fast fornemmelse og minde dig om at tage mindre skidt. Når du skal ind i en bil, så start med at sætte numsen ind og drej så kroppen på plads i sædet. Når du skal ud af bilen igen, så drej kroppen med parallelle ben og sæt begge ben i jorden, inden du rejser dig op. Lad også være med at sidde med benene overkors, eller stå og hænge på det ene ben. Og støvsugningen i hjemmet skal overlades til manden. Hos lægen, fysioterapeuten eller i bøger og brochurer kan få flere oplysninger om, hvordan du aflaster dit bækken

https://imgix.femina.dk/dagbog-om-graviditet.jpg

Forstoppelse:
Problemer med at komme af med afføringen kan vare gennem hele graviditeten. Hormonforandringer gør, at musklerne i tarmvæggen slappes, så der er færre sammentrækninger til at skubbe føden videre. Desuden absorberes der mere væske, så afføringen bliver tør og hård. Og måske spiser du anderledes end du plejer.
Det hjælper:
Du skal drikke godt med vand, spise mad med masser af fibre, fx grønsager, frugt og fuldkorn. Mange kvinder tager sig heller ikke den fornødne tid til et toiletbesøg. Det kan stresse kroppen og være med til at skabe en ond cirkel. Tag ikke afføringsmidler uden at tale med lægen først.

Læs også: Træn dig i top(føde)form

Halsbrand:
Du føler en brændende fornemmelse bag brystbenet, ofte med sure opstød. Problemet opstår mest, når du bøjer dig forover, løfter noget tungt, når du ligger ned eller hoster.
Det hjælper:
Halsbrand skyldes, at maveindholdet presses tilbage i spiserøret, dels pga. slappere muskler i mavemunden, dels at barnet efterhånden trykker på mavesækken. Spis små måltider, så maven aldrig er overfyldt. Læg mærke til om der er specielle madvarer som generer dig mere end andre. Sov med flere puder under hovedet. Et glas mælk ved sengetid kan neutralisere mavesyren. Tag syreneutraliserende medicin.

Her kan du købe et armbånd mod morgenkvalme, der virker på 9 ud af 10 gravide >>

Humørsvingninger:
Hurtige ændringer i humøret er helt almindelig under en graviditet. Det er ændringer i din hormonbalance, som indvirker på nervesystemet. Personlige følelser omkring det at være gravid og udfordringen i, at du snart skal være mor, kan også få dit humør til at svinge.
Det hjælper:
Betragt disse følelser som helt naturlige. Bed om forståelse fra dine omgivelser og måske et ekstra knus, når du har det værst. Brug en god ven eller et andet menneske du har tillid til, og tal om dine tanker og bekymringer.

Læs også: Gravid do's and dont's

Hæmorider:
Hæmorider er åreknuder i endetarmen, som kan give kløe, irritation og smerter. De skyldes det øgede pres på bækkenet og på venerne, som skal transportere blodet tilbage til hjertet. Ofte kan en åreknude mærkes som en større eller mindre drue, lige uden for endetarmsåbningen.
Det hjælper:
Hold maven i orden ved at spise tilstrækkeligt med fibre. Og husk at drikke rigeligt med vand. Løft ikke noget tungt. Hvis det er meget slemt, så tal med lægen om du kan få noget creme som kan lindre ubehaget. Læg dig også ofte med benene opad - sov evt. med fodenden løftet en smule - det hjælper også på tilbageløbet af blodet.

Kløe
Irritation som kløe opstår især under fodsålerne og i håndfladerne. Det kan skyldes væskeophobning. Hvis du oplever mere udbredt kløe, kan det skyldes at leveren ikke kan nedbryde affaldsstoffer som normalt, på grund af det ekstra arbejde med barnet. I sjældne tilfælde kan du ophobe for mange affaldsstoffer. Hvis du oplever udbredt og vedvarende kløe, skal du derfor kontakte din læge.
Det hjælper:
Zink-liniment dulmer kløen, men tager den ikke helt. Kølige bad, løst og luftigt tøj kan også hjælpe.

Læs også: Hovedpinepiller kan skade dit foster

Krampe
Kan opstå som en pludselig smerte i lår, læg og/eller fod. Forekommer mest i tredje trimester og kan ofte vække dig om natten. Kan skyldes et lavt kalciumniveau i blodet eller saltmangel.
Det hjælper:
Massér området med en fast hånd. Bøj foden opad, og skub fremad med hælen.

Læs om flere mulige gener her >>

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

Gravid? Læs også om graviditet på Mammanett.no

Her kan du shoppe babyudstyr - billigt og i god kvalitet:

Babytorvet.dk : Danmarks største udvalg af babyudstyr i høj kvalitet - og altid med gode rabatter og tilbud. Find barnevogne, autostole, slynger - ALT.

Babygear.dk : Her finder du alt fra møbler og gadgets til tøj og legetøj i god kvalitet - og så er der fri fragt og altid gode rabatter og tilbud at finde på siden.

Babyshop.dk : Overskueligt site, hvor du hurtigt kan finde gode tilbud på alt, hvad du skal bruge til din baby - og til dit større barn.

Kids-world.dk : Her finder du både babytøj og -udstyr. Og altid med fri fragt.

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også