Gravid

Disse gener kan du opleve i din graviditet

Af jordemor Ulla Nielsen. Redigeret af Anne Romanelli 12. januar 2016
Foto: Pantherstock
Den søde ventetid er ikke nødvendigvis KUN sød, men kan også være forbundet med en række gener. Her kan du se de mest almindelige gravditetsgener - og hvad du kan gøre for at lette dem...

BrystspændingEn følelse af tyngde og en prikkende fornemmelse i brystvorten og kan være et af de første tegn på graviditet. Ellers er brystspænding mest udtalt hen mod terminen. Det skyldes en hormonel forberedelse til, at du snart skal give bryst.Det hjælper:Gå med en god støttende bh. Sørg for at den er stor nok. Smør ikke vorterne med creme eller andet. Det hjælper ikke.

Læs også: Gravid? Sådan skal din vægt være

BækkenløsningDet er er normalt, når du er gravid. Bruskpladerne mellem bækkenknoglerne bliver blødere for at kunne give plads til, at barnet kan passere ned gennem bækkenet, den dag du skal føde. Nogle producerer dog for meget af det hormon, der blødgør, og kan være meget ømme i deres bækkenled. I sjældne tilfælde kan man udvikle det som kaldes en bækkenløsning. Tilstanden kan sammenlignes med en kraftig forstuvning og kan gøre meget ondt.Det hjælper:Din krop har godt af at blive brugt - også mens du er gravid. Men find en motionsform, der passer til dig. Cykling er en god motionsform, ligesom bevægelse i vand er godt for gravide med ømhed i bækkenet. Hvis du har ondt i bækkenet kan det også være en hjælp at binde et tørklæde stramt om maven for at give en fast fornemmelse og minde dig om at tage mindre skidt. Når du skal ind i en bil, så start med at sætte numsen ind og drej så kroppen på plads i sædet. Når du skal ud af bilen igen, så drej kroppen med parallelle ben og sæt begge ben i jorden, inden du rejser dig op. Lad også være med at sidde med benene overkors, eller stå og hænge på det ene ben. Og støvsugningen i hjemmet skal overlades til manden. Hos lægen, fysioterapeuten eller i bøger og brochurer kan få flere oplysninger om, hvordan du aflaster dit bækken

Forstoppelse:Problemer med at komme af med afføringen kan vare gennem hele graviditeten. Hormonforandringer gør, at musklerne i tarmvæggen slappes, så der er færre sammentrækninger til at skubbe føden videre. Desuden absorberes der mere væske, så afføringen bliver tør og hård. Og måske spiser du anderledes end du plejer.Det hjælper:Du skal drikke godt med vand, spise mad med masser af fibre, fx grønsager, frugt og fuldkorn. Mange kvinder tager sig heller ikke den fornødne tid til et toiletbesøg. Det kan stresse kroppen og være med til at skabe en ond cirkel. Tag ikke afføringsmidler uden at tale med lægen først.

Læs også: Træn dig i top(føde)form

Halsbrand:Du føler en brændende fornemmelse bag brystbenet, ofte med sure opstød. Problemet opstår mest, når du bøjer dig forover, løfter noget tungt, når du ligger ned eller hoster.Det hjælper:Halsbrand skyldes, at maveindholdet presses tilbage i spiserøret, dels pga. slappere muskler i mavemunden, dels at barnet efterhånden trykker på mavesækken. Spis små måltider, så maven aldrig er overfyldt. Læg mærke til om der er specielle madvarer som generer dig mere end andre. Sov med flere puder under hovedet. Et glas mælk ved sengetid kan neutralisere mavesyren. Tag syreneutraliserende medicin.

Her kan du købe et armbånd mod morgenkvalme, der virker på 9 ud af 10 gravide >>

Humørsvingninger:Hurtige ændringer i humøret er helt almindelig under en graviditet. Det er ændringer i din hormonbalance, som indvirker på nervesystemet. Personlige følelser omkring det at være gravid og udfordringen i, at du snart skal være mor, kan også få dit humør til at svinge.Det hjælper:Betragt disse følelser som helt naturlige. Bed om forståelse fra dine omgivelser og måske et ekstra knus, når du har det værst. Brug en god ven eller et andet menneske du har tillid til, og tal om dine tanker og bekymringer.

Læs også: Gravid do's and dont's

Hæmorider:Hæmorider er åreknuder i endetarmen, som kan give kløe, irritation og smerter. De skyldes det øgede pres på bækkenet og på venerne, som skal transportere blodet tilbage til hjertet. Ofte kan en åreknude mærkes som en større eller mindre drue, lige uden for endetarmsåbningen.Det hjælper:Hold maven i orden ved at spise tilstrækkeligt med fibre. Og husk at drikke rigeligt med vand. Løft ikke noget tungt. Hvis det er meget slemt, så tal med lægen om du kan få noget creme som kan lindre ubehaget. Læg dig også ofte med benene opad - sov evt. med fodenden løftet en smule - det hjælper også på tilbageløbet af blodet.

KløeIrritation som kløe opstår især under fodsålerne og i håndfladerne. Det kan skyldes væskeophobning. Hvis du oplever mere udbredt kløe, kan det skyldes at leveren ikke kan nedbryde affaldsstoffer som normalt, på grund af det ekstra arbejde med barnet. I sjældne tilfælde kan du ophobe for mange affaldsstoffer. Hvis du oplever udbredt og vedvarende kløe, skal du derfor kontakte din læge.Det hjælper:Zink-liniment dulmer kløen, men tager den ikke helt. Kølige bad, løst og luftigt tøj kan også hjælpe.

Læs også: Hovedpinepiller kan skade dit foster 

KrampeKan opstå som en pludselig smerte i lår, læg og/eller fod. Forekommer mest i tredje trimester og kan ofte vække dig om natten. Kan skyldes et lavt kalciumniveau i blodet eller saltmangel.Det hjælper:Massér området med en fast hånd. Bøj foden opad, og skub fremad med hælen.

Læs om flere mulige gener her >>

 

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

gravid søvn

Myte 1: Hvis du foretrækker at sove på din venstre side, får du en dreng. Hvis du derimod helst vil sove på højre side, venter du en pige.

Myte 2: Hvis dine hænder er meget tørre under graviditeten, får du en dreng. Bløde hænder betyder derimod en pige.
Myte 3: Hvis en dreng i tumlingealderen (1-3 år) viser interesse for din gravide mave, venter du en pige. Ingen interesse indikerer, at du er gravid med en dreng.
Myte 4: Hvis du har stor trang til citroner under graviditeten, får du en pige.
Myte 5: Læg mærke til, hvordan du samler en nøgle op. Hvis du tager fat i nøglens runde ende, venter du en dreng. Hvis du derimod tager fat i nøglens lange ende, får du en pige. 
Myte 6: Hvis din alder og årstallet for undfangelsen begge er lige eller ulige tal, får du en pige. Hvis det derimod er ét lige tal og ét ulige tal, får du en dreng. 
gravid

Myte 7: Ræk dine hænder frem foran dig. Hvis du automatisk holder håndfalderne opad, venter du en pige. Nedad betyder derimod en dreng.

Myte 8: Et barn bliver samme køn som den af forældrene, der var mindst stresset under undfangelsen. 
Myte 9: Hvis dit højre bryst er større end det venstre under graviditeten, får du en pige. Hvis det venstre er størst, venter du en dreng. 
Myte 10: Hvis du som gravid drømmer, at du venter en pige, får du en dreng - og omvendt.
Myte 11: Spis noget hvidløg. Hvis du kommer til at lugte meget af det, venter du en dreng. Ingen lugt indikerer, at du får en pige. 
Myte 12: Hvis din graviditet giver dig meget uren hud/acne, kan du forvente at få en pige.
Myte 13: Du kan også forvente at få en pige, hvis du tager meget på i ansigtet under din graviditet.
Myte 14: Hvis du synes, at din graviditet gør dig meget klodset i dine bevægelser, er det sikkert fordi, du venter en dreng. Er du derimod en yndefuld gravid, får du en pige.
Myte 15: Hvis du lider af ekstrem kvalme under din graviditet, får du sandsynligvis en pige.
Myte 16: Har du stor trang til saltet mad, venter du en dreng. Har du mere lyst til søde sager, får du derimod en pige.
Myte 17: Har du store humørsvingninger under din graviditet, får du en pige.
Myte 18: Dingl en kæde med vedhæng over din håndflade. Hvis kæden svinger frem og tilbage, venter du en dreng. Hvis den svinger rundt i en cirkel, venter du en pige.
Myte 19: Kig på din gravide mave. Du venter en dreng hvis maven sidder lavt, eller hvis al vægten sidder fremad. Du venter en pige, hvis maven sidder højt, eller hvis vægten er mere fordelt rundt om livet.
Myte 20: Mørke brystvorter, når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Se også her, hvad den kinesiske kalender forudsiger om dit barns køn

Gravid? Læs også om graviditet på Mammanett.no

Her kan du shoppe babyudstyr - billigt og i god kvalitet:

Babytorvet.dk : Danmarks største udvalg af babyudstyr i høj kvalitet - og altid med gode rabatter og tilbud. Find barnevogne, autostole, slynger - ALT.

Babygear.dk : Her finder du alt fra møbler og gadgets til tøj og legetøj i god kvalitet - og så er der fri fragt og altid gode rabatter og tilbud at finde på siden.

Babyshop.dk : Overskueligt site, hvor du hurtigt kan finde gode tilbud på alt, hvad du skal bruge til din baby - og til dit større barn.

Kids-world.dk : Her finder du både babytøj og -udstyr. Og altid med fri fragt.

  Artiklen indeholder affiliatelink