børn
Gravid

Typiske forskelle på 1. og 2. graviditet

10. oktober 2015
af Anne Romanelli
Selvom du har født før, så er det ikke sikkert, at du bare kan tage din anden graviditet ‘på rutinen’. For tingene kan være meget anderledes anden gang. Her er nogle typiske forskelle på første og anden graviditet.

Forældremagasinet Parents Magazine har undersøgt, hvilke forskelle der typisk er på en kvindes første og anden graviditet, og man har i den forbindelse spurgt den anerkendte fødselslæge Shelly Holmstrom:

Hun lister følgende typiske forskelle på 1. og 2. graviditet:

Baby kan ses tidligere
Dine mavemuskler og dit maveskind strækkes godt ud under første graviditet, og der bliver ikke I same grad strammet op igen efter fødslen. Derfor udspiles man også hurtigere under anden graviditet, som således kan ses meget tidligere end den første.

Baby kan mærkes tidligere
Mange mødre vil også opleve, at de kan mærke baby sparke på et tidligere tidspunkt, anden gang de er gravide. Nogle så tidligt som efter 16 ugers graviditet, hvilket er to uger tidligere end førstegangsgravide. Det skyldes dog mest, at mødre, der har prøvet det før, ved, hvordan sparkene føles og derfor kan genkende dem tidligere.

Visse gener opleves tidligere - og værre
Dine mavemuskler er en del svagere i anden graviditet, og det kan medvirke, at du f.eks. får rygsmerter tidligere end i første graviditet, efterhånden som dit tyngdepunkt ændrer sig for at tilpasse sig den voksende mave. Hvis du havde åreknuder eller hæmorrider i første graviditet, kan de også komme tidligere og være værre anden gang, da årerne i disse områder allerede har været udsat for pres og er svagere anden gang.

Læs mere om, hvilke gener du kan opleve i din graviditet (og hvad du kan gøre ved dem!) >>

Du er mere træt
Det tærer på kroppen og er hårdt og trættende at være gravid – uanset om det er første eller anden gang. Men anden gang du er gravid, har du af gode grunde ikke tid til at slappe af i samme grad, da du nu har den førstefødte, som også skal passes, selvom du måske har voldsomt brug for en middagslur.

Mere eller mindre kvalme
Dine hormonniveauer varierer fra graviditet til graviditet, og derfor kan du også opleve at have enten mere eller mindre kvalme end første gang, når du venter dit andet barn.

Her kan du købe et armbånd, der virker mod kvalme hos 9 ud af 10 gravide (set til 116,95 kr.) >>

Du har andre bekymringer
Mange førstegangsgravide ved præcist, hvor langt de er henne i deres graviditet mht. uge og dag, mens det ofte ikke er gældende for andengangsgravide, fortæller Shelly Holmstrom. Hun mener, at det bl.a. kan skyldes, at man ikke har tid eller overskud til at fokusere så meget på dét anden gang, da man jo også har sin førstefødte at se efter, og så går man måske også mere op i at forberede ham eller hende på rollen som storebror- eller søster, end i hvor langt man er henne i graviditeten. Det er andre bekymringer, der fylder anden gang, da man har prøvet nogle af tingene før.

Flere plukveer og efterveer – og hurtigere fødsel!
Anden gang du er gravid, er dine muskler i livmoderen strækket mere ud, og det kan medføre, at du oplever flere plukveer inden fødslen, samt at dine efterveer (dem som skal stoppe blødningen og få livmoderen til at trække sig sammen igen efter fødslen) varer længere. Til gengæld varer selve fødslen typisk kortere tid anden gang.

Hvad er en gennemsnitsfødsel?

Så stor er din baby - målt i mad:

Læs også