
Disse gener kan du også opleve i din graviditet
9. december 2008Kvalme
Kvalmen er værst i det første trimester (til og med 12. graviditetsuge), specielt om morgenen. Man ved ikke helt hvad kvalmen kommer af, men det er formentligt hormonelt betinget. Det kan også skyldes lavt blodsukker.
Det hjælper:
Spis det du har lyst til, lad være med at tvinge noget ned, bare fordi det er sundt. I så fald kommer det formentlig op igen. Vær dog opmærksom på at mange usunde madvarer, fx fede og søde kager, kan øge mængden af mavesyre, hvilket også kan genere så meget at du kommer til at kaste op. Hav evt. et glas vand og en kiks eller knækbrød liggende på natbordet, så du kan spise lidt, inden du står op. Ingefær kan også have en kvalmestillende virkning. En del kvinder har god hjælp af akupunktur eller zoneterapi. Forsøg i det hele taget at få hvilet og få søvn nok. Få flere gode råd mod morgenkvalme her >>
Ondt i ryggen
Smerten føles som regel som en trykken over lænden, der trækker ned i balder og ben, og skyldes en blødgøring og strækning af senebåndene i bækkenet som forberedelse på fødslen. Den tunge mave kan også være med til at din holdning ændres og du kommer til at svaje, og dermed belaste, din ryg.
Det hjælper:
Husk at hvile dig. Let massage kan hjælpe. Lav øvelser, som styrker rygraden. Din madras skal føles god, og sørg i det hele taget for at have puder i sengen, som kan støtte fx under maven og mellem benene, så du ligger behageligt og afslappet. Løft tunge ting på den rigtige måde. Undgå højhælede sko.
Plukkeveer
Alle har plukkeveer, de føles dog forskelligt. En plukkeve kan føle, som om livmoderen bliver hård et øjeblik - eller flere minutter - hvorefter den slapper af igen og bliver blød. Enkelte kan være ubehagelige, men de skal ikke være smertefulde. Plukkeveer er som regel harmløse og noget, de fleste kvinder oplever, især sidst i graviditeten. De fleste plukkeveer er tegn til at sætte tempoet lidt, da de kan fremprovokeres af både fysisk og psykisk stress samt fysisk hårdt arbejde.
Det hjælper:
Et varmt bad og hvile hjælper som regel. Hvis de fortsætter og du ikke er ved terminen, så ring og snak med en jordemoder. I sjældne tilfælde kan det føre til at du føder.
Gravid uge for uge: Sådan udvikler din baby sig >>
Strækmærker
De kendes som røde striber under graviditeten og kan være på både mave, bryster, lår og hofter og opstår i underhuden, som er mere eller mindre elastisk.
Det hjælper:
Der er ikke noget at gøre ved underhudens elasticitet. Vi er født forskellige og det gælder også for vores huds evne til at følge med og strække sig. Vær opmærksom på hvor meget du har taget på. Ekstra kilo strækker ekstra. Det hjælper ikke at smøre sig med creme eller andet. Men hvis du ønsker det alligevel, så vær dog opmærksom på at bruge så lidt som muligt og vælg en uparfumeret creme.
Efter fødslen blegner de og kan til sidst kun anes som tynde perlemorsagtige streger.
Vand i kroppen
Væskeophobning er helt almindeligt i graviditeten. Nogle kvinder har kun lidt hævelse af fødder, ben og hænder i den sidste del af graviditeten, andre er mere generet heraf og får tidligt gener heraf.
Det hjælper:
Motionér og hold dig selv i form. Hvis du har meget vand i kroppen, er det godt at gå i svømmehallen. Vandet i svømmebassinet masserer ganske enkelt en del af den ophobede væske tilbage i din blodbane. Husk dog også at hvile dig. Hvile er også et godt middel til "afvanding". Hvis du oplever en pludselig ophobning af væske - og dermed en hurtig øgning af din vægt - skal du søge læge. Han bør undersøge dig, da det kan være tegn på begyndende svangerskabsforgiftning. Brug en lille bold som du leger med, med hænderne og hav en fodrulle, som du kan trille rundt med, med fødder og tæer.
Vægtstigning
Hvor mange kilo, du tager på under graviditeten, er meget individuel. Barn, moderkage, livmoder, fostervand, væskeophobning i kroppen og øget væv på kroppen, vil ved terminen, sammenlagt veje omkring 10-12 kg. Nogle gravide tager meget mere på, uden at det giver problemer under graviditeten eller efter fødslen - andre tager ikke ret meget på. Der er kun grund til bekymring, hvis en vægtstigning kommer hurtigt - over få dage. I så fald er du formentlig ved at ophobe rigeligt med væske. Gå til lægen, hvis vægtstigningen er mere end et par kilo om ugen. Lægen vil i så fald måle dit blodtryk og undersøge din urin for protein. I sjældne tilfælde kan du være ved at udvikle det som kaldes "svangerskabsforgiftning".
Det hjælper:
Tænk over at spise sundt og varieret. Vær opmærksom på det "skjulte" sukker, fx i saftevand og juice. Der ryger nemt et par glas ned, hvis du er tørstig. Drik vand i stedet for. Vær også opmærksom på at du får motioneret under graviditeten. Selv om det som regel ikke er et problem at komme af med de ekstra kilo, kan for mange ekstra kilo fedt, alligevel være en udfordring at komme af med igen bagefter. Husk dog at du ikke må gå på slankekur, mens du er gravid.
5 typer mad din gravide krop kræver - og hvad det betyder! >>
Ømhed i bækkenet
Det er er normalt, når du er gravid. Bruskpladerne mellem bækkenknoglerne bliver blødere for at kunne give plads til, at barnet kan passere ned gennem bækkenet, den dag du skal føde. Nogle producerer dog for meget af det hormon, der blødgør, og kan være meget ømme i deres bækkenled. I sjældne tilfælde kan man udvikle det som kaldes en bækkenløsning. Tilstanden kan sammenlignes med en kraftig forstuvning og kan gøre meget ondt.
Det hjælper:
Din krop har godt af at blive brugt - også mens du er gravid. Men find en motionsform, der passer til dig. Cykling er en god motionsform, ligesom bevægelse i vand er godt for gravide med ømhed i bækkenet. Hvis du har ondt i bækkenet kan det også være en hjælp at binde et tørklæde stramt om maven for at give en fast fornemmelse og minde dig om at tage mindre skidt. Når du skal ind i en bil, så start med at sætte numsen ind og drej så kroppen på plads i sædet. Når du skal ud af bilen igen, så drej kroppen med parallelle ben og sæt begge ben i jorden, inden du rejser dig op. Lad også være med at sidde med benene overkors, eller stå og hænge på det ene ben. Og støvsugningen i hjemmet skal overlades til manden. Hos lægen, fysioterapeuten eller i bøger og brochurer kan få flere oplysninger om, hvordan du aflaster dit bækken
Åreknuder
Åreknuder er opsvulmede vener . Kan sidde på benene som udspilede, knudrede årer, ved endetarmsåbningen som hæmorider, eller omkring skedeåbning og mellemkødet. Det skyldes det øgede tryk på de store årer og et hæmmet blodtilbageløb til hjertet.
Det hjælper:
Om vinteren kan du bruge støttestrømper, der tages på om morgenen, mens benene endnu ikke er hævede. Det kan også hjælpe at ligge med benene højt og vippe med fødderne. Tag fat om knæhaserne skiftevis og vip underbenet op og ned. Du kan også lægge dig på ryggen, løfte underlivet og vip det op og ned og fra side til side. Det hjælper til at pumpe blodet tilbage gennem venerne.
Læs også: Komplikationer i graviditeten
Tilbage til første del af 'Disse gener kan du opleve i din graviditet' >>
Her kan du købe et armbånd mod morgenkvalme, der virker på 9 ud af 10 gravide >>
20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:
Tip! Få en god fødselsforberedelse med bogen 'Smertefri fødsel', som du kan købe her >>
Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!
Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.
Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>
Her kan du shoppe babyudstyr - billigt og i god kvalitet:
Babytorvet.dk : Danmarks største udvalg af babyudstyr i høj kvalitet - og altid med gode rabatter og tilbud. Find barnevogne, autostole, slynger - ALT.
Babygear.dk : Her finder du alt fra møbler og gadgets til tøj og legetøj i god kvalitet - og så er der fri fragt og altid gode rabatter og tilbud at finde på siden.
Babyshop.dk : Overskueligt site, hvor du hurtigt kan finde gode tilbud på alt, hvad du skal bruge til din baby - og til dit større barn.
Kids-world.dk : Her finder du både babytøj og -udstyr. Og altid med fri fragt.
Artiklen indeholder affiliatelink