Gravid

3. trimester

27. august 2010
af Dorte Bruun Rasmussen
Foto: Colourbox
I denne sidste periode af graviditeten kan du opleve smerter i ryggen og plukveer.

Når man gør en hurtig bevægelse, er det meget almindeligt at få jag eller stik i lysken. Det kaldes ligamentsmerter og skyldes, at de sener, som livmoderen er hængt op i, strækker sig. Du kan mindske smerterne ved at rejse dig langsomt fra siddende stilling og holde pauser, hvis det går for hurtigt.

Ondt i ryggen
En del gravide får ondt i ryg og lænd. Det er hormonelt betinget, men kan også skyldes, at kropsholdningen og gangen ændrer sig på grund af maven. Vær ekstra varsom med ikke at overanstrenge dig fysisk. Lad andre bære de store kasser, for du risiker at få en skade, hvis du synes, at du skal kunne det samme fysisk, som før du blev gravid.

Hård som en bold
I 3. trimester er det almindeligt, at maven pludselig bliver hård som en bold, inden plukveen igen klinger af efter et par minutter. Det er helt normalt og blot et tegn på, at livmoderen forbereder sig til fødslen. Det er meget forskelligt, hvor meget gravide mærker plukveer. Hvis du har rigtig mange plukveer, er det en god idé at tale med jordemoderen om det.

Kilde: Jordemoder Lene Skou Jensen.

Læs mere:

1. trimester
2. trimester

Din journal
Jordemoderens 10 gode råd

Læs også