https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/parforhold/2014/november/par612.jpg
Familieliv

Forsker: Folk uden børn er lykkeligere

17. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Folk uden børn er lykkeligere end dem, der har børn. Det mener lykkeforsker fra Århus Universitet.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravidDe syv største synder i børneopdragelsenFå baby til at sove på 15 minutter

De fleste forældre elsker (heldigvis!) deres børn overalt på jorden. Men det er samtidig denne kærlighed, som gør, at forældre er mindre lykkelige end andre voksne, der ikke har børn.

Vores kærlighed til børnene gør nemlig, at vi bekymrer os så meget om deres velbefindende, at det går ud over vores egen lykkefølelse, mener lykkeforsker Christian Bjørnskov fra Århus Universitet.

Læs også: Så mange danske kvinder får aldrig børn

- Vi kan se i stort set alle undersøgelser, at dem, der ikke har børn, typisk er lykkeligere end dem, der har børn, som bor hjemme. Det skyldes paradoksalt nok, at forældre elsker de børn, de nu engang har sat i verden. Når vi elsker dem, så bekymrer vi os. Vi sætter vores egne behov til side. Det kommer til at veje meget tungere end alle de glæder, man faktisk får ved børn, siger han til dr.dk.

Lykken vokser, når børnene flytter

Først når børnene bliver store og flytter hjemmefra, oplever dem med og uden børn samme grad af lykke, fortæller Christian Bjørnskov.

- Det ser ud til, at når børnene er flyttet hjemmefra, og bekymringerne er væk, så kan man ikke længere se forskel på dem, der har børn, og dem, der aldrig har fået børn, siger han.

Læs også: Derfor er det godt at få to børn

Det gælder dog ifølge lykkeforskeren kun i de tilfælde, hvor børnene ikke ligefrem har været årsagen til, at mor og far er gået fra hinanden i mellemtiden.

- Forskning viser, at forældre udelukkende er i forældrerollen, når først de har fået børn. De bliver aldrig et par igen, som de var, inden de fik børn. Mange par bryder faktisk sammen mere eller mindre på grund af børnene og bliver ofte skilt omkring det andet barn, understreger han.

Flere fravælger børn

Ifølge Christian Bjørnskov er det også en af forklaringerne på, at andelen af folk uden børn er stigende.

- I takt med at vores normer om, at man skal have børn, forsvinder fra det almindelige samfund, så bliver alle de andre muligheder, man har uden børn, meget mere attraktive. Normen om, at vi skal være med til at videreføre familien og racen, vejer heller ikke så tungt længere. Vi har ikke behov for børnene på samme måde, som vi havde engang. Og selvom vi på et menneskeligt plan stadig har behov for at formere os, så behøver der ikke komme børn ud af det, siger han.

Læs også