Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Astrologi

Er du Jomfru, Tyr eller Stenbuk? Så er du et såkaldt jordtegn

8. marts 2021
af Amanda Stensgaard
Foto: Shutterstock
Jordtegn er en ud af fire kategorier, som de forskellige stjernetegn er inddelt i. Overordnet kan man sige, at jordtegn er robuste, jordnære og tryghedssøgende. Her fortæller astrolog Louise Bunnage alt, du bør vide om elementet jord.

Hvilke stjernetegn er jordtegn?

Hvis dit stjernetegn er Jomfru, Tyr eller Stenbuk, så er du et jordtegn. Disse stjernetegn, som alle er jordtegn, har det til fælles, at de repræsenterer blandt andet målrettethed, troværdighed og tryghed.

Bliv klogere på jordtegn på under et minut i videoen ovenfor og læs meget mere om, hvad et jordtegn er samt de tre stjernetegn Jomfru, Tyr og Stenbuk, som er jordtegn, herunder.

Hvad er et jordtegn?

Jordtegn er et astrologisk begreb, der bruges i sammenhæng med stjernetegn. Det er ét af de fire elementer, som astrologerne tager udgangspunkt i, når de skal beskrive en persons særlige karaktertræk. Jordtegn repræsenteres af stjernetegnene Tyr, Stenbuk og Jomfru.

Her fortæller astrolog Cathrine Oppenheim alt, du skal vide om de tre jordtegn – både hvad de har til fælles, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvilke andre stjernetegn de går godt i spænd med.

– Helt overordnet kan man sige om jordtegn, at de typisk er meget groundede og har svært ved at lade sig rive med, siger Cathrine Oppenheim.

Jordtegnende har, som det ligger i navnet, fødderne plantet solidt på jorden. I modsætning til mere flyvske stjernetegn, har de stjernetegn med jordtegnet til fælles, at de tager én ting ad gangen og sjældnere bliver stressede.

Jordtegn er også meget praktisk anlagte og har en diplomatisk tilgang til livet. Det betyder, at du som regel ikke skal bruge så mange kræfter på at fortolke, hvad et jordtegn siger eller gør. Du får simpelthen, hvad du ser.

– De bryder sig ikke om forandringer og har det derfor bedst, hvis der er styr på alt fra økonomi til parforhold og familie.

Hvis du har en relation til et jordtegn, kan du til gengæld forvente altid at have en et bjerg til at støtte dig til i svære, uvisse situationer. De er nemlig både loyale og gode til at hjælpe deres keres med at genfinde ståsted i usikre tider.

Selvom jordtegn er realistiske og rationelle, har de også en følende og sensuel side. De er ofte glade for fysisk kærlighed i form af berøring og gaver eller sproglig anerkendelse i form af ros og taknemmelighed for deres indsats.

Stjernetegnene Tyr, Stenbuk og Jomfru har altså alle disse træk i en vis grad, men de tre jordtegn adskiller sig også fra hinanden på en række punkter.

Jordtegn og stjernetegn. Læs mere om jordtegnene her.
Shutterstock

Jordtegnet Tyr (20. april – 20. maj)

På visse punkter er Tyren det jordtegn med den største tålmodighed, eksempelvis når det kommer til hushandler.

Den har en indre ro og et stort behov for tryghed og stabilitet, hvilket som oftest viser sig i en materiel sikkerhed, fortæller astrolog Cathrine Oppenheim.

– Tyren har næsten altid et forrådskammer med dåsetomater og andet godt, hvis Tredje verdenskrig skulle bryde ud. Men det bunder dybest set i et stort behov for tryghed, der skal dækkes.

Fordi tryghed og sikkerhed er vigtigt for Tyren, springer den heller ikke med på hvad som helst, før den er helt sikker på, at det er en god idé.

– Den kræver sin tid og kan være svær at nærme sig. Men typisk har den bare brug for lidt ekstra tid til at tygge drøv, inden den beslutter sig.

Tyren er styret af planeten Venus

Det, der adskiller jordtegnene fra hinanden, er de forskellige planeter, som de er styrede af. Tyren er styret af planeten Venus, som blandt andet står for det dekadente og behagelige.

– Det betyder for eksempel, at Tyren typisk er rigtig glad for mad og går op i, at det er lavet fra bunden, siger Cathrine Oppenheim.

– Faktisk går den så meget op i det, at den nærmest går ud og maler sit mel selv.

Tyrens særlige egenskaber

Tyren er først og fremmest robust.

Den har begge ben plantet på jorden og ved, hvad den vil. Men man skal ikke lade sig narre af dens jordnære aura, for Tyren er det jordtegn med det absolut stærkeste temperament, fortæller astrologen.

– Så hvis der først er nogen, der træder den på halen, så skal jeg love dig for, at Tyren vil vise, hvem der bestemmer.

– Tyren kan virkelig blive vred. Noget, der for eksempel vil kunne vække dens temperament til live, vil være at blive snydt i en handel. Det vil kunne få den helt op i det røde felt.

Men selvom Tyren er alt andet end bleg for at vise tænder, foretrækker den nu at være i ro.

– Når alt kommer til alt, er Tyren mest veltilpas, når den ligger og slapper af på sin sofa, siger Cathrine Oppenheim.

Tyrens kærlighedsliv

Ser man på de forskellige stjernetegns kærlighedsliv, finder man både dem, der foretrækker at være frie fugle, dem, der foretrækker serielt monogami samt dem, der foretrækker at finde den eneste ene og blive sammen for altid.

– Tyren er helt klart til det sidste, siger Cathrine Oppenheim.

– Og det skyldes igen, at Venus styrer Tyrens tegn. Det er de livslange kærlighedsforhold, den vil prioritere.

4 elementer fordelt på 12 stjernetegn

Jord er bare ét ud af fire elementer, som de forskellige stjernetegn er inddelt i. Her kan du blive klogere på dit element, og hvad det siger om dig.

Jordtegn

Jordtegnene er tyren, jomfruen og stenbukken. De er jordnære, praktiske og realistiske. Og så er de gode til at tage noget abstrakt og gøre det meget konkret.

Ildtegn

Ildtegnene er vædderen, løven og skytten. De er energiske, entusiastiske og trives godt med at være i centrum.

Lufttegn

Tvillingen, vægten og vandbæreren er lufttegn. De kendetegnes ved at være sociale, idérige og kommunikative.

Vandtegn

Vandtegnene er krebsen, skorpionen og fisken. De er følsomme og træffer ofte beslutninger ud fra intuition.

Kilde: Hvad er forskellen på ild, jord, luft -og vandtegn?

Jordtegnet Jomfru (23. august – 22. september)

Jomfruen er det jordtegn med den stærkeste fornuftssans.

Den er typisk analytisk og trives bedst med at kende facit. Derudover er den tryghedssøgende og vil gerne have det fulde overblik over de næste ti år.

– Noget af det værste, en Jomfru kan forestille sig, er simpelthen, hvis tingene ikke går som forventet, siger Cathrine Oppenheim.

Jomfruen er styret af planeten Merkur

På samme måde som tyren er styret af planeten Venus, er Jomfruen styret af planeten Merkur, hvilket betyder, at der er nogle andre interesser på spil.

– Jomfruer interesserer sig typisk for at skrive og er gode til at analysere. Mange Jomfruer er interesserede i det spirituelle og okkulte, men de vil samtidig have beviser for, at tingene eksisterer, før de tror på det, siger astrologen Cathrine Oppenheim.

Jomfruens særlige egenskaber

Det unikke ved Jomfruer er, at de vil gøre ualmindeligt meget for at fremstå som gode og ordentlige mennesker.

– En Jomfru vil eksempelvis aldrig aflevere noget, der ikke er hundrede procent i orden.

Det er i udgangspunktet en god ting, mener Cathrine Oppenheim.

– Men den tåler ikke kritik og vil derfor altid forsøge at fremstå helt pletfri. Og det kan selvfølgelig være opslidende i længden.

Rod er noget af det værste, en Jomfru kan forestille sig, men den blomstrer op under rene og naturlige forhold.

– Derfor kan man være sikker på at få en glad Jomfru til bords, hvis man disker op med et hundrede procent økologisk måltid, siger astrologen.

Jomfruens kærlighedsliv

Det er generelt for jordtegn, at de søger den eneste ene, som de kan følges- og udvikle sig sammen med.

– Og her er Jomfruen ingen undtagelse. Det med at flakse fra den ene til den anden, er meget sjældent for jordtegn, mener Cathrine Oppenheim.

Jordtegnet Stenbuk (21. december – 19. januar)

Stenbukken er en arbejdshest og det eneste af de tre jordtegn, der abonnerer på filosofien: Jo hårdere, jo bedre.

Stenbukken arbejder altid fremad, og hvis den sætter sig et mål, når den det uanset hvad.

– Og den har faktisk ikke noget imod at sætte alt sin tid af til arbejde, hvis den har et mål, den skal nå. Så kommer både den selv og familien i anden række, siger astrologen.

Stenbukken er styret af Saturn

Stenbukken er styret af planeten Saturn, hvilket betyder, at den har nogle andre karaktertræk end de to øvrige jordtegn.

Eksempelvis er den ofte meget karriereorienteret og villig til at tage de lange seje træk.

– Det er ikke atypisk at se en Stenbuk starte som kuffertbærer i lufthavnen om ende på toppen som direktør. På den måde er Stenbukken styret af nogle helt andre impulser end de to andre jordtegn, siger Cathrine Oppenheim.

Stenbukkens særlige egenskaber

Stenbukken kan leve på en sten.

– Til forskel fra Tyren går den i lavprisbutikker. Tyren spiser for at leve og kredser om maden, men Stenbukken spiser for at overleve, siger astrologen.

En anden fremtrædende egenskab ved Stenbukken er, at den er meget selvstændig.

– Den er ikke bange for at bygge ting op fra bunden på egen hånd, men ligesom den har høje forventninger til sig selv, har den det samme til andre. Og den kan nemt blive både vred og skuffet, hvis ikke forventningerne indfries.

Bliv klogere på astrologi med disse apps

Har du mod på mere astrologi, så hent appen TimePassages, som giver en detaljeret gennemgang af dit fødselshoroskop med planeter, stjerner og et dagligt horoskop.

Appen CoStar er en anden populær astrologi-app. Her kan du se både dit eget og dine venners horoskoper og læse om, hvordan I harmonerer med hinanden.

Til trods for, at Stenbukken knokler mere end de fleste, er den allermest veltilpas, når den er færdig med dagens arbejde og hjemme i familiens skød.

– Men den kan kun slappe af, hvis den ved, at der venter mere arbejde i morgen. Økonomisk stabilitet er det, der gør Stenbukken tryg.

Stenbukkens kærlighedsliv

Som de andre jordtegn er Stenbukken villig til at gøre meget for at holde fast i sin partner, når først de har fundet hinanden. Men Stenbukken er ikke altid lige let at være i et forhold med.

– Den har høje forventninger til sit kærlighedsliv og stiller tilsvarende høje krav til sin partner. Men når først den har fundet en, der lever op til dens standard, er den meget trofast, siger Cathrine Oppenheim.

Hvordan passer jordtegn med de andre stjernetegn?

Cathrine Oppenheim fortæller, at de fire elementer – vand, ild, luft og jord – enten er maskuline eller feminine.

– Men ikke på mand/kvinde-måden, understreger hun.

Det maskuline og det feminine skal snarere ses som energier.

– Det maskuline står blandt andet for aktivitet og udadvendthed, og det feminine står for det indadrettede, det introverte, det bløde og rolige. Jordtegn og vandtegn er feminine, mens ild- og lufttegn har mere maskuline karakteristika, fortæller hun.

Typisk vil de feminine tegn gå godt i spænd med hinanden, mens det samme vil gøre sig gældende for de maskuline.

– Men i virkeligheden er det lidt tegnracisme at se sådan på det, for alle tegn kan fungere sammen.

Det skyldes, forklarer hun, at der aldrig er nogle, der er ”rene tegn”.

Planeterne er fordelt på de forskellige tegn i horoskopet, og hvis man eksempelvis er et jordtegn med mange planeter i et ildtegn, så vil man snarere opføre sig som et ildtegn end et jordtegn.

– Så det kan godt være, at man lige skal finde balancen, hvis man er et ildtegn og et vandtegn, der har fundet sammen. Men det kan lige så vel være, at man harmonerer lige fra starten.

– Og det skyldes altså, at de rene tegn er utopi. Der er flere parametre, der spiller ind. For eksempel bør man også have øje for ascendanten, som man udtrykker sig igennem. Man kan sagtens være et jordtegn men et ildtegn i ascendanten, og så er man allerede væk fra arketyperne, siger hun.

Jordtegn og astrologi

Jordtegn er en betegnelse fra astrologiens verden, hvor man dyrker læren om de fire klassiske elementer. De fire elementer symboliserer forskellige dele af naturen og er ild, luft, vand og jord.

Teorien bag de fire elementer er ældgammel og bygger på en ide om, at alt består af en kombination af de fire elementer. Sådan er tankegangen også inden for astrologien, hvor man mener, at alle elementerne er lige vigtige og bidrager til hinanden. De fire elementer har hver især deres kendetegn, styrker og svagheder.

De 12 stjernetegn inddeles efter de fire elementer, så de hver især repræsenteres af tre stjernetegn. Stjernetegn inden for samme element har dermed ligheder, men de adskiller sig fra de andre. Derfor passer nogle elementer også bedre sammen end andre.

Vandtegn og jordtegn passer godt sammen, da vand hjælper med at dyrke jorden, mens lufttegn og ildtegn passer godt sammen, da ild er afhængig af luft for at brænde. Det kan overføres direkte til, hvilke stjernetegn, der passer mere eller mindre godt sammen.

Således erkender teorien om de fire elementer både, at vi er forskellige men også, at vi af denne grund kan bidrage med forskellige egenskaber, der tilsammen skaber en mere perfekt enhed.

Om astrologen

Cathrine Oppenheim er astrolog og oprindeligt uddannet bibliotekar. I 1980 fik hun selv lagt et horoskop, der var så betagende, at hun besluttede sig for at læse astrologi på Irene Christensen Instituttet. I dag holder hun kurser i astrologi og kreativitet og er desuden redaktør på ”Horoskopbladet Stjernerne”. Du kan læse mere om Cathrine Oppenheim på hendes hjemmeside.

Læs også