sociopat psykopat narcissist
Selvudvikling

Kend forskel på en psykopat, sociopat og narcissist

Har du også svært ved at vurdere, hvad det lige er, der adskiller en psykopat fra en sociopat og omvendt? Og hvor kommer en narcissist i øvrigt ind i billedet? Vi giver dig her tre klare definitioner.

Sådan kender du forskel på en sociopat, psykopat og en narcissist

Sociopati hører også under betegnelsen dyssocial personlighedsforstyrrelse. En sociopat har manglende evne til at føle skyld og fortrydelse, føler ligegyldighed over for andres rettigheder, sociale spilleregler og love. Men der er også forskelle mellem en psykopat og en sociopat. Sidstnævnte bliver nemt nervøs og kan få store følelsesmæssige udbrud. Ofte lever han ”på kanten” af samfundet, er uuddannet, har svært ved at varetage jobs og slå sig ned. En sociopat kan godt knytte sig til andre mennesker, men det er svært. Flere forskere og psykologer er enige om, at sociopati i høj grad skyldes miljømæssige faktorer – for eksempel en opvækst med misbrug.

Psykopati falder ind under betegnelsen dyssocial personlighedsforstyrrelse, hvilket betyder, at man er ude af stand til at knytte sig til andre mennesker, ikke føler empati og er manipulerende i sin adfærd. På samme tid er en psykopat ofte meget charmerende og dygtig til at vinde folks tillid. Psykopaten er tit veluddannet, og det er ikke unormalt, at han indgår i længerevarende parforhold og stifter familie – helt uden at nogen har en idé om, at han er psykopat. Man er ikke helt sikker på, hvad årsagen til psykopati er, men det er sandsynligvis en kombination af arv og miljø. For eksempel lader det til, at visse af hjernens signalstoffer fungerer anderledes hos psykopater. Man kan ikke ”kurere” psykopati, men psykopaten kan gennem terapi lære at være mindre destruktiv i sin adfærd.

Den perfekte julegave-idé – giv et abonnement på FEMINA. 5 numre for 150 kr. >

Narcissisme Hvis man har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, har man en følelse af at være noget helt specielt, et naturligt centrum, som derfor har krav på at blive behandlet bedre end andre. Narcissister har et stort behov for at blive beundret og anerkendt, men er meget dårlige til at anerkende andre menneskers følelser. De bliver ofte ramt af depression, fordi der gemmer sig dyb utilstrækkelighed og selvhad bag storhedsfornemmelserne. Forskning peger på, at psykoterapi kan have gavnlig effekt på narcissister. I Danmark er narcissisme ingen selvstændig diagnose, men hører under kategorien anden type personlighedsforstyrrelse.

Kilder: Netdoktor.dk, NetPsykiater.dk

LÆS OGSÅ: Amalies ekskæreste var sociopat: "Han løj om alt"

LÆS OGSÅ: Ekspert: Sådan manipulerer sociopaten med dig