Pakkeleg til julefrokost skal spilles efter de klassiske regler
Stil

Pakkeleg – her får du reglerne til julefrokosten

10. august 2020
af Redaktionen
Foto: Shutterstock, PR, Line Falck Christensen. Udgivet første gang d. 25. december 2019.
Pakkeleg er et klassisk element til julefrokosten – og med pakkelegen følger ofte kamp om gaverne, som måske bliver til en ægte slåskamp, når pakkerne hurtigt skifter ejer. Her får I reglerne til pakkeleg, så I trods alt ikke skal slås om dem!

Den klassiske pakkeleg til julefrokosten

Når silden, flæskestegen og æbleflæsket er fortæret til julefrokosten, er der ikke noget bedre end at hygge videre ved bordet over et spil pakkeleg. Sæt gerne en god playliste med julemusik på, men kampen om pakkerne går løs!

Læs også: Her er de mest populære julesange

Om det er brugbare gaver, sjove påfund eller gamle rædsler, I tager med til julefrokostens pakkespil, det bestemmer I selvfølgelig selv. Men et godt tip er at blive enige om et nogenlunde prisleje, før en i vennegruppen går ud og bruger flere hundrede kroner på verdens bedste gaver, mens alle andre finder noget til en 20’er i Søstrene Grene.

Du har sikkert selv siddet til en julefrokost, hvor der til pakkeleg er rift om én enkelt eller et par pakker, som enten er de flotteste, de tungeste, de største eller formet på en måde, så alle tror, de ved, hvad der er indeni. Sørg derfor for at pakke alle gaver til pakkespillet kreativt ind – for med stor sandsynlighed bliver der rift om de gaver, der ser mest spændende ud.

Pakkeleg med de klassiske regler er en fast tradition til julefrokosten

Det er sjovt, hvis der er mange gaver – men vi vil nu helst have den største gave, som der altid er rift om!

Hvornår leger man pakkeleg?

Pakkeleg er et klassisk spil, der leges til julefrokoster efter man har mæsket sig i den lækre mad. Nogle leger også pakkeleg juleaften som et sjovt indslag mellem julemaden og risalamanden eller senere på aftenen.

Pakkeleg er perfekt at lege mellem retterne af al den lækre julemad. Du er nemlig sikret at få lidt appetit igen efter den sjove, hektiske pakkeleg. Pakkeleg er også god underholdning for børnene til juleaften, hvis ventetiden på de rigtige julegaver synes lidt lang.

Læs også: 4 hyggelige juletraditioner: Hvor stammer de fra?

Hvad er reglerne for pakkeleg?

Alle familier har forskellige regler for pakkeleg, men der er alligevel nogle grundregler for pakkeleg, som vi kan være nogenlunde enige om. Man kan hurtigt komme op og toppes over reglerne for pakkeleg, hvis ikke de er afstemt inden. Derfor får du her en guide til de forskellige regler inden for pakkeleg:

Det skal I bruge i pakkeleg:

  • 2-3 gaver pr. mand. Det kan være gamle rædsler fra skuffen, sjove ting fra billigbutikkerne eller lækre julegodter. Få inspiration til, hvad du kan købe til pakkeleg længere nede.

  • Raflebæger og terninger. Antallet af raflebægere og terninger kan justeres alt efter, hvor mange I er.

  • Et stopur

Læs også: 3 magiske juleborde til din juleaften

Sådan er reglerne i pakkeleg:

  1. Start med at lægge alle pakker i en bunke på midten af bordet.

  2. Efter tur rafler deltagerne. Hvis man slår en 6’er, må man tage en pakke og lægge på bordet foran sig. Dette gøres indtil alle pakker er fordelt.

  3. Nu udvælges én person til at have styr på tiden. Vedkommende sætter alarmen til x antal minutter, som resten af deltagerne ikke ved.

  4. Derefter går spillet i gang. Alle rafler efter tur – og hver gang, man får en 6’er, må man stjæle en pakke fra en anden deltager.

  5. Når uret ringer, må man pakke sine pakker op.

Ekstra regler i pakkeleg:

Reglerne for pakkeleg varierer som sagt fra familie til familie, så her får I lige et par ekstra regler, I kan teste af.

  • Hver gang man slår en 1’er skal man give en gave væk

  • Hver gang man slår en 2’er rykker alle mand en stol til venstre, og hver gang man slår en 3’er rykker alle mand en stol til højre. Uden at tage sine pakker med selvfølgelig.

  • Hvis du vil tage en pakke fra en person, der kun har én pakke, skal du bytte med en af dine egne, så alle hele tiden har minimum én pakke. Denne regel er god, hvis du spiller pakkeleg med børn.

  • Efter den første runde, hvor pakkerne bliver uddelt, pakker alle sine gaver op, så man kan se, hvad man spiller om. Denne regel er også god, hvis I spiller pakkeleg med børn.

Læs også: 29 flotte outfits til julefrokosten

Hvor mange raflebægere og terninger skal man bruge i pakkeleg?

I skal bruge minimum ét raflebæger og én terning til at spille pakkeleg, men hvis I er mange til at spille eller gerne vil sætte tempoet op, kan I også bruge flere raflebægere eller terninger. I kan også køre med to terninger i hvert raflebæger, hvis pakkelegen går lidt for sløvt.

Hvis I har mange regler med, går pakkelegen som regel stærkere, men så kan I altid fjerne et bæger, hvis det bliver for svært at følge med.

Hvor lang tid sætter man til pakkeleg?

Der er én person, der skal sætte tiden til pakkeleg, og en god tidsramme er ca. 10 minutter. Du kan sagtens sætte tiden til pakkeleg til at være kortere eller længere, alt efter, hvor længe I har lyst til at spille.

Hvis I kun spiller med ét raflebæger, kan det godt betale sig at sætte tiden lidt længere, da det tager lang tid for det ene bæger at komme rundt om bordet. Spiller I derimod med flere raflebægere og terninger, vil gaverne hurtigt flyve over bordet, og man kan blive helt forpustet af at lege pakkeleg i længere end 10 minutter.

Lav dine egne snoede lys til pakkelegen

5 gode ideer til pakkelegsgaver

Planlægger du at holde julefrokost med en klassisk omgang pakkeleg med gaver i et nogenlunde billigt prisleje, så har vi fem bud på, hvad du kan give, som både er billigt og brugbart.

Den lille, men gode gave: Et skrabelod! Tricket ved denne gave er, at der højst sandsynligt ikke er nogen, der vil gå efter den, fordi den ikke ser ud af meget. Men den ”uheldige” person, der ender ud med denne lille gave, vil med garanti blive ellevild over at få et skrabelod, som de måske kan vinde masser af penge på. Du kan også gå hele vejen og købe en skrabejulekalender, hvis budgettet er lidt højere. Så er der endnu større chance for at vinde, og det vil helt sikkert falde i god jord!

Den lækre gave: En pose slik eller en æske chokolade. Ligegyldigt, hvem af dine gæster, der ender ud med denne gave, vil de helt sikkert blive glade for den – og vælger den heldige modtager at dele ud, er det en gave, der vil vække begejstring hos hele selskabet.

Den store gave: Find en dårlig gave, for eksempel en dåseleverpostej, og pak den ind i flere kasser eller lag af avispapir, så den bliver rigtig stor, og pak den så flot ind. Der er nemlig en mærkelig tendens til, at den største gave er den, alle ved bordet vælger at gå efter – på trods af, at det som oftest ikke er den bedste. Det vil være en sjov prank og give et godt grin, når gaven endelig bliver pakket ud.

Den bæredygtige gave: Noget, men alligevel selv ville købe, for eksempel en lækker te eller kaffe, eller noget hjemmelavet. Det vil modtageren altid blive glad for, fordi det ikke er noget, der vil fylde i hjemmet eller bare smides ud. Enten har det personlig værdi, eller også kan det spises.

Den sjove gave: Nytårsbrillen. Gaver, der kan bruges til selve julefrokosten, er gode, fordi de kan sætte gang i samtalen og den festlige stemning og give noget at samles om. Et par sjove briller eller en festlig hat vil gå på runde blandt gæsterne og give anledning til gode grin og billeder.

5 bæredygtige gaver, du selv kan lave til pakkelegen

Du kan også gå den fuldstændig bæredygtige vej og vælge at lave gaver til pakkelegen selv. En hjemmelavet gave vækker som regel begejstring og giver altid ros og street credit fra de andre gæster. Der er masser af muligheder for selv at lave sin pakkelegsgave – også selv om du ikke er den mest kreative kniv i skuffen! Her får du et par ideer til hjemmelavede gaver til pakkelegen.

Snoede stearinlys: De snoede lys er vildt populære, og de er tilmed superlette selv at lave! Det kræver nemlig bare en tur ned i lysbutikken eller supermarkedet efter lys og noget varmt vand i en gryde. Køb nogle lys i fine farver, for de er lidt flottere end klassiske hvide, og følg så denne guide til, hvordan du laver snoede lys. Husk at pakke dem pænt ind til pakkeleg.

Saltede mandler: At lave saltmandler selv er virkelig let og falder med garanti i god jord hos modtageren. Du skal bare bruge lige så mange mandler, du gerne vil give, og så følge den nemme opskrift på saltmandler, som du finder i denne opskrift. Put dem I en krukke og pak den ind.

En hjemmelavet julesnaps: Det er lidt mere lækkert og hyggeligt at få en hjemmelavet julesnaps end at købe den færdig, så modtageren vil sikkert blive glad for at pakke en sød og krydret julesnaps op. Følg denne opskrift og hæld herlighedenpå flaske med en sød lille seddel på.

Et hjemmestrikket halstørklæde: Eller noget andet, du selv har strikket. Alt efter hvor øvet ud i strikkekunsten, du er, kan du vælge noget mere avanceret. Men selv de, der lige er begyndt at strikke, kan strikke et lækkert halstørklæde. Garn kan være dyrt, så overvej, hvor meget du vil spendere på pakkelegsgaven. Men det vil helt sikkert være en kærkommen gave i vinterkulden.

Hjemmelavet keramik: Er du superkreativ, kan du skifte strikkepindene ud med en drejebænk og kreere en smuk skål, en kop eller måske et helt fad med glasur. Det være et hit til pakkelegen! Men husk, at pakkeleg kan gå vildt for sig – så pak keramikken godt ind i avispapir.

En hjemmelavet julegranola vil være et hit som gave til pakkelegen

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke gaver du selv kan lave til pakkeleg. Find flere gode ideer til hjemmelavede spiselige gaver herunder.

Læs også