Susanne
Samfund

“Vi har fejlet, når vi ikke hjælper et sundt og rask barn til verden. Det er den største falliterklæring for vores velfærdssamfund”

27. marts 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Mathilde Schmidt
Susanne Jalbo Danielsens datter døde under fødslen på Herlev Hospital, blandt andet fordi personalet havde travlt. Nu reagerer både sundhedsminister Sophie Løhde og flere andre partier.

Da Susanne Jalbo Danielsens datter, Flick, kom til verden ved kejsersnit, slog hendes hjerte ikke. Klokken var 9.53 den 30. november 2019.

Fostervandet var tykt og grønt og brunt af mekonium, som er barnets første afføring, og Flick havde det i ansigt og svælg.

Lægerne brugte 27 minutter på at forsøge at genoplive hende. Men det lykkedes ikke.

Efter Flicks død klagede Susanne Jalbo Danielsen til Styrelsen for Patientklager, som har givet Herlev Hospital kritik for forløbet. De skriver blandt andet, at personalet ikke reagerede relevant på overvågningen af Flick, som viste, at hun havde det dårligt, og at der var grund til at give kejsersnit langt tidligere i forløbet.

Bagefter gik Herlev Hospital forløbet igennem for at finde ud af, hvad der var gået galt, og hvad de kunne gøre for at undgå, at noget lignende ville ske igen.

I deres analyse skriver de blandt andet, at travlhed blandt personalet var medvirkede til, at de ikke fik prioriteret Flicks fødsel, og at uklar kommunikation ved vagtskifte gjorde, at de først sent opdaget, at Flick havde fået det meget værre.

Susanne Jalbo Danielsens har fortalt hele historien til femina update, og den har nu fået en række politikere til at reagere - blandt andre sundhedsminister Sophie Løhde.

- Det er helt forfærdeligt, hvad Flicks forældre har været ude for, og deres historie berører mig dybt. En fødsel skal gerne være en tryg og god oplevelse, og det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt med ressourcer på sygehusene, skriver hun i en skriftlig kommentar til femina update og nævner, at der er iværksat flere initiativer for at forbedre forholdene på fødeafdelingerne.

I maj 2022 landede den daværende regeringen en aftale på fødeområdet, hvor 475 mio. kr blev tildelt. Her fik nye forældre blandt andet fik ret til et to dages ophold efter fødslen, ligesom der blev sat midler af til at ansætte og fastholde jordemødre.

- I regeringen er vi meget bevidste om, at flere af vores sygehuse står i en svær situation med travlhed og personaleudfordringer, skriver ministeren.

Hun fremhæver akutplanen, hvor regeringen har afsat to mia. kr. til at forbedre situationen på sygehusene, og robusthedkommissionen, der kigger på, hvordan regeringen kan sikre mere personale og bedre arbejdsvilkår.

Livstruende situationer

Pia Olsen Dyhr, som er formand for SF, kalder Susanne Jalbo Danielsens sag for ”forfærdelig.”

- At det skulle ske, fordi der ikke var tid og kræfter nok, er endnu mere forfærdeligt, siger hun.

Hvis vi skal forebygge, at raske børn mister livet på danske fødegange, mener hun, det er helt centralt at se på lønnen.

- De har så travlt nu, at de er nødt til at stå mellem to fødende, der kan være i livstruende situationer, fordi ikke har nok kolleger. Det handler om at få flere jordemødre ansat, og hvis de ikke skal løbe væk igen, kræver det, at vi løser problemet med lønnen. Regeringen har sat det på dagsorden, men er ikke kommet med løsninger endnu, siger hun.

SF har selv foreslået en ligelønspulje på tre milliarder kroner.

Mette Abildgaard, som er politisk ordfører hos Konservative, kalder Susanne Jalbo Danielsens beretning for ”fuldstændig skrækkelig”. Ifølge hende er der meget, der mangler at blive gjort på fødeområdet.

Og det tydeliggør Susanne Jalbo Danielsens historie kun.

- Vi har fejlet, når vi ikke hjælper et sundt og rask barn til verden. Det er den største falliterklæring for vores velfærdssamfund.

Ifølge Mette Abildgaard er det både Susanne Jalbo Danielsen og personalet, der bliver svigtet – dem, som arbejder i et ”sindssygt presset arbejdsmiljø.”

Konservative har foreslået, at der skal 244 flere jordemødre ud på gangene, og det forslag vil de tage med, næste gang der er forhandlinger på sundhedsområdet.

Mai Villadsen, som er politisk ordfører for Enhedslisten, kalder sagen for hjerteskærende.

- Vi tager den her sag op med sundhedsministeren, for det er fuldstændigt uacceptabelt, at et sundt og raskt barn ikke overlever, fordi vi har så presset et sundhedsvæsen, siger hun.

Hun efterlyser blandt andet bedre løn og arbejdsforhold til jordemødre, hvis sundhedsvæsnet skal lykkes med at rekruttere dem.

- Jeg vil virkelig appellere til, at regeringen handler hurtigst muligt, for ellers risikerer vi, at der er flere, der får samme forfærdelige skæbne.

Du kan også lytte til podcasten i Apples podcast-app eller på Spotify.

Læs også