Befri brysterne
Befri brysterne

"Det er ikke i orden, at mine brystvorter som kvinde nærmest ulovliggøres i det offentlige rum"

21. oktober 2021
Fortalt til Line Felholt
Foto: Marie Hald
29-årige Anna har ammet begge sine børn, der er pseudotvillinger, inden for meget kort tid. Efter det valgte hun at få et brystløft for at finde tilbage til sig selv. Hun gjorde det for ingen andres skyld end sin egen.

Jeg har fået brystforstørrende operation og senere løft efter at have ammet og tandemammet to børn. Jeg har altid haft det svært med min krop.

Så så snart jeg blev gammel nok til at få lavet brystforstørrende operation, så gjorde jeg det. Men det er ikke det eneste, jeg har fået lavet. Jeg ser min krop som en slags kunstværk, som jeg kan ændre, som jeg vil.

Mine bryster er totalt aseksuelle for mig. Derfor er det også svært for mig, at de bliver seksualiseret så meget, som de gør.

Det er ikke i orden, at mine brystvorter som kvinde nærmest ulovliggøres i det offentlige rum, mens mænd kan gå rundt uden top på.

Befri brysterne

Kalenderen siger 2021, og alle køn, kroppe og kropsdele burde være lige og frie. Ikke mindst brysterne, som er lige så forskellige og unikke, som vi kvinder er.

Men samfundet forsøger stadig at kontrollere, regulere og stilisere kvinders kroppe – enten har vi for lidt tøj på eller også har vi for meget.

Men den gode nyhed er, at vi ikke gider mere af det pis. Fordi vores krop er vores – og det gælder, uanset om vi vil blotte den eller dække den til.

Så her er Magda, Helle, Dorthe, Anna, Amalie, Aphinya, Trine og Sasha Louise og deres bryster.

Min krop handler 100 procent om mig og mit forhold til mig selv. Der er noget med det, man kalder "the male gaze", det mandlige blik, som gør, at vi kvinder ikke kan have vores krop bare for vores egen skyld.

Min motivation for at ændre min krop handler ikke om mænd eller min egen mand. Det er ikke min motivation.

Befri brysterne

Jeg har to børn, der er pseudotvillinger. Så jeg har ammet dem på begge bryster. Det var jeg rigtig heldig, at jeg var i stand til, for det er ikke altid, man kan det, når man har fået brystforstørrende operation.

Til sidst fik jeg nok af at have de her to små mennesker på mine bryster hele tiden.

Da jeg stoppede med at amme, skete der det, der sker for de fleste: De blev lidt flade i det, og areolerne omkring brystvorterne blev meget store.

Så jeg valgte at få brystløft for at finde lidt tilbage til den, jeg var før.

Befri brysterne

Jeg har faktisk været nøgenmodel i mange år og også feminist. Der er alt for mange mænd, som skriver til mig på Instagram.

De tror, jeg er interesseret i noget seksuelt, fordi jeg ser ud på en bestemt måde og har et frit forhold til min krop og mine bryster.

De tager det som en invitation. Men det er ikke en invitation.

Det handler om en kropspositivistisk måde at begå sig i verden på. For mig er distinktionen mellem kroppen som bare en krop, og så kroppen som kan være seksuel i bestemte situationer, meget vigtig.

Kroppen i sig selv er ikke seksuel. Den er det, når man vælger at være det. Derfor har jeg ikke noget imod at vise min nøgne krop frem. Den er kunst for mig.

Læs også