Befri brysterne
Befri brysterne

"For mig er bryster ikke seksualiserede. Det er bare hud, for fanden"

21. oktober 2021
Fortalt til Line Felholt
Foto: Marie Hald
54-årige Dorthe har aldrig været blufærdig omkring sine bryster. For det er jo bare hud, som hun siger. Men efter et større vægttab overvejer hun nu, om hun skal have et brystløft.

Jeg har tabt mig fra 115 til nu 88 kilo. Mine bryster har været en 95H. I takt med at kiloene er faldet af, er de ikke blevet mindre, de er bare blevet længere.

Så nu ruller jeg dem op i en 80H. Jeg har stadig store bryster, nu er de bare lange. Men i det mindste er de lige lange.

Jeg har været fed hele livet. Jeg har også haft en stor-pige-butik i Greve. Men så kom finanskrisen, og jeg var også ude for en ulykke på arbejdet.

Så tænkte jeg: Nu skal jeg være tynd. For ude i byen havde jeg hørt, at er man tynd, så er man lykkelig.

Befri brysterne

Kalenderen siger 2021, og alle køn, kroppe og kropsdele burde være lige og frie. Ikke mindst brysterne, som er lige så forskellige og unikke, som vi kvinder er.

Men samfundet forsøger stadig at kontrollere, regulere og stilisere kvinders kroppe – enten har vi for lidt tøj på eller også har vi for meget.

Men den gode nyhed er, at vi ikke gider mere af det pis. Fordi vores krop er vores – og det gælder, uanset om vi vil blotte den eller dække den til.

Så her er Magda, Helle, Dorthe, Anna, Amalie, Aphinya, Trine og Sasha Louise og deres bryster.

Derfor betalte jeg 65.000 kroner for at få en gastric bypass. Det virkede, men fra at være den tykke uden selvværd, tabte jeg mig ned til 67 kilo og blev den tynde uden selvværd.

Befri brysterne

Jeg har altid være den sjove pige. Hende, der råber højt og har masser af selvtillid. Men intet selvværd.

Så selv om jeg var blevet tynd, så var jeg ikke rigtig glad. Jeg fandt jo ud af, at det er det samme fucked up lort, bare i en anden størrelse. Det var der ingen, der havde fortalt mig.

Så mødte jeg en mand, og vi blev gift i 2017. Tre dage senere fik han konstateret kræft i spiserøret. Han døde sidste år.

Nu er jeg i en proces omkring, om jeg skal have et brystløft. Jeg har aldrig været blufærdig omkring mine bryster. For mig er de bare hud.

Befri brysterne

Men det er en proces for mig at finde ud af, hvorfor jeg vil have det løft. Vil det give mig bedre selvværd? Eller vil det ikke ændre noget?

Jeg har noget fysisk irritation over, at de er lange. Men er det nok grund for mig? Jeg har været til en forundersøgelse, og jeg mangler otte kilo for at være kandidat til et brystløft.

Men jeg er egentlig ret tilpas med min vægt. Og jeg kunne godt have undværet, at lægen fortalte mig, at: ’Ja du har et overlæg på 27 cm’. Det havde han sgu ikke behøvet.

– Men for mig er bryster ikke seksualiserede. Det er bare hud, for fanden. Jeg ved godt, hvornår de skal bruges til det ene og det andet. Så jeg har ingen forfængelighed omkring mine bryster. Fri babenutterne!

Læs også