Norges strandhåndboldkvinder
Samfund

Verden er endelig vågnet op og har indset, at strandhåndbold ikke kræver en bikini

11. oktober 2021
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Norwaybeachhandballwomen/Instagram
Det Internationale Håndboldforbund har endelig ændret det urimelige krav om, at kvindelige strandhåndboldspillere skal spille kampe iført bikini.

I sommers fik Det Norske Håndboldforbund en bøde på 11.000 kroner af det Europæiske Håndboldforbund, efter at Norges kvindelige strandhåndboldlandshold havde spillet en kamp ved EM iført shorts i stedet for bikini.

De norske kvinder protesterede imod sportens krav om, at kvindelige strandhåndboldspillere skal være iført bikini, når de spiller kampe.

Et krav, der lyder på, at bikinitrusserne maksimalt må være ti centimeter brede i siderne.

Protesten skabte stor opmærksomhed på de sociale medier, hvor flere kendte tilbød at betale de norske kvinders bøde, heriblandt sangerinden Pink.

Men nu er det udskældte krav endelig blevet ændret. Kvinderne kan fra 1. januar spille i shorts og tanktop ligesom mændene. Det skriver Ritzau.

Desværre er kvindernes uniform ikke ligestillet med mændenes endnu. Der er stadig krav om, at deres tøj skal være tætsiddende, hvilket det ikke kræves af mandlige strandhåndboldspillere.

Crop-tops, sports-bh'er og gymnastik

Det er ikke første gang i år, at kvinders påklædning bliver reguleret.

I august blev crop-tops forbudt på en skole i Vejle. Årsagen var, at drengene åbenbart ikke kunne koncentrere sig, hvis pigernes maveskind var synligt. Det sagde skolelederen til P1 Morgen.

Og i september kunne Jyllands-Posten fortælle, at det var forbudt for kvinder at træne i sports-bh i Syddansk Universitets fitnesscenter, SDU Fitness. En regel, der åbenbart havde eksisteret længe.

I sportens verden er det heller ikke første gang, kvinders påklædning bliver reguleret. Frem til 2012 har det også været et krav i beachvolley, at kvinder skulle spille i bikini.

I dag må kvinderne selv vælge, om de vil spille i bikini, tights eller shorts.

I gymnastik har der også det seneste år været et fokus på, hvordan dragterne ikke dækker benene.

Da tyske Sarah Voss i april konkurrerede i en heldragt, gik det verden rundt, fordi hun ville tage afstand fra seksualiseringen af kvindelige gymnaster.

Heldigvis er Det Internationale Håndboldforbund endeligt vågnet op, og de kvindelige strandhåndboldspillere behøver ikke længere spille i bikini.

Men hvornår stopper vi endeligt med at regulere kvinders påklædning, så vi frit kan vælge? Bliver det her i 2021?

Det håber vi på.

Læs også