https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/2015/februar/liberour612.jpg
Gravid

Nyt armbånd skal gøre kommende fædre mere involverede

12. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
6 ud af 10 danske kvinder synes ikke, at deres partnere er ligeså engagerede i graviditeten som dem selv. Et nyt armbånd skal give vordende forældrepar større fælles glæde og samspil i selve graviditetsforløbet.

En ny undersøgelse - foretaget af Novus - blandt over 1000 danske forældre konkluderer, at 60 % af kvinderne efterlyste et større engagement fra deres partner under graviditeten. De oplevede først, at fædrene blev 'rigtigt involverede' ved barnets fødsel.

Samtidig viser undersøgelsen, at 44 % af danskerne (kvinder såvel som mænd) ønsker, at deres partner ville fortælle mere om deres oplevelser under graviditeten.

Disse tal vil Libero forsøge at ændre på og lancerer derfor verdens første 'graviditetsarmbånd', som skal øge fædres involvering i graviditeten og fremme forældrepars fælles glæde og kommunikation omkring det kommende barn.

Far skal 'mærke', når baby sparker

'Libero BabyBuzz', som armbåndet hedder, er en bluetooth-prototype, hvor vibrationer fra babyens spark kan nå begge forældre i samme øjeblik, som det sker: Ved at trykke på det armbånd, som den gravide har placeret rundt om håndledet, kan mor sende et signal direkte til det armbånd, som far går med. Det gør, at hans armbånd vibrerer, hver gang barnet bevæger sig.

Målet er, at det på dén måde vil øge det fælles engagement blandt forældrene.

- Vi ser ofte, at mændene først rigtig bliver engagerede i forældrerollen efter barnets fødsel. Det at mærke barnets første spark er et væsentlig vendepunkt for moderen, som manden ikke på samme måde bliver en del af. Derfor vil vi gerne gøre det muligt for kommende forældre at dele disse oplevelser, selvom de måske ikke er sammen, når de sker, udtaler Camilla Svensson, der er marketingsmanager hos Libero.

Positivt for både forældre og barn

Rikke Farnum, der er jordemoder hos Jordemoder Huset, kan sagtens forestille sig, at armbåndet kan have denne gavnlige effekt:

- En graviditet er lige vigtig for begge parter, men det er naturligvis en anderledes oplevelse for faderen, der ikke bærer barnet. Det er muligt, at man ved hjælp af teknik kan styrke relationen og forståelsen mellem de vordende forældre, siger hun.

Det bekræftes af undersøgelsen, der viser, at 51 % af de adspurgte mænd trods alt oplevede et større engagement efter barnets første spark, mens 70 % af kvinderne følte sig mere engageret.

Tidligere undersøgelser har desuden vist, at en engageret partner har en positiv effekt på barnets adfærd, sociale færdigheder og kognitive udvikling.

Mere om undersøgelsen og armbåndet

Undersøgelsen blev gennemført af Novus på vegne af Libero i slutningen af 2014.

Interviews er gennemført med forældre til børn i alderen 0-5 år i de nordiske lande: Sverige: 1.092 stk., feltperiode 12.-23. december, Norge: 1026 stk., feltperiode 12.-19. december, Finland: 1000 stk., feltperiode 12.-22. december og Danmark i 1010 stk., feltperiode 11.-18. december.

Det er ambitionen, at man - efter at have testet prototypen af graviditetsarmbåndet i løbet af indeværende år - kan lancere et færdigt produkt i slutningen af 2015.

Se her, hvordan armbåndet virker i praksis:


Læs også:
Kommende fædre har også hormonændringer
Fædre på fødestuen kan give kvinden større smerter
Nybagte fædre: En fødsel er skræmmende
Guide til den gode fødselshjælper
SJOV VIDEO: To mænd prøver vesimulator
Derfor bliver fædre døve om natten

Læs også