https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/far/613x300fargravidmave.jpg
Gravid

Kommende fædre har også hormonændringer

26. december 2014
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
En undersøgelse viser, at vordende fædre også oplever ændringer i deres kønshormoner, når terminsdatoen nærmer sig…

En ny undersøgelse fra American Journal of Human Biology viser, hvordan mænds hormoner ændrer sig på samme måde som den vordende mors, mens hun er gravid.

Forskere har således fundet frem til, at førstegangsfædre inden fødslen af deres barn oplever et markant fald i deres mængde af det mandlige kønshormon, testosteron, hvilket man tolker som naturens måde at forberede dem på at blive en omsorgsfuld forælder.

Især når fødslen nærmer sig, er ændringerne store.

Mindre aggressiv og mere omsorgsfuld

- At have lavere testosteron er godt, hvis du omgås børn, da du i så fald er mindre aggressiv og mere omsorgsfuld, siger Robin Edelstein, psykologiprofessor og en af undersøgelsens forskere, til Huffington Post.

Testosteron forbindes også typisk med dominans og søgen efter seksuelle partnere, og Robin Edelstein påpeger, at det fald i testosteronnivauet, som kommende fædre oplever, også kan have at gøre med de ændringer i deres parforhold, som mændene oplever i takt med, at fødslen nærmer sig.

Mænd gennemgår også forandringer under graviditeten

Tidligere forskning har allerede vist, at fædre generelt har et lavere testosteronniveau end mænd, der ikke er fædre, men det nye er, at mænd altså også oplever hormonændringer under deres partners graviditet.

Derfor bør man ifølge Robin Edelstein også være opmærksom på, at mænd - ligesom kvinder - gennemgår en forandringsperiode i løbet af de ni måneder, en graviditet varer.

- Husk, at denne tid også er vigtig for mænd. Hvad end det er, som mænd gennemgår, mens deres partner er gravid, kan det rent faktisk være med til at forberede dem på at blive far, pointerer hun.

Læs også